25/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αξιολόγηση και για τα κόμματα

Με πρόταση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και τρόικας ένα ανεξάρτητο όργανο θα αξιολογεί τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων σε σχέση με τη δημοσιονομική πολιτική που έχει... προαποφασιστεί.
     
Pin It

Στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου από κυβέρνηση και κόμματα οργάνου, το οποίο θα αξιολογεί εκτός από τα δημόσια οικονομικά και τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

 

Πρόκειται για το περίφημο Δημοσιονομικό Συμβούλιο, η συζήτηση για το οποίο ολοκληρώθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή και αύριο ψηφίζεται σε μια συνεδρίαση στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

 

Σύμφωνα με τις αλλαγές που κατέθεσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο «θα μπορεί να δημοσιεύει και οποιαδήποτε πρόσθετη έκθεση για οποιοδήποτε θέμα άπτεται των αρμοδιοτήτων του».

 

Ξεκίνησε ο Σαχινίδης

 

Το ζήτημα έθιξε πρώτος ο Φίλιππος Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ) ζητώντας από τον αν. υπουργό να διευκρινίσει εάν στα θέματα αυτά περιλαμβάνεται και η αξιολόγηση απόψεων που καταθέτουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα σχετικά με την οικονομική πολιτική τους, τις δαπάνες και τα φορολογικά έσοδα. «Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ως χώρα κάθε φορά παραμονές εκλογών είναι ότι δεν υπήρχε ένας φορέας αξιόπιστος ο οποίος θα αναλάμβανε να αξιολογήσει μια σειρά από προτάσεις που κατατίθενται».

 

Λαμβάνοντας την «πάσα» από τον κ. Σαχινίδη, ο κ. Σταϊκούρας παρατήρησε ότι και σε άλλες χώρες γίνεται αυτή «η ποσοτικοποίηση -σε όρους δημοσιονομικών και μακροοικονομικών επιπτώσεων- των οικονομικών προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο». Εξηγώντας την άποψή του αυτή, την οποία, όπως είπε, υποστηρίζει εδώ και χρόνια, τόνισε ότι «μια τέτοια θεσμική εξέλιξη θα συνέβαλλε καθοριστικά στην εξάλειψη φαινομένων λαϊκισμού και πλειοδοσίας παροχών που χαρακτήριζαν τις εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος».

 

Πρόβλημα με την κοινωνία

 

Πρόσθεσε ωστόσο πως αν και δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες, «πρέπει να ανοίξει η σχετική συζήτηση, καθώς, για να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να έχει αυτός ο θεσμός την αποδοχή της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου».

 

Σημειώνεται ότι ως προς τη στελέχωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, εκτός από τεχνοκράτες, θα μπορούν να επιλέγονται και πρώην πολιτικοί, αρκεί να έχουν περάσει πέντε χρόνια από την τελευταία δημόσια θέση που κατείχαν, ενώ όσοι αποχωρούν από το Συμβούλιο δεν θα μπορούν για δύο χρόνια να αναζητήσουν εργασία σε άλλους χώρους.

 

Χ. Ιωάννου