24/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λογοκλοπή από βουλευτή της Ν.Δ.

Ο αντικαταστάτης του Κώστα Μουσουρούλη στη Χίο, Σταμάτης Κάρμαντζης, παρουσίασε ως άρθρο του στα τοπικά ΜΜΕ αυτούσια αποσπάσματα εργασίας του καθηγητή του ΑΠΘ, δρος Νίκου Κομνηνού.
      Pin It

XΙΟΣ Του Γιώργου Παγούδη

 

Ενώπιον σοβαρών ηθικών -πιθανόν και ποινικών- ευθυνών κινδυνεύει να βρεθεί ο νέος βουλευτής της Ν.Δ. στη Χίο, Σταμάτης Κάρμαντζης. Ο βουλευτής, που αντικατέστησε τον Κωστή Μουσουρούλη πριν από τις ευρωεκλογές, βρίσκεται εκτεθειμένος, αφού κείμενο που διανεμήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ με την υπογραφή του αποτελεί αναμφίβολα προϊόν λογοκλοπής, με θύμα τον καθηγητή δρα Νίκο Κομνηνό, διευθυντή της Ερευνητικής Μονάδας Urenio του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργασία του οποίου με τη γνωστή μέθοδο του… clopy-paste παρουσιάστηκε ως άρθρο του εν λόγω βουλευτή.

 

Πρόκειται για την περίληψη μιας σημαντικής ερευνητικής εργασίας που, υπό τον τίτλο «Βιοµηχανία έντασης γνώσεων στην Ελλάδα: Στρατηγικές και προοπτικές στην περίοδο 2014-2020», είχε παρουσιαστεί σε ειδικό επιστημονικό συμπόσιο και η οποία τώρα τμηματικά -χρησιμοποιώντας αυτούσιες φράσεις ωστόσο- παρουσιάστηκε στο αναγνωστικό κοινό της Χίου ως κείμενο με την υπογραφή του Σταμάτη Κάρμαντζη.

 

Δημιουργία εντυπώσεων

 

Η πρακτική μπορεί να είναι διαδεδομένη, τόσο ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς κύκλους όσο και σε δημοσιογραφικούς, λόγω της δυνατότητας απεριόριστης πρόσβασης σε κάθε είδους κείμενο που προσφέρει το διαδίκτυο, αλλά δεν παύει να είναι καταδικαστέα, τόσο σε ποινικό όσο κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι οι περιπτώσεις Σουηδού βουλευτή που οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά την αποκάλυψη οικειοποίησης ερευνητικής εργασίας Νορβηγού ερευνητή, αλλά και της υποψήφιας για τη θέση του υπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση Βίκτορ Πόντα στη Ρουμανία που επίσης εξωθήθηκε σε παραίτηση μετά την αποκάλυψη ανάλογου περιστατικού.

 

Αυτοί, όπως και υπουργοί της κυβέρνησης Μέρκελ, τελικά παραιτήθηκαν κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί ότι στο σύνολό τους αυτές οι λογοκλοπές χρησιμοποιήθηκαν, ώστε οι παραπάνω να γίνουν κάτοχοι διδακτορικών διπλωμάτων, ενώ εδώ τα όποια οφέλη περιορίζονται σε ένα… ταπεινό επίπεδο δημιουργίας εντυπώσεων και μόνο.

 

Η απάντηση του βουλευτή

 

Μετά τον θόρυβο που ξεσήκωσε η αποκάλυψη του θέματος στην τοπική κοινωνία, ο βουλευτής, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση στην οποία αναφέρει:

 

«Το πρόσφατο άρθρο με τίτλο “Οικονομία της γνώσης-θεμέλιος λίθος της Ανάπτυξης” που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο έχει αναφορές οι οποίες αναγράφονται στο τέλος του κειμένου και αναφορές οι οποίες είναι πάνω σε συγκεκριμένη ερευνητική εργασία: Συγκεκριμένα, στην εργασία των Νίκου Κομνηνού και Ελενας Σεφερτζή, με τίτλο «“Εξυπνη εξειδίκευση στην Ελλάδα 2014-2020 καινοτομία και παραγωγική ανανέωση”.

 

(…) Το κείμενο φιλοδοξούσε να καταδείξει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Περιφερειακή Διοίκηση 2014-2020 και στον ρόλο της καινοτομίας, ο οποίος διευρύνεται συνεχώς. Μία αναφορά σε επεξεργασμένα δεδομένα της επιστημονικής μελέτης ήταν πολύ χρήσιμη και βοήθησε στην τεκμηρίωση του εν λόγω άρθρου.

 

Είθισται στις δημοσιεύσεις των ΜΜΕ να παραλείπονται συνήθως οι βιβλιογραφικές αναφορές των άρθρων, από πλευράς δημοσιογράφων, για οικονομία χώρου, αλλά εμείς οφείλουμε να αναφερθούμε στις πηγές μας, όπως επιτάσσει το ορθό και το πρέπον και να αποκαταστήσουμε τυχόν παρεξήγηση για το ανωτέρω άρθρο, του οποίου η βιβλιογραφική αναφορά είχε παραλειφθεί όχι σκοπίμως, αλλά εκ παραδρομής. Ευχαριστούμε».

 

Βέβαια ο βουλευτής ξεχνάει να αναφέρει ότι και οι βιβλιογραφικές αναφορές που επισυνάπτει αποτελούν και αυτές προϊόν αντιγραφής από το πρωτότυπο, αφού όλο το επίμαχο κείμενο δεν είναι τίποτε άλλο από την περίληψη της… περίληψης του κειμένου παρουσίασης της ερευνητικής εργασίας.

 

Scroll to top