Στην άλλη πλευρά, οι δομές κινδυνεύουν με κλείσιμο, οι χρήστες με μεταφορά σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και τα ΜΜΕ εξακολουθούν το φοβικό τους εμβατήριο
Αλλη μία ημέρα «κατά των ναρκωτικών» θα γιορταστεί και φέτος από φορείς και εργαζόμενους, από πρώην εξαρτημένους, από τις οικογένειές τους κι από ευαισθητοποιημένους πολίτες.
Με τις οργανωμένες δομές να υπολειτουργούν και να κινδυνεύουν ακόμη και με κλείσιμο, με εκατοντάδες ανήμπορους και αβοήθητους χρήστες ουσιών να σέρνονται στους δρόμους και τους πολλές εκατοντάδες φυλακισμένους χρήστες να κάνουν απεργία πείνας μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν ακόμη και σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, η ημέρα αυτής της γιορτής είναι (ξανά) μαύρη. Με τα φοβικά αντανακλαστικά των ΜΜΕ αλλά και μιας κοινωνίας που δεν έχει πρόβλημα με τη χλιδή και τις βίλες των εμπόρων (μέχρι να αποδειχτεί ότι τα λεφτά τους πατάνε σε πτώματα) αλλά έχει πρόβλημα αν μια θεραπευτική μονάδα ανοίξει στη γειτονιά ή αν ένας χρήστης πετάξει μια σύριγγα και λερώσει το πεζοδρόμιο. Με μια απολύτως ανεκπαίδευτη Αστυνομία που αδιαφορεί για τους παραπεταμένους ανθρώπους, φροντίζοντας μόνο για την απομάκρυνσή τους από τα σημεία που περπατάει ο «υγιής» πολίτης.
Μόνη αληθινή ελπίδα οι πραγματικά απελευθερωμένοι από την εξάρτηση που, έστω και τώρα, έστω και μέσα σ’ αυτή την άθλια κοινωνική πραγματικότητα, γιορτάζουν μαζί με τους εργαζόμενους, τους εθελοντές και τους δικούς τους ανθρώπους τη δεύτερη ευκαιρία που κέρδισαν στη ζωή τους. Στην Αθανασία, στον Μανόλη, στον Θεοδόση, στη Μαριλένα, στον Πάνο, στον Σταύρο, στην Τζίνα, στον Κώστα, στον Τάσο λοιπόν, αλλά και σε όλα τα παιδιά που σήμερα θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο, αλλά κι ένα ευχαριστώ για τη ζωντανή απόδειξη που δίνουν σε όσους τώρα ξεκινούν την προσπάθεια, ότι μπορούν να τα καταφέρουν.
Αντα Ψαρρά
…………………………………………………………………………………………………………………………………..
Μέχρι τις 30 Ιουνίου έκθεση φωτογραφίας του 18 ΑΝΩ στην Τεχνόπολη
Εως τις 30 Ιουνίου θα βρίσκεται στο κτίριο «Μηχανουργείο» της Τεχνόπολης στο Γκάζι η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Βλέμμα», που οργανώνει το φωτογραφικό εργαστήρι του προγράμματος απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στα εγκαίνια και συνομίλησε με τους συμμετέχοντες και την «ψυχή» του προγράμματος, Κατερίνα Μάτσα. «Με τη συμμετοχή μου στο φωτογραφικό εργαστήρι ξαναβρήκα τον εαυτό μου και συνδέθηκα με τον γιο μου. Δεν θέλω να κάνει τα δικά μου λάθη», μας λέει ο Μιχάλης Πουλάς. Για τον Σωτήρη Τσαγκατάκη, η φωτογραφία αποτελούσε παιδικό όνειρο και η συμμετοχή του στο φωτογραφικό εργαστήρι τού έδωσε την ευκαιρία να κερδίσει μια υποτροφία σε σχολή φωτογραφίας, ενώ ο Κοσμάς φωτογράφισε τα μέρη όπου έκανε χρήση για να τα «ξορκίσει». «Το εργαστήρι φωτογραφίας του “18 ΑΝΩ” έχει μεγάλη παράδοση και η φωτογραφία όπως και οι άλλες μορφές τέχνης συμβάλλουν σημαντικά στην απεξάρτηση διότι απελευθερώνουν ψυχικές δυνάμεις και βοηθούν στην αυτογνωσία. Στην έκθεση αποτυπώνεται η θέαση του κόσμου μ’ ένα καθαρό βλέμμα. Θέλουμε τη στήριξη της κοινωνίας γιατί ανησυχούμε για το μέλλον του προγράμματος, καθώς το 2015 το ΨΝΑ, στο οποίο υπάγεται το “18 ΑΝΩ”, θα κλείσει», λέει στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Μάτσα.
Μ-Α.Κ.
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
Στάση εργασίας στα κέντρα πρόληψης
Στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας πραγματοποίησαν χθες -παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των ναρκωτικών– οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
Δουλεύοντας απλήρωτοι για μήνες, με οφειλές σε ΙΚΑ και Εφορία, με την επιχορήγηση α’ εξαμήνου του υπουργείου Εσωτερικών να μην έχει κατατεθεί ακόμη στα κέντρα πρόληψης, οι εργαζόμενοι εξηγούν πως «σε τέτοιο πλαίσιο καταφέραμε για ακόμη μία χρονιά να κρατήσουμε ανοιχτές τις δομές και να προσφέρουμε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες σε θέματα εξαρτήσεων και ψυχικής υγείας, σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας».
Εξάλλου σε επίσχεση εργασίας έχει προχωρήσει το επιστημονικό προσωπικό των κέντρων πρόληψης Γλυφάδας, Αργυρούπολης, Ελληνικού, έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ, διεκδικώντας την εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων, τη συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΚΕΔΕ και το υπουργείο Εσωτερικών και την άμεση ψήφιση νόμου που θα ορίζει σαφές και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο για τα κέντρα.
K.Zαφ.