Του Φώτη Παπούλια
Οι κραδασμοί που καταγράφονται στο σύνολο του πολιτικού κόσμου μετά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των συμμαχιών και κυρίως το εύρος τους, όπως αυτό περιγράφηκε από τον Αλ. Τσίπρα, φαίνεται ότι δικαιώνουν τον πρόεδρο του κόμματος, τόσο για το χρονικό σημείο που επέλεξε να τη δημοσιοποιήσει, όσο κυρίως για τον τρόπο που την παρουσίασε «χωρίς πιστοποιητικά και προαπαιτούμενα», όπως επέμενε στην ομιλία του, εκτός των αυτονόητων, όπως, καμία συνεργασία με όσους υπηρέτησαν μνημονιακές πολιτικές ή εξακολουθούν να κρατούν επαμφοτερίζουσα στάση.
Οι αντιδράσεις που προέκυψαν τόσο από την πλευρά των κομμάτων της συγκυβέρνησης όσο και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης δικαιώνουν όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν ότι «το κρίσιμο θέμα είναι να υπερκεράσουμε όσους προσπαθούν να μας τραβήξουν προς το κέντρο και ταυτόχρονα να μεταθέσουμε την πολιτική ατζέντα στην πραγματική πολιτική κατάσταση της χώρας».
Αμηχανία της Ν.Δ.
Η αμηχανία της Ν.Δ., που «ανακάλυψε» ετερόκλητους παραλήπτες της πρόσκλησης, η οργισμένη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ -ότι «στήνει συμμαχίες πάνω στη λάσπη και τη σκανδαλολογία»- και η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ -στελέχη της την αξιολόγησαν θετικά, ενώ και όσοι διαφώνησαν άφησαν «ανοιχτό παράθυρο»- δημιουργούν την πεποίθηση στην Κουμουνδούρου πως «κατελήφθησαν εξαπίνης όσοι πίστευαν στη γραμμική εξέλιξη της πολιτικής» και πλέον το ζήτημα των συμμαχιών αποκτά την πολιτική του διάσταση, απαλλαγμένο από «ευκαιριακές συγκολλήσεις και τεχνικές της εξουσίας».
Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν στελέχη του κόμματος την άρνηση του ΚΚΕ, το οποίο χαρακτήρισε την πρόταση «προσχηματική» και επέμεινε: «Μόνο ως προσβολή και θράσος αντιμετωπίζουν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ τέτοιες προτάσεις». Ομως για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η άρνηση εκθέτει την ηγεσία του Περισσού στο σύνολο του κόσμου της Αριστεράς και την καθιστά επί της ουσίας απολογούμενη. Ως πρώτο βήμα της νέας πολιτικής για τη συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου χαρακτηρίζεται η αυριανή συγκέντρωση-εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» για την «αποτροπή της περαιτέρω διάσπασης, διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ». Εχουν προσκληθεί κοινωνικοί φορείς, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, πολιτικές δυνάμεις, βουλευτές, συλλογικότητες
Στην εκδήλωση δεν έχουν προσκληθεί η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή. Για τα στελέχη του κόμματος είναι η αρχή ενός κοινωνικού και πολιτικού οδοιπορικού, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός μαζικού κινήματος απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες δεν σταματούν στη ΔΕΗ, αλλά ακολουθούν το χωροταξικό, οι αλλαγές στο Δημόσιο, η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως «η κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης», με ό,τι αυτή συνεπάγεται.
Γι' αυτό και θεωρούν ότι η επιτυχία αυτής της πρώτης εκδήλωσης θα είναι το εφαλτήριο για ένα «θερμό καλοκαίρι». Καθόλου τυχαίο που η Κεντρική Επιτροπή, αναγνωρίζοντας τις κρίσιμες συνθήκες που διαμορφώνονται εν όψει καλοκαιριού, αποφάσισε μέχρι την επόμενη συνεδρίασή της «η Γραμματεία του κόμματος και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, ώστε το κόμμα να μπορεί να αντιμετωπίσει συλλογικά και θεσμικά οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει».