23/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ

Ισονομία στην ισοτιμία

Το Πρωτοδικείο Ξάνθης έκρινε ότι η αποπληρωμή πρέπει να γίνεται βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε την ημέρα που η τράπεζα κατέβαλε τα χρήματα.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Δικαστική νίκη για 65 χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο σε συνάλλαγμα. Με την υπ’ αριθμόν 23/2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης, που δημιουργεί ισχυρό δεδικασμένο, μπορούν πλέον να το εξοφλήσουν βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε όταν εγκρίθηκε από την τράπεζα!

 

Τον… παραλογισμό των τραπεζικών απαιτήσεων κατόρθωσε να εξοντώσει συνταξιούχος αστυνομικός που πήρε στεγαστικό δάνειο το 2007 σε ελβετικό φράγκο. Η τράπεζα του κατέβαλε τότε 166.680 ελβετικά φράγκα αλλά ο δανειολήπτης, λόγω της οικονομικής κρίσης, βρέθηκε εγκλωβισμένος σε μια παράλογη περιπέτεια όπως αυτή που βιώνουν χιλιάδες δανειολήπτες στην Ελλάδα, άνθρωποι οι οποίοι πήραν δάνεια σε συνάλλαγμα και καλούνται πλέον να πληρώσουν διπλά και τριπλά το ποσό.

 

Το ελβετικό φράγκο άρχισε να υποχωρεί σταδιακά έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα το κεφάλαιο του δανείου να μη μειώνεται, αν και κατέβαλε τις δόσεις. Το δάνειο προέβλεπε 300 μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο, με αποτέλεσμα το αρχικό κεφάλαιο που την ημέρα της εκταμίευσης ανερχόταν σε 105.000 ευρώ, πέντε χρόνια μετά είχε μειωθεί μόλις στις 89.000 ευρώ. Η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ είχε υποχωρήσει σε 1,183 το 2012 από 1,65 το 2007, οπότε και εκταμιεύτηκε το δάνειο.

 

Η σκέψη του δικαστηρίου

 

Ο συνταξιούχος αστυνομικός προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να αποπληρώσει το δάνειο βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε την ημέρα που η τράπεζα του κατέβαλε τα χρήματα, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό!

 

Το δικαστήριο έκρινε ασαφή, αόριστο και κατ’ επέκταση καταχρηστικό τον όρο της δανειακής σύμβασης, σύμφωνα με τον οποίο «εφόσον το δάνειο ή οποιοδήποτε τμήμα αυτού έχει χορηγηθεί σε συνάλλαγμα, ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώσει τις εντεύθεν υποχρεώσεις του προς την τράπεζα είτε στο νόμισμα της χορήγησης είτε σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα της καταβολής».

 

Εκρινε ότι μπορεί μεν η εκταμίευση του δανείου να έγινε σε ελβετικά φράγκα, ωστόσο την ίδια στιγμή η τράπεζα μετέτρεψε τα χρήματα σε ευρώ και ο δανειολήπτης προχώρησε στην εκταμίευσή τους. Επίσης έλαβε υπόψη ότι ο συνταξιούχος αποπλήρωνε τις δόσεις σε ευρώ.

 

Σχετικά με την απόφαση αυτή, που όπως φαίνεται θα αποτελέσει «πυξίδα» και για τους χιλιάδες άλλους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν δανειστεί σε συνάλλαγμα, ο Σύλλογος Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο τονίζει: «Απεγκλωβίζονται δανειολήπτες που, ενώ επί σειρά ετών αποπλήρωναν κανονικά το δάνειό τους, βρέθηκαν να χρωστούν στις τράπεζες μετά από χρόνια τα ίδια ή και παραπάνω χρήματα από όσα είχαν πάρει στην αρχή. Και αποτελεί σταθμό για πλήθος πολιτών που έλαβαν δάνεια σε ελβετικά φράγκα, αφού επέλυσε ένα μεγάλο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και νομικό πρόβλημα».

 

Scroll to top