23/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η οργανική (απο)σύνθεση των πλοίων

Τι απαντάει το ΥΝΑ για τη μείωση της οργανικής σύνθεσης του «Ιεράπετρα Λ».
      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Με υπουργική απόφαση καθορίζεται η οργανική σύνθεση του προσωπικού επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου που εκτελεί πλόες μεταξύ λιμένων του εξωτερικού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

Αυτό απαντά το υπουργείο Ναυτιλίας στις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) αλλά και της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού, σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Ναυτιλίας με απόφαση που υπέγραψε μείωσε την οργανική σύνθεση του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Ιεράπετρα Λ» από 72 σε 25 άτομα, «κατακρεουργώντας δεκάδες θέσεις εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών και αφήνοντας έναν και μόνο θαλαμηπόλο στο πλήρωμα».

 

Το ΥΝΑ, χωρίς να απαντά άμεσα στις καταγγελίες των συνδικαλιστών ναυτικών, ότι η μείωση της σύνθεσης προκαλεί κινδύνους τόσο για τους επιβάτες όσο και για το πλήρωμα, και πως ο ρόλος και η αποστολή των θαλαμηπόλων δεν περιορίζεται απλά και μόνο στα καθήκοντα του ξενοδοχειακού τομέα του πλοίου, αλλά αποτελούν κύριο τμήμα του πληρώματος, το οποίο σε περίπτωση κινδύνου ή ατυχήματος επωμίζεται το έργο της ασφαλούς εκκένωσης του πλοίου, επισημαίνει ότι στο άρθρο 87 παρ. 3 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, όπως προστέθηκε με την παράγραφο 5β’ του άρθρου 11 του Ν. 4150/2013 «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», ορίζεται ότι: «Με Απόφαση Υπουργού καθορίζεται η οργανική σύνθεση του προσωπικού επιβατηγού ή Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου που εκτελεί πλόες μεταξύ λιμένων της αλλοδαπής». Διευκρινίζει επίσης ότι το «Ιεράπετρα Λ» το οποίο εκτελεί δρομολόγια μεταξύ των λιμένων της Αλβανίας και της Ιταλίας, εμπίπτει στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση και, επομένως, η οργανική σύνθεσή του ορίζεται μέσω Υπουργικής Απόφασης.

 

«Η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει την οργανική σύνθεση λαμβάνει υπόψη τον απαιτούμενο αριθμό ναυτικών για τον χειρισμό και τη στελέχωση των σωστικών μέσων του πλοίου, όπως αυτός καθορίζεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το πιστοποιητικό του πλοίου για ασφαλή ναυσιπλοΐα και άλλες διεθνείς συμβάσεις, με τις οποίες δεν παραλείπεται καμία ειδικότητα του πλοίου. Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη και οι αντίστοιχες απαιτήσεις της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας 2006 και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία κυρώθηκε με το Ν. 4078/2013» αναφέρει το ΥΝΑ.

 

[email protected]

 

Scroll to top