26/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέσα σε εσωτερικές έριδες δίνει τη μάχη ενάντια στην εκποίηση η ΓΕΝΟΠ

Το σωματείο «Σπάρτακος» είναι από τα λίγα που ενδυναμώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ομοσπονδία.
      Pin It

Τραυματισμένη από τις εσωτερικές έριδες και τα οικονομικά σκάνδαλα και με όσες δυνάμεις τής απομένουν μετά τον συστηματικό πόλεμο που δέχεται από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες της ενέργειας, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ξαναβγαίνει στο «αντάρτικο» με απεργιακές κινητοποιήσεις στις οποίες θα έχει συμμάχους την αξιωματική αντιπολίτευση, τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης αλλά και μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχουν μονάδες και ορυχεία της ΔΕΗ που βγαίνουν στο σφυρί.

 

Εχοντας αποκτήσει επίσημα πλέον από χθες νέο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ Σταμάτη Ρέλια ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί αισθητά από τη φιλομνημονιακή πολιτική του κόμματος, η ΓΕΝΟΠ εξήγγειλε χθες 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και ζήτησε δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την επιλογή της κυβέρνησης για «σαλαμοποίηση» και πώληση του 30% των δραστηριοτήτων της που προωθείται με πρόσχημα τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού.

 

Το οξύμωρο είναι πως μπροστάρηδες στις κινητοποιήσεις που δρομολογούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι συνδικαλιστές προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα δηλαδή που επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου το 2011 ήταν αυτό που έριξε στην τρόικα την ιδέα για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και τώρα καλείται να ψηφίσει μαζί με τη Ν.Δ. το νομοσχέδιο.

 

Είχε προηγηθεί την Κυριακή η απόφαση για απεργίες και κλείσιμο μονάδων από το σωματείο των εργαζομένων στην παραγωγή και τα ορυχεία «Σπάρτακος», στο οποίο επικεφαλής είναι ο επίσης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ταμίας του νέου Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης. Ο «Σπάρτακος» με περίπου 2.500 μέλη ενδυναμώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια και στην πραγματικότητα είναι το σωματείο που περισσότερο από κάθε άλλο «κρατά στα χέρια τον διακόπτη της ΔΕΗ».

 

Χθες παράλληλα εμφανίστηκε και ο Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων έκανε γνωστό ότι καταψήφισε την εισήγηση της διοίκησης για την πρόκριση των τεσσάρων εκ των πέντε «μνηστήρων» που θέλουν να εξαγοράσουν τα δίκτυα μεταφοράς στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Για την Ιστορία, δεσμευτικές προσφορές για το 66% του ΑΔΜΗΕ κλήθηκαν χθες να καταθέσουν η ιταλική Terna, η κινεζική China Grid, η βελγική Elia και το καναδικό επενδυτικό fund Public Sector Pension Investment Board.

 

Το μεγάλο στοίχημα που βάζουν πλέον η ΓΕΝΟΠ και τα δευτεροβάθμια σωματεία είναι να καταφέρουν ύστερα από πολύ καιρό να κινητοποιήσουν τους συνολικά 19.000 υπαλλήλους του ομίλου ώστε οι κυλιόμενες 48ωρες που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη -ανήμερα της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ»- να «γίνουν αισθητές από άκρου εις άκρον της Ελλάδας».

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για «να ακουστούν», τα μεγάλα σωματεία της ΔΕΗ θα επιδιώξουν να προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας κλείνοντας τις πέντε-έξι μεγάλες μονάδες παραγωγής ενέργειας στα λιγνιτικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Στις πύλες των εργοστασίων δεν θα βρίσκονται μόνον εργαζόμενοι, αλλά και βουλευτές, πολίτες και αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα λιγνιτικά κέντρα της Μακεδονίας.

 

Το δύσκολο δεν θα είναι να το πετύχουν (σ.σ: ο ΑΔΜΗΕ που είναι υπεύθυνος για τον προγραμματισμό των μονάδων ήδη προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις την ερχόμενη εβδομάδα), αλλά να κερδίσουν την υποστήριξη των πολιτών, τους οποίους οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πείσουν να μην ανησυχούν ως καταναλωτές για τα μπλακ άουτ, αλλά να σκέφτονται ως ενεργοί πολίτες που δεν επιθυμούν το πλιάτσικο κρίσιμων υποδομών της χώρας.

 

Βασίλης Γεώργας

 

Scroll to top