Cyprus-simaia

24/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Υποβάθμιση της Κύπρου από τις ΗΠΑ στο ζήτημα εμπορίας προσώπων

Η Κύπρος περιγράφεται ως χώρα προέλευσης και προορισμού για άντρες και γυναίκες θύματα εμπορίας για εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση.
      Pin It

Λευκωσία – Ανταπόκριση Άκης Φάντης
Η κυπριακή κυβέρνηση παρουσίασε μέσα στον χρόνο που πέρασε, μειωμένες προσπάθειες διερεύνησης, εκδίκασης και καταδίκης δραστών εμπορίας προσώπων, ενώ οι τιμωρίες των καταδικασθέντων για εγκλήματα σωματεμπορίας παραμένουν χαμηλές, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σχετικά με την εμπορία προσώπων για το 2014.

Κατά συνέπεια, το αμερικανικό υπουργείο υποβάθμισε την Κύπρο στην κατηγορία 2 υπό επιτήρηση (Tier 2 Watch List), από την κατηγορία 2 που ήταν προηγουμένως. Στην κατηγορία 3, που είναι η χειρότερη, τοποθέτησε τα κατεχόμενα. Η Κύπρος περιγράφεται στην έκθεση ως χώρα προέλευσης και προορισμού για άντρες και γυναίκες θύματα εμπορίας για εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση.

Παραθέτοντας κάποια θετικά στοιχεία που αφορούν τον τομέα αυτό, η έκθεση υπενθυμίζει ότι τον Απρίλη 2014 η κυβέρνηση θέσπισε νόμο που εφαρμόζει την οδηγία της Ε.Ε. και ενισχύει το νομικό πλαίσιο καταπολέμησης του trafficking, ενώ υιοθέτησε ένα νέο εθνικό σχέδιο δράσης για καταπολέμηση του trafficking, για την περίοδο 2013-15.

Προσθέτει ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε το γραφείο καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων της αστυνομίας με ένα συνολικό αριθμό οκτώ λειτουργών, περιλαμβανομένου δικανικού ψυχολόγου, εγκληματολόγου και κοινωνικού λειτουργού. Εν τούτοις, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, «υπήρξε σημαντική υποχώρηση στις αστυνομικές προσπάθειες. Η διερεύνηση υποθέσεων μειώθηκε κατά 68%, οι προσαγωγές στο δικαστήριο κατά 70% και οι καταδίκες κατά 55%».

 

Ελαφρότερες ποινές

Σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση, η πλειοψηφία των δραστών συνέχισαν να καταδικάζονται με βάση τον ποινικό κώδικα που προνοεί ελαφρότερες τιμωρίες από αυτές του νόμου κατά της εμπορίας προσώπων. Η κυβέρνηση αναγνώρισε λιγότερα θύματα εμπορίας, ενώ ένα από τα θύματα αυτά απελάθηκε παράνομα. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση αναγνώρισε 25 θύματα εμπορίας το 2013, σε σύγκριση με 34 το 2012. Τα 8 από τα 25 θύματα ήταν άντρες, ενώ τα 12 από τα 25 ήταν θύματα trafficking στην εργασία.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση της Κύπρου στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οργάνωση Cyprus STOP Trafficking που ασχολείται με το φαινόμενο της εμπορίας προσώπων από το 2007, αναφέρει ότι «φοβόταν αυτή την αρνητική αξιολόγηση από τότε που το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, είχε απελάσει αναγνωρισμένο θύμα εμπορίας τον Ιούλιο του 2103, που μάλιστα ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις που είχε δώσει ικανοποιητική μαρτυρία στο δικαστήριο και έτσι καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος σε ποινή φυλάκισης.

 

Με «βήματα χελώνας» η δικαιοσύνη

Όσο δε για τη δικαιοσύνη, είναι γνωστό ότι περπατά με βήματα χελώνας, πράγμα το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ατιμωρησία των ενόχων.  Μια δίκη που αρχίζει μετά από πέντε χρόνια και κρατεί άλλα τρία, ευνοεί τους κατηγορουμένους.  Κανένα θύμα δεν μπορεί να δώσει ικανοποιητική μαρτυρία για τα τρομερά που έχει βιώσει μετά από έξι χρόνια».

 

efsyn.gr

Scroll to top