Από τις καταθέσεις στην προανακριτική φαίνεται να καταπίπτει ο ισχυρισμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι δεν επιτρεπόταν χρήση και επεξεργασία της λίστας γιατί αποτελούσε παράνομο υλικό
Κενά στην αφήγηση Βενιζέλου για την ορθότητα της πολιτικής του κρίσης στη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ διαπιστώνονται από τα νεότερα στοιχεία, σε συνδυασμό με το περιεχόμενο της συζήτησης κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Στις 11/10/2012, μία μέρα πριν από την επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τον Γάλλο ομόλογό του, με την οποία ζητήθηκε η εκ νέου αποστολή του CD (12/10), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικός εταίρος προσήλθε με δική του πρωτοβουλία στην Επιτροπή Θεσμών.
Ως εισηγητής στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 του άρθρου 9Α για την προστασία προσωπικών δεδομένων και του άρθρου 19 παρ. 3 για την απόλυτη απαγόρευση χρήσης παράνομων αποδεικτικών στοιχείων, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε στα μέλη της επιτροπής πως «η Γαλλία αναγκάστηκε να επιστρέψει τα στοιχεία της περιβόητης λίστας Φαλτσιάνι», υπενθυμίζοντας πως «το γαλλικό Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε με αμετάκλητη απόφαση στις 31/01/2012 ότι αυτά είναι παράνομα και δεν μπορούν να θεμελιώσουν νόμιμες διαδικασίες».
«[…] Ενα παράνομο υλικό είναι εξ ορισμού επισφαλές και γι' αυτό δεν επιτρέπεται συνταγματικά η χρήση του ως αποδεικτικού μέσου και η επεξεργασία του ως αρχείου» υποστήριξε ο Ευ. Βενιζέλος, άποψη με την οποία διαφώνησε τότε ο -επίσης συνταγματολόγος- εκπρόσωπος της Ν.Δ. στην Επιτροπή Θεσμών, Πρ. Παυλόπουλος.
Επαναλαμβάνοντας πως κεντρικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης, κατά την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών και μέχρι σήμερα, είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων, τόνισε, απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής, πως πρέπει να διαφυλαχθούν:
- Αφ’ ενός η σχέση της χώρας μας με τη Γαλλία «που έκανε μια άτυπη και φιλική χειρονομία σε πολιτικό διακρατικό επίπεδο».
- Οι σχέσεις μας με την Ελβετία, «ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα η διακρατική συμφωνία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων».
«[…] Αλλιώς θα έχουμε υποστεί πολύ σημαντική βλάβη, επιδιώκοντας την εκ πλαγίου χρήση ενός υλικού που δεν είναι νόμιμο αρχείο και δεν συνιστά νόμιμο αποδεικτικό μέσο, αλλά λειτουργεί, όσο λειτουργεί, ως ανεπίσημη πηγή πληροφοριών προς διερεύνηση» κατέληξε.
Σε αντιδιαστολή των απόψεων Βενιζέλου, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέτεινε τις δηλώσεις του Ηλ. Πλασκοβίτη τον Οκτώβριο του 2010 στην τηλεοπτική εκπομπή «Φάκελοι», όπου ο πρώην γ.γ. του ΥΠΟΙΚ είχε δηλώσει για τα στοιχεία Φαλσιανί: «Εφόσον έχουμε τέτοια στοιχεία, θα τα καταθέσουμε υπόψη των δικαστικών αρχών. Δεν πρόκειται να μην τα θέσουμε αναρωτώμενοι για την απώτερη προέλευσή τους».
Αλλά και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής επικαλέστηκε την εκτίμηση του πρώην γ.γ. του ΣΔΟΕ Σπ. Κλαδά, κατά τη δική του ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών:
«Θεωρώντας τη σειρά των γεγονότων, εκ των υστέρων, με βάση τις πληροφορίες που έχω, είναι φανερό ότι οι πληροφορίες δόθηκαν στα πλαίσια της υποχρέωσης που είχε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών να ενημερώσει με κάποια στοιχεία τον ομόλογό της Ελληνα υπουργό Οικονομικών. Επομένως, δεν βρίσκω κανένα στοιχείο έκνομο…».