ΛΑΜΙΑ Του Γιώργου Δελιχά
Σε πλήρες αδιέξοδο έχει βρεθεί το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας εξαιτίας των προβλημάτων που κληρονόμησε από τη συγχώνευση των πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας και Λαμίας, αλλά και εξαιτίας της απροθυμίας της σημερινής διοίκησης να ακολουθήσει προβλεπόμενες διαδικασίες κυρίως σε θέματα που αφορούν τη λογιστική τακτοποίηση.
Το Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος, μάλιστα, προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας προκειμένου να ασκήσει πίεση στο υπουργείο Παιδείας και «εκβιάζοντας» πολιτική λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει. Η συγκεκριμένη κίνηση, ωστόσο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των σπουδαστών, που χθες το πρωί παραβρέθηκαν μαζικά σε ανοιχτή σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε ο πρόεδρος κ. Αναστασίου. Μάλιστα, οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι φοιτητές άσκησαν σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΤΕΙ, καταλογίζοντάς του ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Οι σπουδαστές που βρέθηκαν τη χθεσινή μέρα στο ΤΕΙ Στερεάς στη Λαμία «πολιόρκησαν» τον πρόεδρο του ιδρύματος, απαιτώντας την άμεση επαναλειτουργία του ιδρύματος ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την εξεταστική περίοδο. Τελικά, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις αποφασίστηκε να γίνει επίσκεψη αντιπροσωπείας της διοίκησης στο υπουργείο Παιδείας τη σημερινή μέρα, ώστε να ζητηθεί πολιτική λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί συνέλευση στο ΤΕΙ ώστε να αποφασιστεί το αν και πότε θα τερματιστεί η αναστολή της λειτουργίας, που σύμφωνα με την απόφαση ισχύει μέχρι την Παρασκευή.
Ενας από τους βασικούς λόγους που το ΤΕΙ Στερεάς βρέθηκε σε αυτό το αδιέξοδο είναι το διαχειριστικό χάος που επικρατούσε στο πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας. Μια σειρά από ζητήματα, ορισμένα από τα οποία ερευνά η Δικαιοσύνη, μπλοκάρουν την κατάρτιση απολογισμού για τη διαχειριστική περίοδο του 2013 στο πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταρτιστεί και εγκριθεί προϋπολογισμός στο ΤΕΙ Στερεάς για το 2014. Ολο το προηγούμενο διάστημα, η σημερινή διοίκηση του ΤΕΙ Στερεάς απέφυγε να πάρει αποφάσεις και να δρομολογήσει τις εξελίξεις που θα ξεκαθάριζαν την κατάσταση στο πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να πληρώσει το έκτακτο προσωπικό αλλά και μια σειρά από συμβάσεις με ιδιώτες, όπως είναι η σίτιση και το συνεργείο καθαρισμού. Φτάνοντας σε αυτό το αδιέξοδο, η διοίκηση του ιδρύματος ζητά πολιτική λύση από τα συναρμόδια υπουργεία. Διεκδικεί, δηλαδή, να προχωρήσει σε υλοποίηση του προϋπολογισμού για το 2014, χωρίς να γίνει απολογισμός για το 2013 στο πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα έρχονται να προστεθούν και μια σειρά ακόμη διοικητικές… ακροβασίες της σημερινής διοίκησης, όπως είναι η κίνησή της να προσλάβει μεγαλύτερο αριθμό εκτάκτων καθηγητών από αυτόν που όριζε το υπουργείο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα στον τρόπο πληρωμής τους.
Παράλληλα, στη δημιουργία του κλίματος αναστάτωσης έχει συμβάλει και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη νέας διοίκησης, όπου μάλιστα οι φοιτητικές παρατάξεις και κυρίως η ΔΑΠ επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν τον ρόλο και την παρέμβασή τους στα κοινά του ιδρύματος.
………………………………………………………………………………………………………………………………….
Οι πρόεδροι εκπέμπουν SOS
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι τονίζουν την αδυναμία λειτουργίας των ιδρυμάτων τους από τον Σεπτέμβριο του 2014. Κατά τη συνεδρίασή τους στην Αθήνα, απηύθυναν έκκληση στο υπουργείο Παιδείας να μεριμνήσει για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού που θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία τους.
Σύμφωνα με τους προέδρους των ιδρυμάτων, το μόνιμο προσωπικό τους επαρκεί μόνο για την κάλυψη του 40-50% του εκπαιδευτικού έργου, καθώς κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους η καθυστερημένη έγκριση των συναρμόδιων υπουργών Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για μικρό αριθμό προσλήψεων προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους.
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν λοιπόν, πριν από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και πανεπιστημιακών υποτρόφων που λειτουργούν επικουρικά στην εκπαίδευση. Με δεδομένους τους ισχνούς προϋπολογισμούς του 2014 και τα εξαντλημένα ταμειακά διαθέσιμα των ιδρυμάτων, τονίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί επαρκής έκτακτη επιχορήγηση για την πρόσληψη των δύο παραπάνω κατηγοριών προσωπικού, διαφορετικά τα ΤΕΙ δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Γ.ΜΠΑΣΚ.