ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Φρένο επιχειρεί να βάλει στα σχέδια των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με χθεσινές του δηλώσεις, ενώ στο πλευρό του τάσσονται και ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Γενς Βάιτμαν, και ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Οπως δήλωσε χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιόφωνο, «η άμβλυνση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας του Συμφώνου Σταθερότητας και η δημιουργία νέων χρεών θα είναι για τις ευρωπαϊκές χώρες το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορεί να συμβεί».
Ο ίδιος ζητά από όλους να τηρηθούν οι κανόνες που έχουν συμφωνηθεί λέγοντας: «Τηρήστε τους κανόνες που έχουμε μαζί αποφασίσει. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για ακόμη μια φορά δηλώνει πως η δημοσιονομική πειθαρχία έχει κάνει τη Γερμανία μια ισχυρή οικονομική δύναμη, και μάλιστα με πολύ χαμηλή ανεργία σε σχέση με τους υπόλοιπους, και με αυτήν την οικονομική δύναμη η Γερμανία μπορεί να στέκεται αλληλέγγυα σε όσους τη χρειάζονται.
Ολα αυτά, τη στιγμή που Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρέντσι, αλλά και ο Γερμανός αντικαγκελάριος Γκάμπριελ, ζητούν τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων, ώστε να μπορεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις πολιτικές ανάπτυξης και να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε τομείς όπως η παιδεία και οι υποδομές, χωρίς να επιβαρύνονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί.
Τα παραπάνω σχέδια των Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται να συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που θα ξεκινήσει αύριο, με προτάσεις που έχουν υποβάλει οι Σοσιαλδημοκράτες στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαν Ρομπάι.
Για τις προτάσεις αυτές ο Σόιμπλε δήλωσε πως είναι ενδιαφέρουσες, ωστόσο όπως τονίζει «τις αποφάσεις θα τις λάβει τελικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Ανάλογες θέσεις έχει και η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία σε συνάντηση που έγινε πριν από λίγες ημέρες με στενούς συνεργάτες της, δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούνκερ, μιλώντας χθες σε εκδήλωση στο Βερολίνο, είπε πως το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν πρόκειται να αλλάξει και ότι ισχύει το κείμενο που είχε συμφωνηθεί από το 2005.
Ανάλογες θέσεις εξέφρασε χθες και ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Γενς Βάιτμαν, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», απορρίπτοντας τις θέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ο Βάιτμαν έγραψε ότι «θα ήταν λάθος να ξεχάσουμε τα μαθήματα που πήραμε από την κρίση κρατικού χρέους. Οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα των κρατικών δημοσιονομικών θα μπορούσαν να προκαλέσουν μαζικά σοκ στην Ε.Ε. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να εξελιχθεί στη βάση των υψηλών επιπέδων χρέους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».
Ο ίδιος επιτέθηκε και στη Γαλλία, λέγοντας πως δεν έχει κατορθώσει ποτέ να πιάσει τον στόχο του 3% για το έλλειμμα, εδώ και πολλά χρόνια.