Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Το «πάγωμα» της εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης υπαλλήλων και το αίτημα να αναστείλει η κυβέρνηση τον σχετικό νόμο έως την έκδοση απόφασης στις 10 Οκτωβρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχουν προσφύγει δημόσιοι υπάλληλοι κατά της αξιολόγησης, περιλαμβάνεται στην απόφαση-ψήφισμα που έλαβε, χθες, κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων. Πρόκειται για μια απόφαση πολιτικού χαρακτήρα, με την οποία ο πολυπληθέστερος δήμος της χώρας εκφράζει την αντίθεσή του στον νέο τρόπο αξιολόγησης, μετά την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Αλλη αξιολόγηση…
«Σκελετό» της απόφασης, η οποία προτάθηκε από την παράταξη του δημάρχου Γ. Καμίνη, αποτέλεσε πρόσφατο ψήφισμα της ΚΕΔΕ, καθώς συμφωνούν στην ανάγκη εφαρμογής ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού, τέτοιου που να συμβάλλει στην αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, και εκφράζουν την αντίθεσή τους με το προωθούμενο σύστημα και ιδιαίτερα με το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης που αφορά τον επιμερισμό ποσοστών, διαδικασία που θεωρείται αυθαίρετη και αντισυνταγματική, σύμφωνα και με την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.
Παρατάξεις της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα η «Ανοιχτή Πόλη», η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» επέμειναν να συμπεριληφθεί στην απόφαση σαφής προσθήκη που να εντέλλεται τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην εκδώσουν την πράξη επιμερισμού των ποσοστών για την αξιολόγηση του προσωπικού, στην οποία πρέπει να προχωρήσουν, σύμφωνα με τον νόμο, έως τις 30 Ιουνίου.
«Κακές προθέσεις»
Νωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην αξιολόγηση με ποσοστώσεις, τόνιζε την προσωπική του δέσμευση ότι δεν τίθεται ζήτημα διαθεσιμότητας ούτε μείωσης μισθού για το 15% των υπαλλήλων που θα βρεθούν στη χαμηλότερη βαθμολογική κλίμακα. Υποστήριξε, δε, ότι όσοι αναπαράγουν τη φημολογία ότι οι χαμηλά βαθμολογούμενοι θα βρεθούν εκτός Δημοσίου «το κάνουν με κακές προθέσεις», δείχνοντας προς την Αριστερά και συγκεκριμένα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν στην άποψη ότι το προωθούμενο σύστημα αξιολόγησης αποτελεί έναν προσχηματικό τρόπο απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και -κατ’ επέκταση- στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Την ίδια στιγμή, επανήλθαν σενάρια, σύμφωνα με τα οποία Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να αποτελέσουν μια από τις βασικές «δεξαμενές» για τις εναπομείνασες περίπου 7.000 απολύσεις στο Δημόσιο. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της απογραφής και της αξιολόγησης των ΝΠΙΔ των υπουργείων και των ΟΤΑ.