Δικαστικό αγώνα ξεκινούν οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, που κατηγορούν τις τράπεζες για παραβίαση συναλλακτικών ηθών και κατάχρηση της εμπιστοσύνη τους. Οπως καταγγέλλουν, οι τράπεζες, κυρίως το διάστημα 2007-2010 τους πρότειναν ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν, δηλαδή στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο, «αποσιωπώντας ουσιαστικές πληροφορίες». Σήμερα οι δανειολήπτες αυτοί βρίσκονται με διαταγές πληρωμών και απειλούνται με κατασχέσεις, καθώς βρέθηκαν να χρωστούν σχεδόν όσα είχαν αρχικά δανειστεί.
Τα εκατοντάδες μέλη του Συλλόγου Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο (ΣΥΔΑΝΕΦ) προχωρούν σε μαζικές αγωγές κατά των τραπεζών και δράσεις, ώστε να απεγκλωβιστούν οι περίπου 70.000 δανειολήπτες. Κατηγορούν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν από τους Ελληνες φορολογούμενους, ότι με δόλο, απληστία και κακοβουλία προσπορίζονται σημαντικά ποσά πέραν των νομίμων. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο σύλλογος παρέθεσε σειρά παραδειγμάτων που προκαλούν ανατριχίλα. Δάνειο 200.000 ευρώ, ήτοι 330.000 ελβετικά φράγκα, συνήφθη το 2007, με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, ισοτιμία εκταμίευσης στο 1,65 και επιτόκιο στο 2,57% για τα πρώτα δύο χρόνια. Η οφειλή σήμερα, με την ισοτιμία στο 1,20, παραμένει σε υψηλά επίπεδα (191.621,67 ευρώ ή 229,946 ελβετικά φράγκα), παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί ήδη 102.273 ευρώ. Αν το ίδιο δάνειο ήταν σε ευρώ, με επιτόκιο 4%, τότε το άληκτο κεφάλαιο θα «άγγιζε» τα 148.675 ευρώ, ενώ θα είχαν καταβληθεί 99.384 ευρώ. Με άλλα λόγια, ο δανειολήπτης έχει επιβαρυνθεί με περίπου 42.000 ευρώ. Ο ΣΥΔΑΝΕΦ σημειώνει ότι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τράπεζες όφειλαν να παραθέσουν παραδείγματα αποπληρωμής των δόσεων του δανείου, για τον υπολογισμό των οποίων θα λαμβάνεται ως ισοτιμία η μέγιστη τιμή της διακύμανσης (μέγιστη-ελάχιστη) μεταξύ των νομισμάτων που προσδιορίζουν την οφειλή του δανειολήπτη καθώς και τεχνικές κάλυψης. Ο σύλλογος επισημαίνει ότι μπορεί ορισμένες τράπεζες να πρόσφεραν στους δανειολήπτες προστασία δόσης από μελλοντικές ανατιμήσεις, αυτή ωστόσο δεν κάλυπτε το κεφάλαιο.
«Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι τράπεζες θα ήταν να προσφέρουν το δάνειο με ολική (100%) ή μερική κάλυψη του συναλλαγματικού κινδύνου ως πακέτο για όλη τη διάρκεια της σύμβασης και για μηνιαία δόση και για κεφάλαιο» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Μετά το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων, και το Πρωτοδικείο Ξάνθης δικαίωσε πρόσφατα δανειολήπτη – συνταξιούχο αστυνομικό, ο οποίος το 2007 είχε δανειστεί 166.680 ελβετικά φράγκα. Το δικαστήριο αποφάσισε πως ο συγκεκριμένος δανειολήπτης μπορεί να εξοφλήσει το δάνειό του βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου την περίοδο που εγκρίθηκε από την τράπεζα, ήτοι 1,65. «Οι δικαστές εφάρμοσαν απαρέγκλιτα το δίκαιο προστασίας καταναλωτή και προστάτεψαν τον δανειολήπτη από τον «συναλλαγματικό κίνδυνο»» τονίζεται από τον σύλλογο.
Αρτ. Σπηλιώτη