25/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Θεσσαλονίκη κόμβος και της νανοτεχνολογίας

Το πρωτοποριακό εργαστήριο του ΑΠΘ, που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες υποδομές για έρευνα-καινοτομία στη χώρα μας, διοργανώνει και φέτος διεθνές συνέδριο (5-12 Ιουλίου) και αναμένεται τεράστια συμμετοχή ● Η διεθνής αγορά για την ανάπτυξη σχετικών προϊόντων και υπηρεσιών ξεπερνά το ένα τρισ. δολ.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Κόμβος διεθνούς τεχνολογικού, αλλά και οικονομικού ενδιαφέροντος καθίσταται η Θεσσαλονίκη, με πυρήνα το εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, που θα αποτελέσει μία από τις 20 σημαντικότερες υποδομές στη χώρα μας για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας. Την ανακοίνωση έκανε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (LTFN), Στέργιος Λογοθετίδης, χθες σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του επιστημονικού πολυγεγονότος «Νanotechnology 2014», που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 5 ώς τις 12 Ιουλίου, περιλαμβάνοντας δύο διεθνή συνέδρια, τρία θερινά σχολεία στις Νανοεπιστήμες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική και έκθεση νανοεφαρμογών στις Επικοινωνίες, την Ιατρική, την Ενέργεια και τη Βιομηχανία.

 

Εντονο ενδιαφέρον

 

Το πρόγραμμα θα συγκεντρώσει στη Θεσσαλονίκη 815 επιστήμονες από 57 χώρες, 140 ερευνητικά ινστιτούτα και 280 Πανεπιστήμια. Ανάμεσά τους 100 διακεκριμένοι ομιλητές και 20 Ελληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Στο πολυγεγονός θα παρουσιαστούν 40 προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα μοχλεύσουν πόρους 400 εκατ. ευρώ, ενώ θα παρουσιαστούν 8 ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα. Στο εκθεσιακό τμήμα της «EXPO14» θα συμμετάσχουν 30 εκθέτες, ενώ προωθούνται επιχειρηματικές συνεργασίες μέσα από προγραμματισμένες συναντήσεις.

 

Οπως εξήγησε ο κ. Λογοθετίδης, πρόκειται για μια αγορά που το 2013 ανερχόταν σε διεθνές επίπεδο στο 1 τρισ. δολάρια και πριν από το 2020 θα έχει τετραπλασιαστεί, στα 4 τρισ. δολάρια, δηλαδή θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι η αγορά της ενέργειας ή των κατασκευών. «Το “Νanotechnology hub”, ο νανοτεχνολογικός κόμβος δηλαδή της Θεσσαλονίκης, δεν θα στηρίξει μόνο την ανάπτυξη των νανοτεχνολογιών, αλλά και την παραγωγή προϊόντων, ενώ θα λειτουργεί και ως φορέας παροχής υπηρεσιών μετρολογίας και πιστοποιήσεων», τόνισε.

 

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΣΕΣ 2014-2020) με 40 εκατ. ευρώ, προωθείται από τη Γ.Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας και αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές του 2015.

 

Scroll to top