Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα σε κόμματα, πολιτικές κινήσεις και προσωπικότητες για τη διαμόρφωση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας που θα βάλει τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα προσπαθούν να αξιολογήσουν στη ΔΗΜΑΡ, την ίδια ώρα που η αντιπαράθεση πλειοψηφίας – μειοψηφίας συνεχίζει να κρατά την Αγίου Κωνσταντίνου δέσμια ενός κλίματος παρατεταμένης εσωστρέφειας.
Η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (στην Κεντρική Επιτροπή και στο άρθρο του προχθές στην «Εφ.Συν.») σχετικά με τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στη ΔΗΜΑΡ και η ρητή επιθυμία που εξέφρασε για έναν «ανοιχτό και έντιμο πολιτικό διάλογο» για μια μεγάλη συμπαράταξη δυνάμεων και ένα κοινό πρόγραμμα «αριστερής διεξόδου», αποτιμάται από ηγετικά στελέχη του κόμματος του Φώτη Κουβέλη ως ένδειξη ρεαλισμού και ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια εξεύρεσης σημείων επαφής για ένα εναλλακτικό σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.
Εσωτερικές διαφωνίες
Δεν λείπει, ωστόσο, ο προβληματισμός για τις εσωτερικές διαφωνίες στην Κουμουνδούρου, τις λεπτομέρειες της πρότασης και τη δυνατότητα εφαρμογής της στην πράξη.
«Το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι μπαίνουμε οριστικά στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται και την ανάγκη αναζήτησης προγραμματικών πλαισίων, ικανών να χωρέσουν τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας (Real Fm).
Εκτίμησε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μετακινείται από την αντίληψη της κομματικής αυτάρκειας «σε μια λογική αναζήτησης κοινών τόπων», που -όπως πρόσθεσε- πρέπει να αναζητηθούν μέσω «προγραμματικών συμπτώσεων», αν και παραδέχτηκε ότι σε αυτό το επίπεδο η απόσταση παραμένει μεγάλη.
Ακόμη, σημείωσε ότι οι συνεργασίες δεν μπορούν να γίνουν ως «συγκολλήσεις κορυφής» ή ως «πολιτικοί γάμοι», αλλά μόνο στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης, για το οποίο η ΔΗΜΑΡ θα εργαστεί και σε αυτή τη γραμμή κινούνται οι αποφάσεις της Κεντρικής της Επιτροπής.
«Το κόμμα μας δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβέρνηση με τη Ν.Δ. και με κυρίαρχες τις συντηρητικές πολιτικές. Προέχει η δημιουργία ενός νέου μπλοκ εξουσίας, που θα στρέψει τον άξονα σε προοδευτική κατεύθυνση», κατέληξε.
«Ευφυής και αναγκαία» η απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των πολιτικών συνεργασιών, τόνισε ο βουλευτής Α΄ Αθηνών, Γιάννης Πανούσης, υποστηρίζοντας (ΑΠΕ) ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει το μομέντουμ της ιστορίας».
Οι επιφυλάξεις
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Σπύρος Λυκούδης, κρίνοντας πάντως ως θετικό το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου αρχίζει και σκέφτεται ότι «δεν φτάνει μόνο η καταγγελία» και αναζητά συμμάχους. Σύμφωνα με τον βουλευτή Επικρατείας, «ο ΣΥΡΙΖΑ, αισθανόμενος ότι έχει φτάσει σ’ ένα κατώφλι που μπορεί να τον οδηγήσει σε μια δική του κυβέρνηση, επιχειρεί να ρεαλιστικοποιήσει την πολιτική του στις συμμαχίες», πρόσθεσε όμως ότι το επιχειρεί «μ’ έναν ανεπεξέργαστο τρόπο», ενώ σχολίασε αρνητικά τις εσωκομματικές αντιδράσεις κατά του ανοίγματος Τσίπρα.
Στο μεταξύ, αγεφύρωτο διατηρείται το χάσμα μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας στη ΔΗΜΑΡ με εκατέρωθεν δημόσιες βολές. Για αδιαλλαξία και αριστερισμό κατηγόρησε τη Μεταρρυθμιστική Τάση ο Θόδωρος Μαργαρίτης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη πολιτικής συνεννόησης, με τον Σπύρο Λυκούδη από την πλευρά του να δηλώνει εξοργισμένος για διαρροές κύκλων της ηγεσίας που φέρεται να καλούσαν την εσωκομματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη σχέση της με το κόμμα.