Του Χάρη Ιωάννου
«Καταιγίδα» νομοσχεδίων ξεσπάει στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, με την κυβέρνηση να ανεβάζει απότομα στροφές, προκειμένου να προλάβει τις προθεσμίες των προαπαιτούμενων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα. Δύο νομοσχέδια, ένα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ένα με τη διαδικασία του επείγοντος, θα ψηφιστούν έως την Παρασκευή στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, με τους αρχηγούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να μπορούν να αντικαθιστούν «επί τόπου» τους τυχόν διαφωνούντες βουλευτές με άλλους, περισσότερο «συνεργάσιμους».
Μόλις λίγες ημέρες έχουν περάσει από το ξαφνικό κλείσιμο της Ολομέλειας στις 4 Ιουνίου, όταν κορυφαίοι «γαλάζιοι» κοινοβουλευτικοί παράγοντες έλεγαν ότι «δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο νομοθετικό έργο το επόμενο διάστημα που να απαιτεί Ολομέλεια».
Το σκηνικό άρχισε να αλλάζει άρδην από την προηγούμενη Τετάρτη, όταν αποκαλύφθηκε ότι η δικογραφία εις βάρος του Ευάγγ. Βενιζέλου για τα υποβρύχια έφτασε την ίδια ημέρα που «έκλεισε» η Ολομέλεια, ενώ αυτή την εβδομάδα αρχίζει στην κυριολεξία ένα νομοθετικό… Blitzkrieg.
Οι προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου έγιναν σαφείς χθες το μεσημέρι στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ) ανακοίνωσε την κατάθεση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις και το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση. Σήμερα το πρωί εισάγεται στην επιτροπή και το πιθανότερο είναι πως την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη, όπως εκτιμούν κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι, θα έχει ψηφιστεί από το Α' Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας.
Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης «τρέχει» με τη διαδικασία του επείγοντος ένα άλλο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει βελτιώσεις και εντάξεις νέων έργων στον τρέχοντα επενδυτικό νόμο.
Η συζήτησή του άρχισε χθες στην επιτροπή και θα ψηφιστεί την Παρασκευή από το Θερινό Τμήμα.
Την επόμενη Τετάρτη προγραμματίζεται να ξεκινήσει, επίσης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το κρισιμότερο ίσως νομοσχέδιο του καλοκαιριού, αυτό της «μικρής ΔΕΗ», το οποίο ήδη προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο (βλέπε ρεπ. σελ 5-7)
Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ίδρυση του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου», ενός ανεξάρτητου οργάνου που προβλέπεται από το νέο αυστηρότερο δημοσιονομικό πλαίσιο της ευρωζώνης και το οποίο θα εποπτεύει τα δημόσια οικονομικά.
Η ολοκλήρωση της νομοθετικής «καταιγίδας» ήρθε αργά χθες το απόγευμα, όταν κατατέθηκε άλλο ένα νομοσχέδιο, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αυτή τη φορά (βλ. ρεπορτάζ σελ. 41) και το οποίο προβλέπει τον νέο τρόπο επιλογής διευθυντών και προϊσταμένων στο Δημόσιο.
Κόντρα στη Βουλή
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Γ. Μανιάτη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης χθες στην επιτροπή της Βουλής. Για «αίσχη και αθλιότητες» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «καταλύει κάθε έννοια δημοκρατίας». «Διαλύσατε την Ολομέλεια με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν νομοσχέδια και τώρα μας λέτε για νομοσχέδιο κατεπείγον», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος δικαιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι «έως την 1η Ιουλίου αυτά πρέπει να έχουν υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο», πυροδοτώντας νέα αντίδραση από την πλευρά του κ. Λαφαζάνη.
«Εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτές τις διαδικασίες που δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Η Βουλή δεν είναι παράρτημα των πιστωτών και της Μέρκελ, εδώ δεν είμαστε υπάλληλοι της τρόικας, αλλά βουλευτές του ελληνικού λαού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι βουλευτές πρέπει να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να μελετούν τα νομοθετήματα.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) έκανε λόγο για «απαράδεκτες και άθλιες μεθοδεύσεις» και ζήτησε από την κυβέρνηση να σεβαστεί τουλάχιστον τους θεσμούς που η ίδια στηρίζει, δηλαδή το αστικό Κοινοβούλιο.