Του Χάρη Ιωάννου
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έκρουσε χθες στη Βουλή ο νέος κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο διορισμός του οποίου εγκρίθηκε με τις ψήφους των κυβερνητικών εταίρων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Χ.Α. καταψήφισαν, ενώ η ΔΗΜΑΡ ψήφισε «παρών». «Ναι με επιφυλάξεις», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Χωρίς να αναφερθεί στις αιτίες που οδήγησαν στην ύφεση και στην έκρηξη των προβληματικών δανείων τα τελευταία χρόνια, ο κ. Στουρνάρας, στην τοποθέτησή του, τόνισε πως η διαχείρισή τους θα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα.
Οπως εξήγησε, τα «κόκκινα» δάνεια έχουν ανέλθει φέτος στο 33,5% του συνόλου, σε σχέση με το 32,2% το 2013, και φτάνουν συνολικά τα 77 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 10 δισ. αφορούν καταναλωτικά δάνεια, τα 25 δισ. στεγαστικά και τα 42 δισ. επιχειρηματικά. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών, ο νέος διοικητής της ΤτΕ διαβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί προτεραιότητα και με αυτό θα ασχοληθούν, πέραν του ιδίου, τόσο οι εμπορικές τράπεζες όσο και η κυβέρνηση, αλλά και οι μέτοχοι των προβληματικών επιχειρήσεων. Ερωτηθείς για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών που θα διεξαχθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως θα γίνει πρώτα η αποτίμηση των δανείων, με την εξέταση ενός δείγματος 7.000 χορηγήσεων, και κατόπιν θα ακολουθήσουν τα τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται να δημοσιοποιηθούν στο τέλος του φθινοπώρου.
Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται όσον αφορά την πολυπόθητη ρευστότητα, διευκρίνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν συνεπάγεται άμεση ρευστότητα, προσθέτοντας ότι μόνο η πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα θα οδηγήσει στην επιστροφή όσων καταθέσεων έχουν κρυφτεί «στα στρώματα» και άρα στην ενίσχυση της ρευστότητας. Σημειώνεται ότι το ποσό των… κρυμμένων καταθέσεων ο προκάτοχος του κ. Στουρνάρα, Γ. Προβόπουλος, το υπολόγιζε σε 20 δισ. ευρώ.
Αφού ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης του έπλεξε το εγκώμιο, ο Γ. Στουρνάρας ήρθε στη συνέχεια αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις των βουλευτών της επιτροπής. Σε χαμηλότερους τόνους σε σχέση με το παρελθόν, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) αναρωτήθηκε αν ο νέος διοικητής θα λειτουργεί ως το «μακρύ χέρι της κυβέρνησης» και τον κατηγόρησε ότι στην προηγούμενη θητεία του ως ΥΠΟΙΚ ευνόησε τις τράπεζες σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, ο οποίος ρώτησε τον κ. Στουρνάρα πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο νέος διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι είναι διακριτοί οι ρόλοι του κεντρικού τραπεζίτη και του υπουργού Οικονομικών και πρόσθεσε πως θα πορευτεί με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν σώζουμε τραπεζίτες, αλλά τις καταθέσεις των πολιτών». «Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης.
Τα σκάνδαλα
Πιεστικές ερωτήσεις για τραπεζικά σκάνδαλα, τους κ. Λαυρεντιάδη, Ρέστη, Πάλλη, την υπόθεση Βατοπεδίου και τη ρύθμιση που απαλλάσσει από το αδίκημα της απιστίας τους τραπεζίτες που έδωσαν θαλασσοδάνεια κατέθεσε ο Απόστολος Κακλαμάνης, με τον κ. Στουρνάρα να απαντά πως «δεν έχει καμιά εξάρτηση από κανέναν και θα ελέγξει όσα πρέπει να ελέγξει». Από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛΛ. η Ρ. Μακρή χαρακτήρισε «ντροπή του πολιτικού συστήματος την ανακύκλωση του συστήματος Σημίτη». Ο Γ. Πανούσης (ΔΗΜΑΡ) δικαιολόγησε το «παρών» του κόμματός του, λέγοντας ότι ο κ. Στουρνάρας έχει μεν τα τυπικά προσόντα για τη θέση, όμως «εξ αντικειμένου η πολιτική που ακολούθησε ως υπουργός οδήγησε σε μέτρα λιτότητας και διεύρυνση των ανισοτήτων». Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) σημείωσε ότι ο κ. Στουρνάρας «έχει δώσει με επιτυχία εξετάσεις στην άρχουσα τάξη και η βασική του επιδίωξη είναι η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, που αποτελεί πυλώνα του καπιταλισμού».