vouli-protasi-momfis

25/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκρηξη για το χωροταξικό

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή μετά το κάλεσμα Λαφαζάνη στους κυβερνητικούς βουλευτές να αντισταθούν και την καταγγελία Κακλαμάνη ότι δεν υπάρχει δέσμευση για κατεπείγουσα διαδικασία.
      Pin It

Του Χάρη Ιωάννου

 

Μία ημέρα πριν ο επερχόμενος καύσωνας πλήξει τη χώρα, το πολιτικό θερμόμετρο «χτύπησε κόκκινο» στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο για το νέο χωροταξικό που ψηφίζεται με διαδικασίες εξπρές, καθώς βαφτίστηκε ως «προαπαιτούμενο» για την επόμενη δόση.

 

Η τυπική ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νικόλαου Ταγαρά στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ότι η κυβέρνηση ζητά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκάλεσε χθες «έκρηξη» από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

 

«Αίσχη και αθλιότητες»

 

Για «αίσχη και αθλιότητες» έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), απευθύνοντας για πρώτη φορά κάλεσμα στους βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση: «Εξεγερθείτε απέναντι σε αυτή τη διαδικασία. Υπερασπιστείτε τη Δημοκρατία και τη Βουλή. Δεν θα πάθει τίποτα η χώρα».

 

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα της Ν.Δ., με βουλευτές να κάνουν λόγο για απρέπεια και να σημειώνουν ότι «δεν δέχονται μαθήματα».

 

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαλύει και καταστρέφει το ελληνικό περιβάλλον και το παραδίδει βορά στα πιο ασύδοτα και πιο αδίστακτα επιχειρηματικά συμφέροντα, στους ημετέρους και τους «αετονύχηδες», υποτίθεται, επενδυτές, για να «λεηλατήσουν» και να καταστρέψουν τη χώρα».

 

Πρόκειται για «έκτρωμα», συμπλήρωσε ο κ. Λαφαζάνης, προκαλώντας αυτή τη φορά την έντονη αντίδραση του προέδρου της επιτροπής, Γιώργου Βλάχου (Ν.Δ.). «Σας παρακαλώ πολύ «τα εκτρώματα» και αυτούς τους χαρακτηρισμούς κρατήστε τους για τον δικό σας πολιτικό φορέα. Αυτό που έρχεται σήμερα, εγώ ακούω από το πρωί σχόλια στα ΜΜΕ, τα οποία είναι θετικά», σημείωσε.

 

«Μην ακούτε πολλή διαπλοκή, διότι η διαπλοκή χειροκροτεί, χαίρεται και ενθουσιάζεται με τέτοια νομοσχέδια», ανταπάντησε ο κ. Λαφαζάνης.

 

Σφόδρα αντίθετος με τις ακολουθούμενες διαδικασίες δήλωσε και ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ), κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο καταργεί κάθε μορφή άμυνας απέναντι στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης κατήγγειλε ότι από ενημέρωση που είχε ο ίδιος από τις Βρυξέλλες, δεν υπάρχει καμιά δεσμευτική προθεσμία για την Ελλάδα αναφορικά με το χωροταξικό, καταγγελία που έμεινε αναπάντητη από τον παριστάμενο αν. υπουργό. Ο κ. Κακλαμάνης συμπλήρωσε ακόμη ότι το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς «δεν αντιδρούν μόνο αυτοί που συνεδριάζουν στο Μαξίμου», αλλά και οι βουλευτές της Ν.Δ.

 

Το ΠΑΣΟΚ τα δικά του

 

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Τάκης Ρήγας προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι κανείς δεν είναι περήφανος με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, όμως «όσος χρόνος και αν δινόταν σε κάποιους, πάλι θα εξαντλούνταν στη μόνιμη άρνηση και τη συνωμοσιολογία».

 

Η ΔΗΜΑΡ διά της Νίκης Φούντα δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς «η κυβέρνηση απορρυθμίζει το κοινοβουλευτικό έργο και απαξιώνει τον χωροταξικό σχεδιασμό», ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, όπως είπε ο Μαρ. Ουζουνίδης, επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν θετικά ή αρνητικά στην Ολομέλεια. Η Χρυσή Αυγή έφυγε από τη συνεδρίαση, ενημερώνοντας το προεδρείο ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί αργότερα.

 

Scroll to top