marmara-thema

25/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια νέα εκστρατεία επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Πατάμε restart στη διεκδίκηση των Μαρμάρων

Πολλοί φορείς μαζί (Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, Μουσείο Ακρόπολης, Διεθνής Επιτροπή και UNESCO) αποφάσισαν να αναθερμάνουν το θέμα, με βασικό επιχείρημα την ακεραιότητα του Παρθενώνα, μοναδική περίπτωση μνημείου που έχει υποστεί διαμελισμό.
      Pin It

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

«Χρειάζεται τόλμη να κάνει κάποιος restart για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Είναι μια υπόθεση 200 χρόνων και σήμερα ξεκινά σε καινούργια βάση. Για να διεκδικήσεις κάτι σωστά, πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι ικανός να το έχεις», είπε χθες ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, χαιρετίζοντας τη νέα διεθνή εκστρατεία με τίτλο «Return (the marbles), Restore (Parthenon), Restart (history)». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννας Βαρδινογιάννη, που θα πραγματοποιηθεί από το ίδρυμά της σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη». Πρώτος στόχος είναι η ριζική αναβάθμιση του θέματος στην UNESCO και η ενημέρωση του κοινού. Ανάμεσα στα επιχειρήματα των διεκδικητών είναι και τα αποτελέσματα πανελλαδικής δημοσκόπησης, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Το 93% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ σημαντικό ζήτημα την επανένωση των Γλυπτών.

 

Το αίτημα θα τεθεί στη βάση της ανάγκης ακεραιότητας του Παρθενώνα, μοναδική περίπτωση μνημείου που έχει υποστεί διαμελισμό. «Θεωρούμε ορθότερο να την αποκαλούμε “Εκστρατεία Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα”, αφού βασικό μας επιχείρημα στη διεκδίκηση είναι ότι η ακεραιότητα του μνημείου είναι πάρα πολύ σημαντική. Τα γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός πολιτιστικού συνόλου» είπε χθες η κ. Βαρδινογιάννη κατά την παρουσίαση της διεθνούς εκστρατείας. Και υπογράμμισε: «Η επανένωση των Γλυπτών δεν είναι μόνο εθνικό αίτημα αλλά και διεθνές ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς, ηθικής αποκατάστασης και τάξης. Ως εθνικό αίτημα χρειάζεται τη συστράτευση όλων μας κι ως διεθνές χρειάζεται διεθνείς συμμαχίες και όσο περισσότερους υποστηρικτές γίνεται». Ανάμεσά τους ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο οποίος έδωσε χθες το «παρών» εκφράζοντας αισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στον αγώνα αυτό», είπε.

 

Να θυμίσουμε ότι οι αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς για την κλοπή των Γλυπτών ξεκίνησαν το 1842. Ωστόσο, το 1982 αποτέλεσε έτος–σταθμό, καθώς στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Μεξικό η τότε υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη προέβαλε δυναμικά το ελληνικό αίτημα. Και όπως είπε ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», η συνέχιση του αγώνα της «είναι βασικός σκοπός του καταστατικού μας, γι' αυτό και ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της κ. Βαρδινογιάννη. Το καινούργιο στοιχείο είναι να κατανοηθεί ότι η επιστροφή των Μαρμάρων δεν είναι εθνική εμμονή ή πολιτιστικός αναχρονισμός, αλλά ουσιαστική ανάγκη για τον Παρθενώνα. Ενα θεμελιώδες στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έχει ακρωτηριαστεί».

 

Με ολοκληρωμένο πλέον το Μουσείο της Ακρόπολης, ο Δημήτρης Παντερμαλής μίλησε για τον ηθικό χαρακτήρα του αιτήματος. «Τα μνημεία της τέχνης δεν είναι όπως τα λείψανα των αγίων, που ο καθένας παίρνει από ένα κοκαλάκι. Εχουν ολότητα, ακεραιότητα, μια μοναδική αξία», είπε. Και επικεντρώθηκε στη σημασία που δίνεται στον μουσειακό τομέα, ώστε το κοινό να καταλάβει τη σημαντικότητα των Γλυπτών, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο: «Τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα αν αποφασίσουν η εκεί κυβέρνηση και η δική μας να συνεργαστούν», είπε. «Το Βρετανικό Μουσείο μάς λέει, εσείς είστε εθνικά μουσεία κι εμείς εγκυκλοπαιδικά. Αλλά αποκρύπτεται η αποικιοκρατική ιστορία τους, όταν μπορούσε κάποιος να αποσπά αριστουργήματα. Δεν πρέπει να είναι περήφανοι γι' αυτήν».

 

Η εκστρατεία ξεκινά με τη διεθνή συνάντηση «Παρθενώνας, η ακεραιότητα ενός μνημείου-συμβόλου, ο ρόλος των πολιτών, μια διεθνής εκστρατεία», που θα πραγματοποιηθεί αύριο 26 Ιουνίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδικών και συντονιστή τον Παύλο Τσίμα. Εκεί θα παρουσιαστούν αναλυτικά από τον Ηλία Νικολακόπουλο και τα στοιχεία της πρώτης πανελλαδικής δημοσκόπησης.

 

…………………………………………….

 

*Η πρώτη ελληνική δημοσκόπηση

 

Σε δείγμα 1.000 συνεντεύξεων, το 93% θεωρεί ως πολύ σημαντική την επανένωση των Γλυπτών (το 53% τη θεωρεί εθνικό ζήτημα και το 40% σημαντικό) και μόνο το 2% έχει αντίθετη άποψη. Το 14% δηλώνει απόλυτα ενημερωμένο, 38% γνωρίζει αρκετά, 31% έχει ακούσει ορισμένα πράγματα και το 13% γνωρίζει ελάχιστα. Μόνο το 23% ξέρουν ότι τα Γλυπτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο (το 63% ευτυχώς ξέρει ότι είναι στην Αγγλία). To 78% ταυτίζει την επιστροφή των Μαρμάρων με τη Μελίνα Μερκούρη. Kαι το 83% θεωρεί ότι προσωπικότητες από το εξωτερικό (μην ξεχνάμε τον Τζορτζ Κλούνεϊ) μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην επιστροφή τους.

 

[email protected]

 

Scroll to top