24/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το μουσείο της χρεοκοπημένης πόλης θα πούλουσε αριστουργήματά του

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σώζουν την τέχνη του Ντιτρόιτ

      Pin It

Η χρεοκοπία του Ντιτρόιτ, το χρέος του που ανέρχεται σε 13,3 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν είναι πια είδηση. Η πτώση και η παρακμή της μεγαλούπολης, πρώην συνωνύμου της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, δεν προκαλεί πια πρωτοσέλιδα, μόνο ταινίες, ντοκιμαντέρ και σύγχρονη τέχνη εμπνέει. Οταν όμως πριν από λίγους μήνες απειλήθηκε το μουσείο της, το περίφημο Detroit Institute of Arts, ξεσηκώθηκε σάλος στους καλλιτεχνικούς κύκλους.

 

Ο Κέβιν Ορ, που διορίστηκε από το κράτος διαχειριστής της χρεοκοπίας, εισηγήθηκε την πώληση μέρους των αριστουργημάτων του. Ζήτησε, μάλιστα, από τους Christie’s να κάνουν έναν πρώτο υπολογισμό πόσα θα απέφερε η δημοπρασία των 2.800 από τα 66.000 έργα τέχνης του (περίπου το 5%). Οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι και μόνο τέσσερις πίνακες και ένα σχέδιο να πουλιούνταν θα έμπαιναν στα ταμεία της πόλης, για να βοηθήσουν λίγο τα προγράμματα συνταξιοδότησης των κατοίκων, γύρω στα 540 εκατ. ευρώ.

 

Τα έργα που θα θυσιάζονταν δεν ήταν, βέβαια, τυχαία. Επρόκειτο για τον «Γαμήλιο χορό» του Μπρίγκελ του πρεσβύτερου (εκτίμηση ανάμεσα σε 73 και 146 εκατ. ευρώ), την «Επίσκεψη» του Ρέμπραντ (36 με 66 εκατ. ευρώ), την «Αυτοπροσωπογραφία με ψάθινο καπέλο» του Βαν Γκογκ (58 με 109 εκατ. ευρώ), το «Παράθυρο» του Ματίς (29 με 59 εκατ. ευρώ) και ένα σχέδιο του Μιχαήλ Αγγέλου για την Καπέλα Σιξτίνα (8 με 14 εκατ. ευρώ).

 

Oι διευθυντές τότε του Detroit Institute of Arts απείλησαν ότι αν έβαζαν χέρι στους πίνακες θα κατέφευγαν στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν αναπαλλοτρίωτο «κοινό αγαθό» και ότι ποτέ άλλοτε μεγάλο αμερικανικό μουσείο δεν διέλυσε από ‘δώ και από ‘κεί τη συλλογή του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μουσείο ιδρύθηκε το 1883, ότι όντως αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα των ΗΠΑ, αλλά και του κόσμου. Και, ότι, φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος των θησαυρών του οφείλεται στις δωρεές των πάμπλουτων βιομηχάνων της πόλης.

 

Και να που η λύση βρέθηκε και το μουσείο σώθηκε. Οι από μηχανής θεοί δεν είναι άλλοι από τις τρεις μεγαλύτερες βιομηχανίες αυτοκινήτων της χώρας. Η General Motors, η Ford και η Chrysler ανακοίνωσαν πριν από λίγες μέρες ότι θα προσφέρουν όλες μαζί 19 εκατ. ευρώ στην πόλη που υπήρξε το λίκνο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα χρήματα των τριών αυτών γιγάντων θα πάνε αποκλειστικά στο μουσείο, θα το απαλλάξουν από τον βραχνά της συμμετοχής του στη σωτηρία της πόλης με το ξεπούλημα των έργων του. Αλλωστε, το 2009 η General Motors και η Chrysler σώθηκαν κι αυτές από τη χρεοκοπία χάρη σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια που τους έδωσε ο Ομπάμα.

 

Επιμ.:Β.Γεωργ.

 

Scroll to top