admie

23/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις «γεννά» η πώληση της «μικρής ΔΕΗ»

ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ αντιδρούν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Το ΠΑΣΟΚ εγείρει ενστάσεις ωστόσο, η ψήφιση του νομοσχεδίου θεωρείται δεδομένη καθώς αποτελεί ένα από τα «προαπαιτούμενα» του Μνημονίου. Απεργίες από το «Σπάρτακο» .
      Pin It

Την επόμενη Τετάρτη, 2 Ιουλίου, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στο θέμα της «μικρής» ΔΕΗ, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά τη σύσκεψη που έγινε σήμερα (Δευτέρα) στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του υπουργού Επικράτειας, Δημήτρη Σταμάτη και με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Η απόφαση αυτή ελήφθη δεδομένου ότι μέχρι την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, καθώς στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθούν και θέματα ενέργειας. Επίσης, αρχές της επόμενης εβδομάδας ο κ. Μανιάτης θα βρίσκεται στο Λονδίνο προκειμένου να παρουσιάσει τον γύρο παραχωρήσεων για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση στη σημερινή σύσκεψη είχε σκοπό να αποσαφηνίσει όλα τα θέματα και να ενισχύσει όλες τις πρόνοιες που έτσι κι αλλιώς θα έμπαιναν στον διαγωνισμό και τώρα θα μπουν στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, διασφαλίζεται το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων, δίνεται το 30% και του ενεργητικού και του παθητικού μέρους της επιχείρησης και διασφαλίζονται οι τοπικές κοινωνίες.

«Επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα. Άλλωστε πρόκειται για απόφαση που έχει περάσει από υπουργικό συμβούλιο εδώ και ένα χρόνο», έλεγαν κυβερνητικές πηγές. «Δεν υπήρχε θέμα επί της αρχής του νομοσχεδίου», τόνισαν και πηγές από το ΠΑΣΟΚ.

Αναταράξεις και αντιδράσεις 

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη πώληση της «μικρής ΔΕΗ» προκαλεί αναταράξεις καθώς προκαλεί αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τους εργαζόμενους.

«Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας τη συνήθη τακτική του να εμπαίζει τον ελληνικό λαό, διαφημίζει από χθες ότι η σύσκεψη για την «Μικρή ΔΕΗ» που θα γίνει στο Μαξίμου, θα σώσει τους εργαζομένους στις προς εκποίηση μονάδες της ΔΕΗ. Η υποκρισία όμως έχει και όρια. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που υπογράφει το καταστροφικό νομοσχέδιο για την λεγόμενη Μικρή ΔΕΗ είναι ΠΑΣΟΚ» σημειώνει ο υπεύθυνος του τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.

«Η μόνη προσφορά που μπορούν να κάνουν το ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση είναι να αποσύρουν τώρα το καταστροφικό αυτό Νομοσχέδιο και να το πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων. Η συγκυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρήσει στην περαιτέρω διάσπαση, διάλυση και ξεπούλημα της ΔΕΗ καθώς είναι οικτρή μειοψηφία στο λαό και δεν έχει πλέον καμία πολιτική νομιμοποίηση. Τονίζουμε για πολλοστή φορά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε την δημιουργία της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», ούτε την εκχώρηση ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ», συμπληρώνει.

Και καταλήγει: «Καλούμε όλο τον Ελληνικό λαό στην δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου, για να αποτρέψουμε την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, που διασπά και ξεπουλά την ΔΕΗ».

 

ΔΗΜΑΡ

«Μετά την απόφαση για πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μεγάλων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την πώληση της «Μικρής ΔΕΗ», δηλαδή, του 30% της όλης δραστηριότητας της ΔΕΗ», σημειώνει η Δημοκρατική Αριστερά.

Η Αγίου Κωνσταντίνου, σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως «έχει τονίσει κατ’ επανάληψη και επαναλαμβάνει ότι τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, είναι ωστόσο ριζικά αντίθετη με την πώληση των δικτύων – ΑΔΜΗΕ και με τις μεθοδεύσεις για κατάτμηση και πώληση της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ δεν προσφέρεται για επικοινωνιακές ασκήσεις. Η αντιμνημονιακή ρητορική κυβερνητικών παραγόντων δεν μπορεί να αποκρύψει προειλημμένες αποφάσεις».

 

ΚΚΕ

«Το κυβερνητικό σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» οδηγεί σε πρόσθετα βάρη τόσο για τους λαϊκούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και για τους εργαζόμενους του κλάδου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η «απελευθέρωση» και να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επενδυτών στον τομέα της ενέργειας», αναφέρει σχετικό σχόλιο του ΚΚΕ.

«Η διάσπαση της ΔΕΗ σε δύο κομμάτια και η περαιτέρω προώθηση της ιδιωτικοποίησης στον κλάδο δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι λογική συνέχεια της πολιτικής τής απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την οποία με συνέπεια υπηρετούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, όμως, και όσοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχονται πως με το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις σημερινές συνθήκες, μπορεί να υπάρξει και μια επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, να εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα και να ευνοεί τους εργαζόμενους του κλάδου».

«Μονόδρομος για τους εργαζόμενους του κλάδου και όλον τον λαό είναι η πάλη ενάντια στην με οποιοδήποτε τρόπο προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενταγμένη στον αγώνα κατά της απελευθέρωσης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, με κοινωνικοποίησή της, με δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα ενέργειας που θα ικανοποιήσει όλες τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια, στο πλαίσιο μιας άλλης, λαϊκής οικονομίας και εξουσίας», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

 

ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ διευκρινίζεται ότι πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, που θα αφορά αφενός την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου την προστασία και στήριξη των καταναλωτών.

Ωστόσο, παρά το κλίμα αντιδράσεων που διαμορφώνεται, η ψήφιση του νομοσχεδίου θεωρείται δεδομένη καθώς όχι μόνο αποτελεί ένα από τα «προαπαιτούμενα» του Μνημονίου για την έγκριση της δόσης του Ιουλίου, αλλά και επειδή κανείς εκ των διαφωνούντων βουλευτών δεν συμμετέχει στο 1ο θερινό τμήμα της Βουλής που θα κληθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη συνυπογράψει από πέρυσι την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και το σχέδιο κατάτμησης της ΔΕΗ.

 

Σωματείο Εργαζομένων «Σπάρτακος»

Το σωματείο που εκπροσωπεί κυρίως εργαζομένους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ»

Ο «Σπάρτακος» κάνει λόγο για τη «μητέρα των μαχών» και καλεί σε «συστράτευση, ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη άπαντες τους εργαζόμενους, τους θεσμικούς φορείς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και κάθε έναν πολίτη τούτης της χώρας».

Υπέρ της προκήρυξης κινητοποιήσεων τάσσεται και η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ) υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ο διαμελισμός της επιχείρησης και έτσι η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα εναπόκειται πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς».

Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», με τον διαχωρισμό και την πώληση μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης και αντίστοιχου μεριδίου πελατών έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

 

Δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται, πάντως, ότι θα αποτελέσει την πρώτη δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή μετά τον ανασχηματισμό, πόσο μάλλον όταν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας, από τον όμιλο Μυτιληναίου και την «Ελλάκτωρ» του ομίλου Μπόμπολα, μέχρι τη Motor Oil του Βαρδινογιάννη και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του ομίλου Περιστέρη (σ.σ. όλοι είναι σήμερα ανταγωνιστές της ΔΕΗ), ασκούν ισχυρές πιέσεις στο πολιτικό σύστημα να προχωρήσει η διάσπαση της ΔΕΗ προκειμένου σε συνεργασία με ξένες ενεργειακές εταιρείες (π.χ. τη γερμανική RWE) να βάλουν στο χέρι κρατικές παραγωγικές υποδομές αλλά και το πελατολόγιο της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων πως η «μικρή ΔΕΗ» θα πάρει προίκα το 30% των σημερινών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και συγκεκριμένα 11 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 2.768 μεγαβάτ, πέντε λιγνιτωρυχεία, πάνω από 3.000 εργαζομένους αλλά και το ένα τρίτο της εμπορικής δραστηριότητας της σημερινής ΔΕΗ που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες, οι οποίοι θα περάσουν υποχρεωτικά στη νέα εταιρεία, και περίπου 1,8-2 δισ. ευρώ τζίρο.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» συμπίπτει με δύο ακόμη εξελίξεις στο μέτωπο της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στο καλοκαίρι: την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεγάλη αύξηση στις τιμές του ρεύματος από 1ης Ιουλίου για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν τετραμηνιαία κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες.
Για τον ΑΔΜΗΕ έχουν υποβληθεί προσφορές από πέντε ενδιαφερόμενες εταιρείες του εξωτερικού (την κινεζική China State Grid, τον Βέλγο Διαχειριστή Δικτύων Elia, τον Ιταλό Διαχειριστή Terna, το καναδικό Fund PSP Investments και την Indian Power Company) και η ΔΕΗ αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια, αναμένονται διψήφια ποσοστά αυξήσεων για οικιακούς καταναλωτές καθώς η διαφορά χρέωσης ανάμεσα στην κατηγορία 0-800 κιλοβατώρες με την επόμενη των 801-2.000 είναι περίπου 21%. Κατά την κυβέρνηση, οι αυξήσεις αυτές θα έχουν αντίκτυπο κυρίως σε εξοχικά και δευτερεύουσες κατοικίες, παρότι εκτιμάται ότι ανάμεσα στους καταναλωτές που θα πληγούν βρίσκονται και χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία θα πρέπει να σπεύσουν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

 

 

efsyn.gr 

Scroll to top