23/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ Μια αναφορά

 

«Το πρόγραμμά μας αντιστοιχίζεται με τις ανάγκες του λαού μας. Και δεν το λέω μόνο εγώ αυτό. Το έχει γράψει και ο Ευτύχης Μπιτσάκης», είπε χθες στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, δεχόμενος το θερμό χειροκρότημα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέχασε να επισημάνει ότι η συγκεκριμένη αναφορά του σπουδαίου μαρξιστή πανεπιστημιακού έγινε σε άρθρο του στην «Εφ.Συν.», στο πλαίσιο του αφιερώματος για την Αριστερά και την «επόμενη μέρα».

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………….

 

„ «Ο δημοκρατικός δρόμος»

 

Εγκριτος συνταγματολόγος, η αρθρογραφία του είναι πάντα προσανατολισμένη στην υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ο Δ. Μπελαντής βαθύτατα πολιτικοπoιημένος απο τα φοιτητικά χρόνια παρουσιάζει αύριο το απόγευμα στις επτά στο βιβλιοπωλείο Puplic το βιβλίο του «Ο “δημοκρατικός δρόμος” προς τον σοσιαλισμό» (εκδόσεις Τόπος). Ομιλητές, ο πανεπιστημιακός Ευτ. Μπιτσάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης και ο βουλευτής του κόμματος Στ. Κοντωνής. Τα ερωτήματα που θέτει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας, όπως επανάσταση ή μεταρρύθμιση, μετασχηματισμός ή συντριβή του αστικού κράτους, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας αριστερής διακυβέρνησης στην Ελλάδα αποκτούν εξαιρετική επικαιρότητα. Και οι απόψεις που θα κατατεθούν ελπίζουμε να είναι αρκούντως διαφωτιστικές.

 

Φ.Π.

 

…………………………………………….

 

„ Νέος πόλος

 

Τη συγκρότηση ενός νέου πόλου απέναντι σε όλο το λαϊκιστικό σύστημα, ως μοχλού ανάταξης της χώρας, προτείνει ο πρώην υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής». Εκτιμά ότι ο πόλος αυτός δεν θα έρθει από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις και εύχεται τη δημιουργία ενός μετώπου που θα συναποτελείται από τις «απαράδεκτα αργούσες και σχολάζουσες σήμερα πρωτοπόρες κοινωνικές δυνάμεις του ρεαλισμού και του ορθολογισμού που υπάρχουν στην επικράτεια». Βεβαίως, ο «σχολάζων» αντιλαϊκιστής κ. Παπαδόπουλος δεν θέλει να παίξει ο ίδιος ηγετικό ρόλο, όπως δήλωσε. Ομως, για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλός φαίνεται… στο Ν. Φάληρο.

 

Δ.Τ.

 

…………………………………………….

 

„ Μνημονιακός

 

«Οχι στις απολύσεις – Ναι στις συμφωνημένες απολύσεις», είπε ουσιαστικά ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος. Μετά την προσπάθεια να εμφανίσει ένα φιλολαϊκό προφίλ μέσω της «Real News», ο υπουργός δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Η δήλωσή του ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, ενώ είχε διαρρεύσει τμήμα της συνέντευξής του στην κυριακάτικη εφημερίδα νωρίτερα, όπου, μεταξύ άλλων, έλεγε: «Θα ήθελα να μην ξαναγυρίσει η τρόικα». Πέσανε τηλέφωνα από το Μαξίμου, όπως ακούγεται, ή ο δημοσιογράφος υπουργός, εκ παραδρομής, διατύπωσε αυτές τις θέσεις;

 

Στ.Ζ.

 

……………………………………………

 

„ Απουσία

 

Η απουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου από την άτυπη σύνοδο των Σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι έκανε πολλούς να αναρωτηθούν. Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, η συνάντηση απευθυνόταν σε Σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών και με βάση το πρωτόκολλο ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν δυνατόν να παραβρεθεί. Μοναδική εξαίρεση ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος έδωσε το «παρών», λόγω του ειδικού βάρους της Γερμανίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί με τους Σοσιαλιστές ηγέτες την Πέμπτη στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„ Απεργία πείνας

 

Απεργία πείνας ξεκινούν από σήμερα οι κρατούμενοι στις φυλακές όλης της χώρας, ύστερα από την αποχή από το συσσίτιο που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, διαμαρτυρόμενοι «ενάντια στο φασιστικό νομοσχέδιο των φυλακών τύπου Γ και την υπεράσπιση του δικαιώματος της άδειας και της αναστολής». «Απέναντι στο νομοσχέδιο που μας καταδικάζει να παραμείνουμε κρατούμενοι για μια ζωή δίχως δικαιώματα και ελπίδα, βάζουμε τα σώματα και την ψυχή μας ως ασπίδα. Είναι το μόνο που μας έχει απομείνει», γράφει η Επιτροπή Αγώνα Φυλακών.

 

Δ.Αγγ.

 

…………………………………………….

 

„ Ψιλά γράμματα

 

«Ο κ. Γεωργιάδης με σημερινές του δηλώσεις ζητά συγγνώμη από τον κ. Σαμαρά, επειδή επέδειξε απέναντί του άθλια συμπεριφορά μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του υπουργού Υγείας. Απεναντίας ο κ. Γεωργιάδης δεν νιώθει καμιά ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες για το κατάντημα στο οποίο οδήγησε ο ίδιος και η πολιτική της κυβέρνησης το δημόσιο σύστημα υγείας». Τάδε έφη Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

 

Ντα.Β.

 

…………………………………………….

 

„ Ο αθώος ισοβίτης

 

Ενα από τα γνωστότερα σύγχρονα θύματα δικαστικής πλάνης, ο Τζέρι Κόνλον, πέθανε χθες στο Μπέλφαστ στα 60 του χρόνια. Πρόκειται για τον νεαρό Ιρλανδό που μαζί με τον πατέρα του Τζουζέπε καταδικάστηκε σε ισόβια για μια σειρά από «τυφλές» βομβιστικές επιθέσεις του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), με πέντε νεκρούς, και απελευθερώθηκε το 1989, μετά από 15 χρόνια στη φυλακή. Η ιστορία του ενέπνευσε την πολυβραβευμένη ταινία «Εις το όνομα του Πατρός», όπου τον υποδύθηκε έξοχα ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις. Ο Κόνλον δικαιώθηκε -ακόμη κι ο Τόνι Μπλερ αναγκάστηκε να του ζητήσει συγγνώμη- αλλά ποτέ δεν ξεπέρασε το τραύμα: τα σοβαρά ψυχικά προβλήματα που «κληρονόμησε» από τη φυλάκισή του τον οδήγησαν στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά και σε τουλάχιστον μία απόπειρα αυτοκτονίας…

 

Γ.Τσ.

 

…………………………………………….

 

„ Αντιλαϊκισμός

 

«Ξαναχτύπησε» ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος προτείνει τη συγκρότηση ενός «νέου πόλου απέναντι σε όλο το λαϊκιστικό σύστημα». Ως επαγγελματίας των δυνάμεων του «αντιλαϊκισμού», εκτιμά ότι ο πόλος αυτός δεν μπορεί να προκύψει από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις και από την Κεντροαριστερά και μιλά για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού μετώπου, που θα συναποτελείται από τις «απαράδεκτα αργούσες και σχολάζουσες σήμερα πρωτοπόρες κοινωνικές δυνάμεις του ρεαλισμού και του ορθολογισμού που υπάρχουν στην επικράτεια». Ισως εδώ ταιριάζει ο τίτλος που έδωσε σε άρθρο του ο Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος: «Αντιλαϊκισμός, το ανώτατο στάδιο του λαϊκισμού».

 

Τ.Τ.

 

……………………………………………

 

„ «Αφηγήσεις για τις γειτονιές μας»

 

Μια ενδιαφέρουσα πρόσκληση με αφηγήσεις για τις γειτονιές μας, με τα βιβλία «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» του Γιάννη Τσίρμπα και «Τα blues του Αγίου Παντελεήμονα» του Κώστα Ποντικόπουλου, στον Χώρο Τέχνης «ΗΩΣ», Χέυδεν 38α (πλατεία Βικτωρίας), την Πέμπτη 26 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ. Προλογίζουν: Αγγελική Ηλία, Γιώργος Κακούρος. Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Βλάχος, Κάτια Γέρου, Μαρία Κανελλοπούλου. Και κουβέντα με τους συγγραφείς. Κάτοικοι και φίλοι του 6ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων τονίζουν: «Εμείς που ζούμε και αγαπάμε αυτές τις γειτονιές, στηρίζουμε και διοργανώνουμε εκδηλώσεις που προωθούν τον πολιτισμό, ενισχύουν την αλληλεγγύη κι έτσι αντιστεκόμαστε στη μισαλλοδοξία και τον φασισμό και διεκδικούμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη». Και προσθέτουν: Συνηθίζουμε στις εκδηλώσεις μας, αντί εισιτηρίου, όσοι μπορούμε, να φέρνουμε έστω κι ένα κουτί γάλα ή ένα πακέτο μακαρόνια κ.λπ. για τη δομή αλληλεγγύης «Το Μυρμήγκι».

 

Κ.Β.

 

…………………………………………….

 

„ Εκπρόσωπος!

 

Ο Αν. Νεράντζης, ο Κ. Καραγκούνης και ο Αδ. Γεωργιάδης ορίστηκαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Ν.Δ., στα θερινά τμήματα της Βουλής. Το μεγαλύτερο βάρος θα έχουν οι δύο πρώτοι, καθώς στα δύο πρώτα τμήματα προγραμματίζεται από την κυβέρνηση ότι θα περάσουν τα νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα της τρόικας. Ο Αδ. Γεωργιάδης είχε αξιώσει από τον πρωθυπουργό να μπει στο τρίτο τμήμα, για να κάνει διακοπές και μερικές πωλήσεις, όπως είχε δηλώσει, προκειμένου να καλύψει κάποια χρέη. Χθες με τις δηλώσεις του στην «Καθημερινή» τα επιβεβαίωσε. Ζήτησε μάλιστα συγγνώμη από τον κ. Σαμαρά, γιατί όταν έμαθε ότι φεύγει από το υπουργείο Υγείας αντέδρασε με απαράδεκτο τρόπο. Τι είπε στον πρωθυπουργό δεν το αποκάλυψε, αλλά παραδέχθηκε ότι ήταν εκτός εαυτού μόλις ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός…

 

ΜΠ.Α.

 

…………………………………………….

 

Τηλεπικοινωνίες

 

Δεν πρόλαβε να κλείσει τη συνέντευξή του (στον ΣΚΑΪ) ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλιας, για την καταγγελία του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη αναφορικά με την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών του, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη έσπευσε να κάνει άλλη δήλωση, σε εντελώς διαφορετικό μήκος από τον υπουργό. «Είμαι οχτώ ημέρες υπουργός (…), δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο. Ο κ. Σκουρλέτης είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, τον γνωρίζω. Θα τον καλέσω να καταθέσει αν έχει κάποια στοιχεία», είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει ό,τι προβλέπεται από τον νόμο. «Δεν μπορώ να πω ότι ‘’συμβαίνει-δεν συμβαίνει’’, δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια», τόνισε. Αντιθέτως, η εκπρόσωπος κατηγόρησε τον κ. Σκουρλέτη ότι έχει τεθεί επικεφαλής συκοφαντικής εκστρατείας. Αντε τώρα να τον καλέσει ο κ. Κικίλιας.

 

ΜΠ.Α.

 

Scroll to top