To συνολικό κόστος του αγωγού αναμένεται να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ
Του Τάσου Τσακίρογλου
Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί τελικά η διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας – Αλβανίας για την πολιτική στήριξη στην κατασκευή του αγωγού TAP (Trans Adriaric Pipeline), όπως ανακοίνωσε από το Μόναχο ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας στις 30 Ιανουαρίου ότι εντατικοποιούνται οι διεργασίες και ότι η συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν στο Κατάρ επικεντρώθηκε στην ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία στο πλαίσιο των αγωγών.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας μέσω του TAP, με τη στήριξη τόσο της Ε.Ε όσο και των ΗΠΑ, προτιμώντας επί του παρόντος να «συμμορφωθεί» με την απαίτηση για «διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας», δηλαδή ουσιαστικά περιορίζοντας όσο γίνεται τον ρόλο της Ρωσίας στην τροφοδοσία της Δύσης. Η στάση του Αντώνη Σαμαρά σχετίζεται και με τη δυστοκία στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, τις οποίες διεκδικεί με αξιώσεις η ρωσική πλευρά ενώ υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την κωλυσιεργία.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως ήδη έχουμε γράψει, έκλεισαν στη «μυστική» συνάντηση, πριν από το ταξίδι στο Κατάρ, με τους υπεύθυνους της εταιρείας που διαχειρίζεται τον TAP, δηλαδή του κονσόρτσιουμ στο οποίο συμμετέχουν η ελβετική Axpo (42,5%), η νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική Ε.ΟΝ. (15%).
Η τελετή θα γίνει στην Αθήνα, όπου θα παραστεί και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, από το οποίο ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας αποτελεί προϋπόθεση για τη διαδικασία επιλογής τον Ιούνιο από την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ (BP, Statoil, Total, Socar) εάν το αέριο θα μεταφερθεί μέσω του TAP (Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία) ή του Nabucco West (Ρουμανία,Βουλγαρία,Ουγγαρία, Αυστρία). Πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν ότι ο Δ. Αβραμόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Αλβανίας, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του κειμένου της συμφωνίας.
Το συνολικό κόστος του TAP αναμένεται να φθάσει το 1,5 δισ ευρώ, θα έχει δυνατότητα μεταφοράς από δέκα έως είκοσι δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και υπολογίζεται να είναι λειτουργικός από το 2017. Ο προσανατολισμός αυτός σχετίζεται και με τις εκτιμήσεις ότι η ζήτηση σε φυσικό αέριο στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί από το 45% σήμερα στο 65% το 2020. Εσχάτως η Ε.Ε φαίνεται να προκρίνει τον TAP, λόγω και του μικρότερου κόστους παραγωγής σε σχέση με τον Nabucco, εξαιτίας του μικρότερου μήκους, το οποίο θα φθάνει τα 520 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, διασχίζοντας την Αλβανία και φθάνοντας υποθαλάσσια (115 χιλιόμετρα) στην Απουλία της Ν. Ιταλίας. Επιπρόσθετα, θα συμπληρώσει τον ελληνο-ιταλικό «χαμένο κρίκο» στις ευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές.
Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει ξεκινήσει η προεπιλογή εργοληπτικών εταιρειών, καθώς, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης, θα απαιτηθούν περί τους 400.000 τόνους σωλήνων χάλυβα.