24/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εργαζόμενοι στην πρίζα

Με σκληρές απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν στο νομοσχέδιο για τον διαμελισμό της ΔΕΗ το σωματείο «Σπάρτακος» και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Κίνδυνος για γενικευμένο μπλακ άουτ.
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Ηλεκτροπληξία στην κυβέρνηση και μπλακ άουτ απ' άκρου εις άκρον της Ελλάδας απειλεί να προκαλέσει το νομοσχέδιο για τον διαμελισμό της ΔΕΗ που προωθούν υπό τον μανδύα του μνημονιακού προαπαιτούμενου το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και η τρόικα, με στόχο να πουληθεί όπως όπως σε ιδιώτες το 30% των υποδομών και των δραστηριοτήτων της Επιχείρησης.

 

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί πολιτικά και τεχνικά την ισχυρή πιθανότητα να υπάρξουν γενικευμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση της χώρας εν μέσω τουριστικής περιόδου και υψηλών θερμοκρασιών, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της να προωθήσει το νομοσχέδιο–«δώρο» για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» προς ψήφιση από μόλις 51 βουλευτές της στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

 

H κοροϊδία της κυβέρνησης

 

Ακόμη και με τη χθεσινοβραδινή απόφαση της κυβέρνησης να μετατεθεί κατά μια εβδομάδα η έναρξη της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (την Τετάρτη 2 Ιουλίου αντί για την ερχόμενη Πέμπτη), με πρόσχημα τις… «ανειλημμένες» υποχρεώσεις που προέκυψαν αιφνιδίως στον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας.

 

Η κυβέρνηση ωστόσο κερδίζει χρόνο ελπίζοντας πως θα σβήσει το κύμα των αντιδράσεων που ξεσήκωσε η όλη μεθόδευση, καθώς το ένα μετά το άλλο τα σωματεία της ΔΕΗ εξαγγέλλουν από χθες σκληρές απεργιακές κινητοποιήσεις, με κλείσιμο όλων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, των ορυχείων και των υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ από τη Δυτική Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο.

 

Οι κινητοποιήσεις που αποφάσισε από την Κυριακή το σωματείο εργαζομένων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Σπάρτακος» έχουν τη μορφή των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών και θα ξεκινήσουν την ημέρα εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

 

Σήμερα θα συνεδριάσει και το υπό συγκρότηση νέο διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προκειμένου να εγκρίνει την πρόταση απεργιακών κινητοποιήσεων που θα καλύψουν το σύνολο των 19.000 εργαζομένων της Επιχείρησης, ενώ ανάλογες αποφάσεις θα λάβουν όλα πρωτοβάθμια σωματεία ώστε οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν ακόμη κι αν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις περί καταχρηστικότητάς τους.

 

Με βάση τον σχεδιασμό των εργαζομένων, πρόθεση είναι να τεθούν εκτός λειτουργίας οι πέντε κύριες λιγνιτικές μονάδες «βάσης» της ΔΕΗ σε Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Καρδιά, Αγιο Δημήτριο και Μεγαλόπολη, συνολικής ισχύος άνω των 4.600 μεγαβάτ σε σύνολο περίπου 12.000 μεγαβάτ που είναι διαθέσιμα στο σύστημα.

 

Ηδη από χθες, μετά την εξαγγελία των απεργιακών κινητοποιήσεων, βρίσκονται σε συναγερμό τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και του υπό ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ (δίκτυο μεταφοράς), που είναι και ο υπεύθυνος φορέας για τον προγραμματισμό της λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

 

Τα περιθώρια διαχείρισης της κατάστασης εφόσον κλείσουν οι λεγόμενες «μονάδες βάσης» της ΔΕΗ, που ευθύνονται όχι μόνο για την ηλεκτροδότηση αλλά κυρίως για την ευστάθεια του συστήματος, είναι αρκετά περιορισμένα.

 

Ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να εντάξει στο σύστημα τις έξι μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών παραγωγών (περί τα 2.500 μεγαβάτ) και να πραγματοποιήσει μεγαλύτερες εισαγωγές ρεύματος για να καλύψει τη ζήτηση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 7.000 μεγαβάτ τις επόμενες ημέρες λόγω καύσωνα, ωστόσο οι αποκοπές φορτίου και οι διακοπές ρεύματος δύσκολα θα αποφευχθούν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

 

Scroll to top