26/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αβάν πρεμιέρ» Τσίπρα για τον ΣΥΡΙΖΑ των κοινωνικών συμμαχιών

Η σημερινή ομιλία αναμένεται να είναι πρόκριμα για αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τα εργασιακά.
      Pin It

Tου Νίκου Σβέρκου

 

Θετική αναμένεται η ανταπόκριση των συνδικαλιστών στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Θετική αναμένεται η ανταπόκριση των συνδικαλιστών στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η «αβάν πρεμιέρ» της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ για την οικοδόμηση συμμαχιών πραγματοποιείται σήμερα στις 17.00 στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», όπου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει ενώπιον εκπροσώπων κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών φορέων για την ανάγκη ανάσχεσης των σχεδίων περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Στην εκδήλωση, που διοργανώνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός της θα αναδείξει την ανάγκη συγκρότησης ενός «παλλαϊκού κοινωνικού μετώπου» που θα προασπίσει τον δημόσιο χαρακτήρα τόσο της επιχείρησης-κολοσσού, αλλά και γενικότερα της περιουσίας του Δημοσίου.

 

Το συγκεκριμένο «κάλεσμα» θα λειτουργήσει και ως «οδηγός» για αντίστοιχες πρωτοβουλίες ενάντια στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τα εργασιακά, ανεξαρτήτως του ποιες πολιτικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν θετικά. Οι μεν συνδικαλιστικοί φορείς αναμένεται να δώσουν το «παρών», ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στα κόμματα που έχουν προσκληθεί. Το ΚΚΕ γενικώς κρατά αρνητική στάση στις σχετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν αποκλείεται να στείλει εκπρόσωπο στην εκδήλωση, που θα ταχθεί υπέρ ενός «μετώπου αγώνα» αλλά θα θέτει τις ενστάσεις του σχήματος για τις πολιτικές και κομματικές κατευθύνσεις μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν απαντήσει ήδη θετικά, ενώ το «παρών» στην εκδήλωση αναμένεται να δώσουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

 

Η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ θα λάβει τη σχετική απόφαση σήμερα, ενώ στελέχη της τονίζουν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο ούτως ή άλλως, καθώς οι απόψεις τους, παρά κάποιες ενστάσεις, συμβαδίζουν με αυτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι προσκλήσεις δεν έχουν αποσταλεί στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, τη Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι.

 

Το ζήτημα της ΔΕΗ είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ κομβικό, όχι μόνο για την ουσία του, αλλά και για τον προοδευτικό προσανατολισμό που επιθυμεί να έχουν οι συμμαχίες του. Η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας αποκτά, με άλλα λόγια, χαρακτηριστικά «διαχωριστικής γραμμής», στην οποία στέκονται οι πιθανοί συνοδοιπόροι του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο που θέλει να δημιουργήσει. Σε αυτό το μοτίβο των «προαπαιτούμενων» άλλωστε θα βασιστεί η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες φάσεις: μετά τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τον αιγιαλό και τα εργασιακά, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι θα έχουν δημιουργηθεί ήδη οι συνθήκες για να αποτραπεί η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο, ώστε «να ανακοπεί η καταστροφική πορεία της κυβέρνησης».

 

Οι «παραφωνίες»

 

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και η Κεντρική Επιτροπή διά της απόφασής της να ξεκαθάριζε ότι απαιτείται «η ενιαία δημόσια εκφορά του κεντρικού πολιτικού μας λόγου, ώστε να μη δίνουμε αφορμές για επιθέσεις», ωστόσο οι πρώτες δημόσιες διαφοροποιήσεις δεν άργησαν. Ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος, δήλωσε την αντίθεσή του με οποιοδήποτε άνοιγμα στα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και προς τη ΔΗΜΑΡ.

 

Μιλώντας στο Βήμα FM είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε «θα είναι αυτοδύναμος και θα μπορέσει να κάνει κυβέρνηση», αφού κάνει «πορεία προς τον κόσμο», είτε θα «κυβερνήσει μαζί με δυνάμεις όπως το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ και η Ελιά». Προσέθεσε δε χαρακτηριστικά ότι «η δεύτερη εκδοχή δεν θα πρέπει να υπάρχει, διότι αυτό δεν θα σήμαινε ανατροπή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», αλλά «θα ήταν αρνητική για τα συμφέροντα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε».

 

Scroll to top