23/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεπούλημα της ΔΕΗ και με το… κομμάτι

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα πιέζουν και η κυβέρνηση περνάει το νομοσχέδιο που κόβει σε «φέτες» την επιχείρηση, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί, ενώ από 1ης Ιουλίου έρχεται μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια για νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση.
      Pin It

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα πιέζουν και η κυβέρνηση περνάει το νομοσχέδιο που κόβει σε «φέτες» την επιχείρηση, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί, ενώ από 1ης Ιουλίου έρχεται μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια για νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Σε συνθήκες θερινής ραστώνης για τη Βουλή και με το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται πως κάνει «αντίσταση» ξεκινά η κυβέρνηση τις διαδικασίες για την ψήφιση του νομοσχεδίου που κόβει σε «φέτες» τη ΔΕΗ με στόχο να πουληθεί το 30% των δραστηριοτήτων της σε ιδιώτες.

 

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ» ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ωστόσο σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Μαξίμου έπειτα από χθεσινή «πρωτοβουλία Βενιζέλου» στην οποία θα μετάσχουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

 

Παρά το κλίμα αντιδράσεων που διαμορφώνεται, η ψήφιση του νομοσχεδίου θεωρείται δεδομένη καθώς όχι μόνο αποτελεί ένα από τα «προαπαιτούμενα» του Μνημονίου για την έγκριση της δόσης του Ιουλίου, αλλά και επειδή κανείς εκ των διαφωνούντων βουλευτών δεν συμμετέχει στο 1ο θερινό τμήμα της Βουλής που θα κληθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη συνυπογράψει από πέρυσι την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και το σχέδιο κατάτμησης της ΔΕΗ.

 

Ενδεικτικό των χειρισμών είναι πως ενώ η προετοιμασία δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ» έγινε διά χειρός του νεοδημοκράτη υφυπουργού Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, το νομοσχέδιο θα φέρει την υπογραφή του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος και θα αναλάβει να υποστηρίξει στη Βουλή τη σαλαμοποίηση της επιχείρησης, σε μια προσπάθεια να καμφθούν αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως του νέου αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην εργαζόμενου της ΔΕΗ Π. Κουκουλόπουλου. Ο βουλευτής Κοζάνης εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την άποψη πως η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τις αποφάσεις της για ιδιωτικοποιήσεις αγαθών, όπως το νερό (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και η ηλεκτρική ενέργεια, ωστόσο δεν είναι ο μόνος που αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ηδη από τον Μάρτιο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που εκλέγονται στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας (π.χ. Στ. Κωνσταντινίδης της Ν.Δ., Μιχ. Παπαδόπουλος κ.ά.) έχουν διαμηνύσει ότι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο.

 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται, πάντως, ότι θα αποτελέσει την πρώτη δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή μετά τον ανασχηματισμό, πόσο μάλλον όταν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας, από τον όμιλο Μυτιληναίου και την «Ελλάκτωρ» του ομίλου Μπόμπολα, μέχρι τη Motor Oil του Βαρδινογιάννη και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του ομίλου Περιστέρη (σ.σ. όλοι είναι σήμερα ανταγωνιστές της ΔΕΗ), ασκούν ισχυρές πιέσεις στο πολιτικό σύστημα να προχωρήσει η διάσπαση της ΔΕΗ προκειμένου σε συνεργασία με ξένες ενεργειακές εταιρείες (π.χ. τη γερμανική RWE) να βάλουν στο χέρι κρατικές παραγωγικές υποδομές αλλά και το πελατολόγιο της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας.

 

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων πως η «μικρή ΔΕΗ» θα πάρει προίκα το 30% των σημερινών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και συγκεκριμένα 11 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 2.768 μεγαβάτ, πέντε λιγνιτωρυχεία, πάνω από 3.000 εργαζομένους αλλά και το ένα τρίτο της εμπορικής δραστηριότητας της σημερινής ΔΕΗ που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες, οι οποίοι θα περάσουν υποχρεωτικά στη νέα εταιρεία, και περίπου 1,8-2 δισ. ευρώ τζίρο.

 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» συμπίπτει με δύο ακόμη εξελίξεις στο μέτωπο της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο καλοκαίρι: την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεγάλη αύξηση στις τιμές του ρεύματος από 1ης Ιουλίου για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες.

 

Για τον ΑΔΜΗΕ έχουν υποβληθεί προσφορές από πέντε ενδιαφερόμενες εταιρείες του εξωτερικού (την κινεζική China State Grid, τον Βέλγο Διαχειριστή Δικτύων Elia, τον Ιταλό Διαχειριστή Terna, το καναδικό Fund PSP Investments και την Indian Power Company) και η ΔΕΗ αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

 

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια, αναμένονται διψήφια ποσοστά αυξήσεων για οικιακούς καταναλωτές καθώς η διαφορά χρέωσης ανάμεσα στην κατηγορία 0-800 κιλοβατώρες με την επόμενη των 801-2.000 είναι περίπου 21%. Κατά την κυβέρνηση, οι αυξήσεις αυτές θα έχουν αντίκτυπο κυρίως σε εξοχικά και δευτερεύουσες κατοικίες, παρότι εκτιμάται ότι ανάμεσα στους καταναλωτές που θα πληγούν βρίσκονται και χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία θα πρέπει να σπεύσουν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

 

Scroll to top