journalism-is-not-a-crime

23/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Φυλάκιση 7-10 ετών σε δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα

Οι κατηγορούμενοι, που έχουν την στήριξη του κόσμου στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, κατήγγειλαν επανειλημμένα τη δίκη ως «άδικη» και «πολιτική» και τα αποδεικτικά στοιχεία ως «εντελώς κατασκευασμένα». Αρκετά μέσα ενημέρωσης ξεκίνησαν εκστρατεία με το σύνθημα «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα».
      Pin It

Οι κατηγορούμενοι με επταετή φυλάκιση είναι ο Αυστραλός Πίτερ Γκρεστ, ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα στην Κένυα, και ο Αιγυπτιοκαναδός Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι, επικεφαλής του γραφείου του Αλ Τζαζίρα. «Όλα σε αυτή τη δίκη προκαλούν ντροπή. Είχαμε χειρότερη μεταχείριση από το να ήμασταν βιαστές και δολοφόνοι», δήλωσε κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία στις αρχές Ιουνίου ο Φάχμι.

Ο τρίτος κατηγορούμενος, ο Αιγύπτιος παραγωγός Μπάχερ Μοχάμεντ, έλαβε πρόσθετη ποινή φυλάκισης τριών ετών για οπλοκατοχή. Ακόμη έντεκα κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην τους σε 10 χρόνια.

Όλα αυτά συμβαίνουν δύο εβδομάδες μετά την εκλογή στην προεδρία του πρώην αρχηγού του στρατού Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι με ποσοστό 96,9% των ψήφων. Ο απόστρατος στρατάρχης ήδη διοικούσε ντε φάκτο τη χώρα από τότε που συνελήφθη ο Μόρσι, στις 3 Ιουλίου του 2013. Έκτοτε, στρατιώτες και αστυνομικοί σκότωσαν 1.400 διαδηλωτές οπαδούς του Μόρσι, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 15.000, από τους οποίους ορισμένοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ή ισόβια κάθειρξη σε δίκες με συνοπτικές διαδικασίες.

Ενώ κάλυπταν τις εξελίξεις αυτές, οι Γκρεστ και Φάχμι συνελήφθησαν στις 29 Δεκεμβρίου σε δωμάτιο ξενοδοχείου του Καΐρου που είχε μετατραπεί σε γραφείο, μετά την έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία του Αλ Τζαζίρα. Οι δημοσιογράφοι εργάζονταν χωρίς τη διαπίστευση που είναι απαραίτητη για όλα τα μέσα ενημέρωσης.

 

al-tzazeera

 

 

Οι κατηγορούμενοι κατήγγειλαν επανειλημμένα τη δίκη ως «άδικη» και «πολιτική», όπως και τα αποδεικτικά στοιχεία ως «εντελώς κατασκευασμένα». Έχουν την στήριξη του κόσμου στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη ενώ αρκετά μέσα ενημέρωσης ξεκίνησαν εκστρατεία με το σύνθημα «Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα». Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ τους η Διεθνής Αμνηστία και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, έχουν απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων.

Το Αλ Τζαζίρα δηλώνει ότι οι κατηγορίες είναι «αβάσιμες, απαράδεκτες και πλήρως αδικαιολόγητες», ενώ χαρακτήρισε τη δικαστική αυτή διαδικασία «δίκη της ίδιας της δημοσιογραφίας».

Κατά τις ακροαματικές διαδικασίες, το δικαστήριο παρουσίασε ως «αποδεικτικά στοιχεία» ρεπορτάζ τηλεοπτικών δικτύων που δεν έχουν σχέση με το Αλ Τζαζίρα, ηχογραφημένο υλικό που δεν ακουγόταν, ακόμη και οικογενειακές φωτογραφίες των δημοσιογράφων, προφανώς επιλεγμένες τυχαία από τα κατασχεθέντα αρχεία τους.

Η Αίγυπτος θεωρεί το Αλ Τζαζίρα φερέφωνο του Κατάρ, το οποίο κατηγορεί για τη στήριξή του προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ η Ντόχα καταγγέλλει ανοιχτά την καταστολή σε βάρος των υποστηρικτών του Μόρσι.

 

 

efsyn.gr

Scroll to top