Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Σε παρτίδα για γερά νεύρα εξελίσσεται το παιχνίδι των κυβερνητικών εταίρων, με τα έξι συν έξι προαπαιτούμενα της τρόικας. Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των ενδοκυβερνητικών διαφωνιών, αλλά και χαλάρωσης των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση από τους εταίρους και δανειστές, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αποφάσισε να ανακατέψει την τράπουλα των νέων μέτρων, όπως επίσης και τις διαδικασίες για την έγκρισή τους από τη Βουλή.
Λίγο πριν από τη συνάντηση των κυβερνητικών στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο μέγαρο Μαξίμου, για το νομοσχέδιο της κατάτμησης και πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, δόθηκε εντολή να κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το ν/σ για την πολεοδομική μεταρρύθμιση, με στόχο να ψηφιστεί την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη είχε προγραμματιστεί να εισαχθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή το ν/σ για τη ΔΕΗ και την Παρασκευή να ψηφιστεί το ν/σ για τις επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αναβολή στο χωροταξικό
Κατόπιν όλων αυτών, πήρε αναβολή η συζήτηση του ν/σ για τον χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ το βράδυ, αμέσως μετά την κυβερνητική σύσκεψη, πήρε αναβολή για την Τετάρτη 2 Ιουλίου και η συζήτηση για τη ΔΕΗ.
Η σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη και τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη και Α. Παπαγεωργίου, των συνεργατών του πρωθυπουργού, Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου, και των συνεργατών του Ευάγγ. Βενιζέλου, Χρ. Πρωτόπαππα και Τ. Ρήγα, κατέληξε στην απόφαση αναβολής, προκειμένου «να δοθεί λίγος χρόνος για την καλύτερη επεξεργασία του σχεδίου». Συμφωνήθηκε να διατυπωθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι ρήτρες για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα των εργαζομένων, να καλυφθούν οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να διασφαλιστεί με την πώληση των μονάδων η μεταβίβαση του ενεργητικού αλλά και του παθητικού.
Το ερώτημα είναι εάν οι αλλαγές που αποφασίστηκαν οψίμως θα γίνουν δεκτές από την Ε.Ε. Το ν/σ είχε κατατεθεί στη Βουλή από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ πριν από τις ευρωεκλογές. Είχε προηγηθεί ενημέρωση της τρόικας και των αρμόδιων ευρωπαϊκών διευθύνσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι αλλαγές δεν αλλάζουν το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, ωστόσο, αυτό μένει να φανεί στις επαφές που θα έχει ο υπουργός Γ. Μανιάτης τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό να μεταβαίνει την Πέμπτη για διαβουλεύσεις μαζί με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής. Στην περίπτωση, πάντως, που οι αλλαγές θεωρηθούν σημαντικές, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα αναβολή στην κατάθεση και συζήτηση του ν/σ.
Τα έξι συν έξι προαπαιτούμενα έχουν μπει τώρα όλα μαζί στην ίδια κατηγορία και πλέον η σειρά τους στα θερινά τμήματα της Βουλής, θα καθοριστεί ad hoc, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει αναβολή της εκταμίευσης της δόσης 1 δισ. ευρώ, που καθυστερεί από τον Μάιο. Στην περίπτωση αυτή, και οι δύο δόσεις (1 συν 1 δισ. ευρώ) θα κριθούν μαζί στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας, τον Σεπτέμβριο, στη συνολική αξιολόγηση του προγράμματος. Η ΔΕΗ βρισκόταν στη δεύτερη ομάδα προαπαιτούμενων, ωστόσο η κυβέρνηση επέλεξε να επισπεύσει την κατάθεση και συζήτηση του ν/σ. Ενδιαφέρον για τις μονάδες που πρόκειται να πωληθούν έχουν εκδηλώσει όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις με δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας (ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Ομιλος Μυτιληναίου κ.ά.) αλλά και του εξωτερικού, ανάμεσά τους και η γερμανική RWE.
Πρώτος ο Κουκουλόπουλος
Οι πρώτες διαφωνίες για την ΔΕΗ είχαν διατυπωθεί την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό αναπληρωτή Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλο, στενό συνεργάτη του Ευ. Βενιζέλου. Πλην όμως σύμφωνα με πληροφορίες, χθες μετέφερε τις διαφωνίες του στην γραμματεία της Κ.Ο. της Ν.Δ. και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γ. Βλάχος. Παράλληλα, το κλίμα βάρυνε και από τις επιφυλάξεις άλλων βουλευτών για διαφορετικά προαπαιτούμενα, όπως της Φ. Πιπιλή για τον αιγιαλό, ενώ ο Ι. Τζαμτζής εμφανίστηκε προβληματισμένος για ορισμένα θέματα του χωροταξικού. Στα θερινά τμήματα η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα αντικατάστασης βουλευτών της, ωστόσο ο πολιτικός αντίκτυπος θα ήταν αρνητικός από το πρώτο τμήμα.