Συντεταγμένο διάλογο για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, όπως η διεξαγωγή συνεδρίου το φθινόπωρο, χωρίς προσωπικές στρατηγικές και αποφυγή ανάληψης ευθυνών, ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος, ο Φώτης Κουβέλης, στην εισηγητική του ομιλία στη Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει για να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες σχετικά με τη διεξαγωγή συνεδρίου επανεκκίνησης της ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για μια νέα πολιτική συμπαράταξη στην οποία έχουν θέση όλες οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, εκτός από τη ΝΔ. «Η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική συμμαχία της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Της Αριστεράς που θα είναι απαλλαγμένη από τον λαϊκισμό και της Κεντροαριστεράς, που θα είναι απεξαρτημένη από τη στρατηγική σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία».
«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και τις κινήσεις αυτού του χώρου. Σπεύδω, ωστόσο, να σημειώσω ότι ο διάλογος αυτός δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει σε κενό πολιτικής. Κάθε συζήτηση για το «αύριο» δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση για το «σήμερα». Δεν μπορεί παρά να εξασφαλίζει την αυτονομία της Κεντροαριστεράς από τη συντηρητική παράταξη και τις συντηρητικές επιλογές».
Σχετικά με ανοικτά πολιτικά ζητήματα της χώρας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προέβλεψε ότι έρχονται κι άλλα μέτρα, ενώ για τη διευθέτηση του χρέους υποστήριξε ότι «η χώρα πρέπει να επιδιώξει άμεσα μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο, ενώ είναι αναγκαία η ενίσχυση της χώρας με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, ικανό να αντιμετωπίσει την ύφεση, να ανατάξει την οικονομία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας».
Όσον αφορά το συνέδριο για την επανεκκίνηση της ΔΗΜΑΡ, επεσήμανε πως «είναι μια διαδικασία επίπονη και φορτισμένη, που πρέπει να γίνει με τρόπο συντεταγμένο, νηφάλιο και ενωτικό. Με τρόπο που να επιδιώκει τις συνθέσεις και όχι τις διαιρέσεις».
«Όλοι μας να εγγυηθούμε τη συζήτηση, καθώς και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με στόχο να μπει το κόμμα σε τροχιά ανάκαμψης» σημείωσε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι και δεν θα είναι συνέδριο «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» και «επιβολής απόψεων».
Διαφωνία για συνέδριο από τον Σπ. Λυκούδη
Τη διαφωνία του με τη διεξαγωγή συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, το φθινόπωρο, όπως προτείνει η πλειοψηφία του κόμματος, εξέφρασε στην ομιλία του στη ΚΕ του κόμματος, ο Σπύρος Λυκούδης. «Δεν είμαι διατεθειμένος να πάρω μέρος σ΄ ένα συνέδριο ηττημένων μηχανισμών» είπε και πρόσθεσε ότι μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα θα ανέμενε αυτοκριτική. Υπογράμμισε, δε, ότι «ο μόνος δρόμος για να βγει η ΔΗΜΑΡ από τον μικρόκοσμό της είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς».
Η «μεταρρυθμιστική τάση»
Είκοσι έξι μέλη της ΚΕ που συγκροτούν τη «μεταρρυθμιστική τάση» υποστηρίζουν πως η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να συγκροτηθεί με στόχο να αποτελέσει το συμπλήρωμα κανενός και προτείνουν πρωτοβουλίες για τη συγκρότησή της.
Στο κείμενό τους τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να συγκροτηθεί ετεροπροσδιοριζόμενη. «Οφείλει να διαμορφώσει τους αυτοπροσδιορισμούς της, συναρτώντας τους άμεσα με το μέλλον της χώρας στο μέλλον της Ευρώπης. Πιστεύουμε ότι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη πρέπει να είναι νέα και αυτόνομη. Στηριγμένη στην πολιτική αυτοτέλεια των χώρων που θα συνδράμουν την ανασυγκρότησή της αλλά με τη σύγχρονη επιθετική και γι αυτό αυτοτελή πολιτική ματιά.
Προτείνουμε, η ΕΛΙΑ, το ΠΟΤΑΜΙ και η ΔΗΜΑΡ, να συγκροτήσουν μια επιτροπή που θα ξεκινήσει έναν έντιμο, ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο για τη δημοκρατική προοπτική της χώρας και για τη διαμόρφωση της ευρύτερης παράταξης».
Παρέμβαση των «συνεργαζόμενων»
Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε η παρέμβαση του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση, όπως και οι συνεργαζόμενοι στις ευρωεκλογές, Μαριλένα Κοππά, Γιάννης Τσαμουργκέλης, Γιώργος Σιακαντάρης, ύστερα από πρόσκληση του Φώτη Κουβέλη.
Ο κ. Καστανίδης απάντησε έμμεσα σ΄ όσα στελέχη της ΔΗΜΑΡ άσκησαν κριτική για την προεκλογική συνεργασία, λέγοντας ότι δεν συνεργάστηκαν για να εκμεταλλευτούν το 6,2%, που είχε η ΔΗΜΑΡ. Άλλωστε, και τώρα, όπως είπε, στο 1,2%, είναι παρόντες.
Ο κ. Καστανίδης συμφώνησε με τη θέση του Σπύρου Λυκούδη ότι στρατηγικός στόχος θα πρέπει να είναι η συγκρότηση της Κεντροαριστεράς παράταξης, σημειώνοντας όμως ότι αυτή θα πρέπει να διεκδικήσει την αυτοτέλειά της και να έχει στρατηγικό προοδευτικό πρόσημο. Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση σ΄όλους να αποφύγουν τυχόν διάσπαση της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου το κόμμα να παίξει ρόλο στην ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ