Tsipras-Alexis-Syriza

22/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Σχέδιο για συγκρότηση μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας

Στόχο την ανατροπή της ακροδεξιάς -όπως τη χαρακτήρισε- κυβέρνησης Σαμαρά έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας παράλληλα το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την επόμενη περίοδο. Απορρίπτει η Αριστερή Πλατφόρμα συνεργασία με την Κεντροαριστερά.
      Pin It

Αναφερόμενος στο εσωτερικό του κόμματος και στη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε την ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο κομματικός ιστός, με κριτήριο, όχι τις εσωτερικές ισορροπίες και τις εσωκομματικές αναμετρήσεις, αλλά τη σύνδεση με την κοινωνία και την πολιτική αποτελεσματικότητα. «Φαινόμενα παραγοντισμού άνθισαν τον τελευταίο καιρό για ευνόητους λόγους και πρέπει να βρούμε όλοι μαζί τρόπους για να τα κόψουμε από τη ρίζα τους πριν μας κόψουν αυτά από τις δικές μας ρίζες», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το σχέδιό του για την «ανατροπή της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά», τη συγκρότηση μιας πλατιάς προοδευτικής, δημοκρατικής συμμαχίας και την ανάγκη πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε ο πρόεδρος του με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης.

Από την αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες, ριζοσπαστικός στις θέσεις ηγεμονικός και πλειοψηφικός στις συμμαχίες», ενώ διαβεβαίωσε: «Συμβιβασμούς, που διατηρούν το σημερινό, φθαρμένο statusquo, συμβιβασμούς, που διαιωνίζουν την τραγωδία των πολλών εν ονόματι της εξουσίας και τους πλούτου των λίγων, ας μην περιμένουν από μας».

Απαντώντας στα περί συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης του χρέους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν δικαιούται μια κυβέρνηση μειοψηφίας να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία και διεμήνυσε: «Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε, κύριε Σαμαρά και κύριε Βενιζέλο, να προσφέρετε στο τόπο, είναι να αφήσετε τον λαό να αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί».

Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «να σταματήσουν να παίζουν με τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, να σταματήσουν να σχεδιάζουν νέα Ιουλιανά και νέες εκτροπές» και «να οδηγήσουν τη χώρα με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο σε εκλογές, πριν τη διαπραγμάτευση, για να αποφασίσει ο λαός ποιος είναι αυτός και με ποιο σχέδιο, που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο».

Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρώτος και άμεσος στόχος μιας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και όχι η επιβίωσή της μέσα από εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η εκλογή Προέδρου είναι μια αποφασιστική καμπή, που θα ανοίξει τον δρόμο για προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.

Πολιτική συμμαχιών

Παρουσιάζοντας τη θέση του για την πολιτική συμμαχιών ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας «με ξεκάθαρο προσανατολισμό, ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, σαφείς δεσμεύσεις και ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο», τονίζοντας παράλληλα: «Είμαστε καταδικασμένοι να διεκδικούμε την ηγεμονία».

Η πρόταση μιας δημοκρατικής, πατριωτικής, προοδευτικής, ριζοσπαστικής συμμαχίας για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων, απευθύνεται πρώτα από όλα στην ίδια την κοινωνία, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως παράλλληλα, απευθύνεται στο ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους Οικολόγους Πράσινους, σε δυνάμεις και προσωπικότητες που με ανοιχτή καρδιά στήριξαν την ευρωπαϊκή καμπάνια της Αριστεράς και ενίσχυσαν την υποψηφιότητα της ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη προεδρία της Κομισιόν, αλλά και σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο και στρέφονται προς την αριστερά. Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε: «Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν. Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν». Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ξεκάθαρη συνεννόηση, στη βάση των θέσεων και της πολιτικής αξιοπιστίας, ενώ τόνισε ότι το κόμμα του παρακολουθεί τις εξελίξεις και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στη ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον, ότι «με όλες αυτές τις δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει έναν ανοιχτό, ειλικρινή και έντιμο πολιτικό διάλογο σεβόμενος, όμως, απόλυτα το δικαίωμά τους να αποφασίσουν συλλογικά αν απαγκιστρώνονται οριστικά από τη μνημονιακή αυλή του κυρίου Σαμαρά και εντάσσουν τον εαυτό τους σε ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο ή όχι».

Το πρόγραμμα που θα συσπειρώσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία γύρω από συγκεκριμένους στόχους, όπως το περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, σε γενικές γραμμές είναι:

• Η άμεση απεμπλοκή από το Μνημόνιο και την πολιτική που αναπαράγει την ύφεση και την κοινωνική δυστυχία.

• Το ξήλωμα των νόμων που κάνουν το μνημόνιο καθεστώς.

• Η επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του.

• Η επαναφορά ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα.

• Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

• Η στήριξη της παιδείας και της υγείας και η αποτροπή της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος.

• Ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα. Έτσι ώστε οι τράπεζες να συμβάλλουν στην στήριξη των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη, και όχι η κοινωνία στην στήριξη των τραπεζιτών.

• Η αναδιανομή του εισοδήματος. Με δίκαιη φορολόγηση του πλούτου, και στήριξη των ασθενέστερων και όσων έχουν πραγματικά ανάγκη.

• Η ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.

• Η καθιέρωση της απλής αναλογικής.

• Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με στόχο την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας.

Αυτοκριτική

Στη μακρά αναφορά του στα εσωκομματικά προβλήματα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι όταν η οργανωτική υπόσταση του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται κατά πολύ της πολιτικής επιρροής του κόμματος και η αποτελεσματικότητα των κομματικών δυνάμεων υπολείπεται κατά πολύ των δυνατοτήτων τους, τότε υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί.

Εκφράστηκε, δε, αρνητικά για τις «πολλαπλές εκφωνήσεις τα παράλληλα κέντρα συνεννόησης που υποβαθμίζουν την ενιαία συλλογική λειτουργία του κόμματος, τις προσωπικές στρατηγικές».

«Είναι ανάγκη να στηθούν οργανώσεις σε κάθε χωριό της χώρας» είπε «να συγκροτηθούν εκλεγμένα περιφερειακά συμβούλια, που θα δρουν στο πλάι των περιφερειακών μας παρατάξεων, να συνταχθούν αντίστοιχα περιφερειακά προγράμματα». Επίσης, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ένας συνολικός ενιαίος ανασχεδιασμός για την πολιτική στα ΜΜΕ του κόμματος και όχι μόνο, ενώ ζήτησε να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο της Επιτροπής Προγράμματος και να τεθεί σε συζήτηση με στόχο να αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός.

Η Αριστερή Πλατφόρμα απορρίπτει οποιαδήποτε συνεργασία στο πλαίσιο της κεντροαριστεράς

Δύο τροπολογίες, μία για την κοινή δράση και τη συνεργασία της Αριστεράς, όχι όμως και της Κεντροαριστεράς και μία για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος η Αριστερή Πλατφόρμα.

Η Αριστερή Πλατφόρμα εκφράζει την πλήρη διαφωνία της σε ενδεχόμενη συνεργασία κεντροαριστερών δυνάμεων, δηλαδή αποκλείει συνεργασία με δυνάμεις που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ.

Η τροπολογία αναφέρει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η ανάγκη τής κοινής δράσης, της συνεργασίας, της συμπόρευσης και της συμπαράταξης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν αποτελεί σημαία ευκαιρίας ούτε πεδίο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης αλλά υπόθεση κεντρικής στρατηγικής σημασίας, η οποία αποκτά ακόμα πιο επείγοντα και αναντικατάστατο χαρακτήρα μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να ανοίξουν ανατρεπτικοί προοδευτικοί δρόμοι με σοσιαλιστικό προσανατολισμό στη χώρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρει η τροπολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκατέλειψε και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τώρα μπροστά στις δυσκολίες, τις αρνήσεις και τις επιθέσεις, την υπόθεση της συμπαράταξης της Αριστεράς, η οποία αποτελεί ακόμα πιο επείγουσα προτεραιότητα και βρίσκει όλο και πιο μεγάλη απήχηση στον αριστερό κόσμο και τους προοδευτικούς αγωνιστές πέρα από εντάξεις και διαφορετικές τοποθετήσεις.

Σύμφωνα με την Αριστερή Πλατφόρμα, ένα μεγάλο αριστερό μέτωπο δυνάμεων που θα εκτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις άλλες δυνάμεις της μη κοινοβουλευτικής Αριστεράς, μέχρι τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας δεν είναι ουτοπία, ούτε χίμαιρα αλλά ρεαλιστική δυνατότητα και επιτακτική ανάγκη, ενώ με την πραγματοποίησή του μπορεί να γίνει καταλύτης πολύ μεγάλων ριζοσπαστικών κοινωνικών και πολιτικών ανακατατάξεων και μαγνήτης ευρύτερων πολιτικών συσπειρώσεων και κοινωνικών συμμαχιών. Στο κείμενο επικρίνεται η αρνητική στάση και του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στο προγραμματικό πεδίο, όλες αυτές οι αριστερές δυνάμεις μπορούν να συνομολογήσουν ότι ένα πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί με αφετηρία αυτές τις κατευθύνσεις, θα το εφαρμόσουν ανεξαρτήτως των πιέσεων, των προδιαγραφών και των παρεμβάσεων των κατεστημένων κέντρων της ευρωζώνης και της ΕΕ και σε ρήξη, αν χρειαστεί, μαζί τους στη βάση ενός βιώσιμου εναλλακτικού σχεδιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, Σύμφωνα με την Πλατφόρμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει την ετοιμότητά του να μελετήσει, να σχεδιάσει και να αναλάβει στο αμέσως προσεχές διάστημα και στο πνεύμα των παραπάνω κατευθύνσεων, συγκεκριμένες, ουσιαστικές, εποικοδομητικές και όχι επικοινωνιακές, ενωτικές πρωτοβουλίες προς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, θέλοντας να σπάσει μια κακή παράδοση, να αλλάξει την εικόνα στον χώρο της Αριστεράς και να ανοίξει επιτέλους δρόμους διαλόγου και συνεννόησης στον αριστερό χώρο.

Η Αριστερή Πλατφόρμα εκτιμά ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι, χρησιμοποιώντας όλο και πιο συχνά την ορολογία της λεγόμενης Κεντροαριστεράς, καλλιεργούν σκόπιμα μια μεγάλη σύγχυση. Επιχειρούν να εμφανίσουν, με την προσθήκη δίπλα στο Κέντρο και της Αριστεράς, έναν πολιτικό- ιδεολογικό χώρο, που έχει διαδραματίσει ακραία αντιδραστικό ρόλο στη χώρα και την Ευρώπη, ότι αντιπροσωπεύει κάπως και την Αριστερά σε μια πιο μετριοπαθή, έστω, εκδοχή της.

Η Κεντροαριστερά, σύμφωνα με την τροπολογία ως πολιτικό- ιδεολογικός χώρος και σε όλες τις εκδοχές της δεν είναι, στην πραγματικότητα, τίποτα άλλο παρά η άλλη όψη της μεταλλαγμένης νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας.

Η σύγχρονη Κεντροαριστερά έχει ως κύρια, αλλά όχι ως μοναδική, έκφραση στη χώρα, το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στη χειρότερη ιστορικά εκδοχή του.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές, που κατέστρεψαν τη χώρα.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κάνει τα λάθη της ΕΔΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα σημειώνει ότι είναι σωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διδαχτεί και να αποφύγει την επανάληψη του τραύματος της ΕΔΑ, η οποία από αξιωματική αντιπολίτευση το ΄58, έπεσε στο 14% το ΄61.

Για να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μην κάνει όπως τότε το λάθος της στροφής προς το κέντρο, θεωρώντας περίπου αναπόφευκτη τη συμμαχία μαζί του και ότι χωρίς τη συμμετοχή του είναι αδύνατη η προσέγγιση της Αριστεράς στην κυβέρνηση.

Στις νέες μετεκλογικές συνθήκες γίνεται ακόμα πιο αναγκαία και επείγουσα μια μεγάλη ανασυγκρότηση για τη συλλογική, δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος, σύμφωνα με την Αριστερή Πλατφόρμα που τονίζει και τη μη λειτουργία ενός συλλογικού πολιτικού κέντρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν τη λειτουργία των τάσεων που αναντίρρητα πρέπει να συμβάλουν δημιουργικά και συνθετικά στον εσωκομματικό διάλογο και τη δράση του κόμματος, σημειώνεται στην τροπολογία και προστίθεται ότι τα προβλήματα ανακύπτουν από την ύπαρξη πολλές φορές ενός αμφίσημου λόγου, από τον παραγοντισμό, τις ιδιοτελείς πρακτικές και την αυτονόμηση στελεχών από συλλογικές αποφάσεις που συχνά έχουν ψηφίσει και τα ίδια. Από την υποκατάσταση, επίσης, αρκετές φορές των συλλογικών οργάνων του κόμματος με κέντρα μη νομιμοποιημένα πολιτικά και καταστατικά, από την αδυναμία συλλογικής διαχείρισης των αποφάσεων, από τη μη λειτουργία συχνά συλλογικού πολιτικού κέντρου.

Στο γενικότερο κείμενο συμβολής που αποτιμά και το εκλογικό αποτέλεσμα, η Αριστερή Πλατφόρμα τονίζει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν θετικό και από πολλές απόψεις με ιστορικές διαστάσεις.

Στο κείμενο εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο μετεκλογικό τοπίο σε θέση πρώτης πολιτικής δύναμης και με ορατή την πιθανότητα κυβερνητικής εξουσίας θα βρεθεί, ήδη βρίσκεται, αντιμέτωπος με μια θύελλα πολύ μεγάλων πιέσεων, σκληρών διλημματικών καταστάσεων, περικυκλωμένος από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενώ περιστοιχίζεται όλο και πιο φορτικά από πρόσωπα και δυνάμεις που θέλουν να υποθηκεύσουν την πορεία του.

Η Αριστερή Πλατφόρμα διαφωνεί με εκτιμήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει πιάσει οροφή» στα ποσοστά του και τονίζει ότι με την ανάλυση των δεδομένων σήμερα δε προκύπτει κανένα θέμα οροφής της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον κινηθεί στις ριζοσπαστικές συντεταγμένες του και εφόσον υπογραμμίζει έμπρακτα τον αντισυστημικό χαρακτήρα του.

Σ. Βούλτεψη:  «O κ. Τσίπρας ζητά εκλογές ώστε να σώσει τη χώρα, την ώρα που ο ίδιος δεν μπορεί να σώσει το κόμμα του»

«Ας τελειώσει πρώτα ο κ. Τσίπρας με τις «διαπραγματεύσεις» στο εσωτερικό του κόμματός του και μετά ας έλθει να διεκδικήσει δικαίωμα διαπραγμάτευσης για λογαριασμό του ελληνικού λαού», δήλωσε η κυβερνητική εκπροσώπος.

Η κ. Βούλτεψη προσθέτει ότι «ο κ. Τσίπρας ζητά εκλογές …χθες, ώστε να βρεθεί το ταχύτερο στην εξουσία και να σώσει τη χώρα, την ώρα που ο ίδιος δεν μπορεί να σώσει το κόμμα του από τις παιδικές του ασθένειες και ενώ ταυτόχρονα ζητά να δοθεί στον λαό η ευκαιρία να αποφασίσει «ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί»».

«Φιλότιμη προσπάθεια της κυβερνητικής εκπροσώπου να κρύψει την θρυμματισμένη εικόνα της κυβέρνησης»

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η φιλότιμη προσπάθεια της κυβερνητικής εκπροσώπου να κρύψει την θρυμματισμένη εικόνα της πολιτικά απονομιμοποιημένης και αναξιόπιστης κυβέρνησης, επιτιθέμενη στον ΣΥΡΙΖΑ , προκαλεί μειδίαμα.

Όσον αφορά τα περί διαπραγμάτευσης, ο ελληνικός λαός έχει κατανοήσει πως στο λεξικό του κ. Σαμαρά η λέξη διαπραγμάτευση είναι συνώνυμη της λέξης υποταγή.

Ανταπάντηση της Σ. Βούλτεψη

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος  Σοφία Βούλτεψη, ανταπαντώντας στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε:

«Είναι να απορεί κανείς πως ο ΣΥΡΙΖΑ, με τέτοια αμφισβήτηση και τόσες διαφωνίες στο εσωτερικό του, βρήκε το κουράγιο να χρησιμοποιήσει τη λέξη 'θρυμματισμένη’…»

 

Σχετικό θέμα:

«Τσίπρας: Αγώνας για επανίδρυση της Ευρώπης»

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top