Pin It

Λευκωσία Ανταπόκριση Ακης Φάντης

 

Αναλύοντας τις επιπτώσεις της κρίσης στην κυκλοφορία του Τύπου χρόνο τον χρόνο από το 2009 μέχρι το τέλος του 2013, τα αποτελέσματα είναι συνταρακτικά: 40% απώλειες στις εφημερίδες από το 2009 στο 2013 και 74% στα περιοδικά!. Δυστυχώς το 2014 συνεχίζεται η πτωτική πορεία, αφού στο πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2014 οι εφημερίδες καταγράφουν περαιτέρω απώλειες, συγκριτικά με το 2013, 12%, ενώ τα περιοδικά κυριολεκτικά έχουν πιάσει πάτο.

 

Τα πιο πάνω στοιχεία κατατέθηκαν κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών Κύπρου. Οπως ανέφερε, δε, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κύπρος Κουρτελλάρης, στον απολογισμό της τελευταίας πενταετίας, «συνολικά ο κυπριακός Τύπος βρίσκεται σε ελεύθερη, πλην όμως απόλυτα ανεξέλεγκτη, πτώση. Τα συγκεντρωτικά νούμερα στον κύκλο εργασιών από την κυκλοφορία των εντύπων για το σύνολο του κυπριακού Τύπου είναι καταθλιπτικά».

 

Πρόσθεσε ότι «η τραγωδία του κλάδου μας είναι ότι, ενώ ο Τύπος είναι αυτός που ενημερώνει τους πολίτες για τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στους διάφορους κλάδους της οικονομίας, και εξ αυτών στους χιλιάδες εργαζομένους των κλάδων αυτών και τις οικογένειές τους, για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ίδιος ο Τύπος ουδείς λέγει κάτι. Κι όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επηρεάζονται από αυτό, αφού πέραν των εργαζομένων στον Τύπο μια σειρά άλλοι παρεμφερείς κλάδοι -τυπογραφεία, έμποροι χάρτου και τυπογραφικών υλικών, διαφημιστικά γραφεία, πρακτορεία διακίνησης του Τύπου, περίπτερα, εφημεριδοπώλες κ.ά.- συμπαρασύρονται στη δίνη αυτής της κρίσης». Κι αυτά μόνο στον τομέα του κύκλου εργασιών του Τύπου από την κυκλοφορία. Οπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών, αν σ’ αυτά προστεθεί και το τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος στον τομέα της διαφήμισης, η οποία, επίσης συνολικά καταγράφει τρομακτική πτώση, τότε ολοκληρώνεται η απόλυτα καταθλιπτική εικόνα στον κλάδο του έντυπου Τύπου.

 

Scroll to top