26/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Στο επίκεντρο Τουρκία – ΠΓΔΜ

Τετ α τετ Βενιζέλου - Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες.
      Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου είχε, χθες, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι έγινε μια πολιτική επισκόπηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις και μια σύντομη αναφορά στην περιφερειακή κατάσταση.

 

«Αντιμετωπίζουμε πολλά ανοιχτά προβλήματα τα οποία μας απασχολούν μέσα από το κύμα των μεταναστών, αλλά μας απασχολούν επίσης γιατί υπάρχει θέμα περιφερειακής σταθερότητας και διεθνούς ειρήνης», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

 

Τα ανοικτά θέματα

 

Υπογράμμισε επίσης ότι, σε διμερές επίπεδο, «μιλήσαμε για όλα όσα είναι ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι και μείναμε σύμφωνοι να χρησιμοποιούμε τους διαύλους της πολιτικής και διπλωματικής επικοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε πρακτικά ζητήματα, αλλά κυρίως προκειμένου να ετοιμάσουμε πολύ συγκεκριμένα βήματα, πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και πιο συγκεκριμένα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

 

Στο προχθεσινό δείπνο των ΥΠΕΞ τέθηκε και το θέμα της ΠΓΔΜ. «Μείναμε στο πλαίσιο του Βουκουρεστίου, αλλά είχα την ευκαιρία να εξηγήσω για ακόμα μία φορά ότι εδώ δεν μιλάμε για μια διμερή διαφορά, αλλά για ένα διεθνές ανοιχτό ζήτημα, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο κ. Βενιζέλος.

 

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ένα πρόβλημα ονόματος, αλλά ένα πρόβλημα ουσίας. «Το όνομα κωδικοποιεί ένα ουσιαστικό πρόβλημα περιφερειακής σταθερότητας, δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, σεβασμού της Συμφωνίας της Αχρίδας, σεβασμού της συμφωνίας του Μαρτίου του 2013, μεταξύ των βασικών πολιτικών κομμάτων της γειτονικής μας χώρας, για την οποία ενδιαφερόμαστε πολύ, έχουμε έντονη οικονομική και επενδυτική παρουσία, έχουμε πάντα ανοιχτές τις πόρτες μας στους επισκέπτες από τη γειτονική μας χώρα. Αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ελληνική θέση είναι συγκεκριμένη, μετριοπαθής, υπεύθυνη, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και περιμένουμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά», κατέληξε.

 

Scroll to top