→Συνεχίζεται ταυτόχρονα η συζήτηση για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων χρεών
Του Βασίλη Γεώργα
Συντονισμένη πίεση αρχίζει να ασκεί εμφανώς πλέον η κυβέρνηση προς τις τράπεζες ώστε να ανοίξουν σύντομα τους κρουνούς της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία και παράλληλα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων».
Στον απόηχο των «παραινέσεων» Δένδια προς τις τράπεζες να αναγνωρίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να προχωρήσουν ακόμη και σε διαγραφές, χθες ο πρόεδρος του ομίλου Χρηματιστήριο Αθηνών και πρώην τραπεζίτης Ιάκωβος Γεωργάνας διατύπωσε δημοσίως την εκτίμηση πως οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση πλέον μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους να αντλήσουν χρηματοδότηση και να παράσχουν δάνεια 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον μπορούν να αντλήσουν 20 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος στοχευμένων μακροχρόνιων δανείων που θα ανοίξει από τον Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μιλώντας σε συνέδριο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Οικονομικών και ο όμιλος Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Ιακ. Γεωργάνας προειδοποίησε πως αν δεν ανοίξουν οι κρουνοί της χρηματοδότησης θα κινδυνεύσουν σύντομα και οι υγιείς επιχειρήσεις. Επικαλούμενος στοιχεία από τις πρόσφατες μελέτες της Endeavor και της Oliver Wyman, είπε ότι 7.000 βιώσιμες αλλά υπερχρεωμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα χρειάζονται τουλάχιστον 12-13 δισ. ευρώ σε νέα ίδια κεφάλαια επιπλέον των αναγκών τους σε κεφάλαια κίνησης και εμπορικές χρηματοδοτήσεις.
Υπό το πρίσμα των παραπάνω, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε «βασική προτεραιότητα πλέον την εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα» και κάλεσε τις τράπεζες «να ανταποκριθούν, όπως οφείλουν, άμεσα στον ρόλο τους μετά την ανακεφαλοποίησή τους και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και να παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις».
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντικές φορολογικές ελαφρύνσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνέδεσε όμως τα μέτρα ελάφρυνσης με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ανάπτυξη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Χορστ Ράιχενμπαχ της Task Force, ο οποίος επισήμανε ότι, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε σημείο καμπής έχοντας επιτύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ελλιπής ρευστότητα για τις επιχειρήσεις.
«Η ανυπαρξία πιστώσεων από τον τραπεζικό τομέα είναι μια κατάσταση που πρέπει να αλλάξει και οι τράπεζες να αρχίσουν να παρέχουν δάνεια στην οικονομία και να σταματήσουν την πιστωτική συρρίκνωση», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στα αδιάθετα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο είπε ότι είναι παράλογο να μην απορροφώνται.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, η συζήτηση πλέον περιστρέφεται στο αν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μιας ή περισσότερων bad banks στην Ελλάδα που θα αναλάβουν μέρος του κόστους.
«Συνολική διαχείριση»
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Πειραιώς, Σπύρος Παπασπύρου, είπε ότι θα έπρεπε ήδη να υπάρχει ένα όχημα για τη συνολική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και αφορά όλες τις τράπεζες. Εκ μέρους του ΣΕΒ ο Χάρης Κυριαζής είπε ότι το πρόβλημα αφορά το μισό ελληνικό ΑΕΠ και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και είναι τόσο μεγάλο που ενδεχομένως να μην αρκούν όσα κάνουν οι τράπεζες.
Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι απαιτείται η παρέμβαση του κράτους και η συνεργασία των ευρωπαϊκών αρχών ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διαχείρισης με στόχο να αναδιαρθρωθεί και να διασωθεί όσο μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών είναι δυνατόν, αλλά χωρίς να διαταραχθεί σοβαρά η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.