Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Ο Λι Κετσιάνγκ με τον Ελληνα ομόλογο του στο Μουσείο Ηρακλείου μιλάνε για μινωική τέχνη
Τρία μουσεία και δύο αρχαιολογικούς χώρους επισκέφτηκαν σε τρεις ημέρες ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ και η σύζυγός του, μια πολύ ενδιαφέρουσα ακαδημαϊκός, όπως είπαν όσοι τη γνώρισαν. Οι επιλογές δεν είναι τυχαίες και αντανακλούν τα προσωπικά ενδιαφέροντα του πρωθυπουργικού ζεύγους. Και οι δύο εμφανίστηκαν διαβασμένοι, μελετημένοι, γνώστες και θαυμαστές του ελληνικού πολιτισμού. Το πρωτόκολλο έσπασε σε όλες τις ξεναγήσεις και ο χρόνος διπλασιάστηκε καθώς «κολλούσαν» στα έργα και έθεταν «καίριες ερωτήσεις» στους Ελληνες υψηλούς ξεναγούς τους, δηλαδή στους διευθυντές ορισμένων εκ των καλύτερων μουσείων μας.
Οι φωτογραφίες τους από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης και της Κνωσού, από το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό της Αθήνας και του Ηρακλείου, που εγκαινιάστηκε επίσημα, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Μια καλή ευκαιρία ίσως και για την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ –που τα έζησε από κοντά– ώστε να πιέσει την κεντρική εξουσία για ευνοϊκότερη μεταχείριση των πολιτιστικών έργων και των ανθρώπων που εργάζονται γι’ αυτά.
Η κ. Λι επισκέφτηκε και το Μουσείο Μπενάκη συνοδευόμενη από τη Γεωργία Σαμαρά, ενώ ο Κινέζος πρωθυπουργός θαυμάζοντας την Ανοιξη από το Ακρωτήρι της Θήρας στο ΕΑΜ, ενδιαφέρθηκε να μάθει για την τεχνογνωσία των Ελλήνων στην επεξεργασία των φυτικών χρωμάτων. Εντυπωσιάστηκε και από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Στο Μουσείο της Ακρόπολης σχολίασε την Τιτανομαχία και τους συμβολισμούς των αρχαίων Αθηναίων, όπως την πάλη ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Ρώτησε λεπτομέρειες για τα συνδετικά κονιάματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασβεστόλιθος της Κνωσού κι έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για το αποχετευτικό της σύστημα. Και φυσικά, εντυπωσιάστηκε από τους θησαυρούς του Μινωικού Πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, που εγκαινιάστηκε επίσημα από τον Αντώνη Σαμαρά.
Μουσείο με διεθνή ακτινοβολία, φυλάσσει και αναδεικνύει τα αριστουργήματα της μινωικής τέχνης στη συλλογή του που είναι η σημαντικότερη στον κόσμο. Ανοιξε επιτέλους ύστερα από οκτώ χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων ένα μικρό μόνο μέρος της μόνιμης συλλογής παρουσιαζόταν σε μια αίθουσα.
«Η ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου είχε δύο φάσεις. Το οικοδομικό πρόγραμμα -διότι το παλιό κτίριο του ‘50 φιλοξενούσε τα γραφεία του, της Εφορείας, τους εκθεσιακούς χώρους- και το μουσειολογικό», μας εξηγεί η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, που «έτρεξε» το έργο. Τελικά το μουσείο επεκτάθηκε σε 3.000 τ.μ. σε κτίριο ακριβώς στον απέναντι δρόμο, όπου φιλοξενούνται όλες οι υπηρεσίες του μαζί με της Εφορείας. Το παλαιό κτίριο ανακαινίστηκε, εκσυγχρονίστηκε και φιλοξενεί αποκλειστικά τις εκθέσεις με αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας. Συγχρόνως αναδείχθηκαν στον ωραίο κήπο του μουσείου τα ερείπια του μεσαιωνικού ναού του Αγίου Φραγκίσκου, που κατεδαφίστηκε το ’50 για την ανέγερσή του.
Το κόστος ανήλθε σε 20 εκατομμύρια ευρώ για το κτιριακό, 8 εκατ. για το εκθεσιακό και 1,7 εκατ. για τον περιβάλλοντα χώρο. Ολα φυσικά από κονδύλια του ΕΣΠΑ. «Δεν αφήνουμε ούτε ένα ευρώ από τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά κονδύλια. Οι εθνικοί πόροι είναι περιορισμένοι. Το 2010 δεν είχαμε ούτε ένα πρόγραμμα. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 630 με προϋπολογισμό πάνω από 800 εκατ. ευρώ. Είναι σημαντικό ότι έχουμε όλα αυτά τα εργοτάξια μέσα σε 4 χρόνια. Διαφορετικά η παρουσία του υπουργείου Πολιτισμού θα ήταν πολύ φτωχή. Ζει από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις», σχολιάζει η γενική γραμματέας.
Τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται στο Τόκιο. Το Ιαπωνικό Πανεπιστήμιο έχει αναλάβει τη συντήρηση της Μονής Φανερωμένης στη Σαλαμίνα και υπάρχουν σκέψεις για κοινά προγράμματα. Και, όπως λέει και η κ. Μενδώνη, «είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα».