26/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ψήφισαν στο… φτερό

Παρά τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες, που υπήρξαν στην ολομέλεια εξαιτίας της κατεπείγουσας διαδικασίας του χωροταξικού νομοσχεδίου, η κυβερνητική πλειοψηφία είπε πάλι «ναι σε όλα».
      Pin It

Της Ελενας Βαρίνου

 

Στο κενό έπεσε, για άλλη μια φορά, η προτροπή των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να ορθώσουν ανάστημα στις κοινοβουλευτικές συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες η κυβέρνηση εξοφλεί τις δεσμεύσεις της στην τρόικα. Με βάση λοιπόν την πλειοψηφία, πέρασε χθες το μεσημέρι στο θερινό τμήμα της Ολομέλειας και το νομοσχέδιο με το νέο χωροταξικό, παρά τις διαμαρτυρίες των κομμάτων για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοθετήματος.

 

Επεται συνέχεια

 

Το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει αλλαγές στον χωροταξικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης -ή τουλάχιστον όσο ψηφίστηκε απ’ αυτό, αφού θα συμπληρωθεί προσεχώς με διατάξεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, την ιδιωτική πολεοδόμηση και τις απαλλοτριώσεις–, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων κατά τη μονοήμερη (όπως προβλέπουν οι διαδικασίες–εξπρές) συζήτησή του από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, οι οποίες συνεχίστηκαν και χθες στην Ολομέλεια. Αντιδράσεις που εμφανίστηκε να συμμερίζεται, παρ’ ότι επικρότησε με την ψήφο του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος, αφού δήλωσε από βήματος ότι «η διαδικασία του κατεπείγοντος αδικεί και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τον τρόπο που σχεδιάζεται το κυβερνητικό έργο».

 

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης κατηγόρησε εκ νέου το κυβερνητικό επιτελείο για «αθλιότητες», ενώ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο υποστήριξε λακωνικά πως πρόκειται για γενικευμένη εξουσιοδότηση στον εκάστοτε υπουργό. «Πρόκειται για τις χρήσεις γης και το περιεχόμενό τους», είπε, «μπορεί ο κάθε υπουργός να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να τον ελέγχει κανείς;». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «επιεικώς απαράδεκτη» τη διαδικασία του κατεπείγοντος που εφαρμόζει συστηματικά η κυβέρνηση προκειμένου να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα, αναφέρθηκε σε «προτεραιότητα που καθόρισαν οι επιχειρηματικοί κύκλοι και η Ε.Ε.» και τόνισε πως «ο χωροταξικός σχεδιασμός δεν είναι νομοτεχνικό ζήτημα, αλλά πολιτικό».

 

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων η Ραχήλ Μακρή με σκληρή γλώσσα χαρακτήρισε «προδήλως αντισυνταγματικές» τις διατάξεις καταλογίζοντας στο κυβερνητικό στρατόπεδο «ροπή στην κακή νομοθέτηση» και στη «γελοιοποίηση» των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Για κακή νομοθέτηση, και μάλιστα για «τσαπατσουλιά», έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Θ. Ψύρρας, ο οποίος επικρίνοντας τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» εξήγησε πως «είναι ανθρωπίνως αδύνατον να διαβάσει ο βουλευτής 33 άρθρα, που χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις, μέσα σε 24 ώρες».

 

Αλλος νόμος

 

Υποστήριξε πως το νομοσχέδιο στη μορφή που κατατέθηκε (και ψηφίστηκε) δεν έχει καμία σχέση με το σχέδιο που είχε κατατεθεί αρχικά για διαβούλευση, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι «τρεις φορές μικρότερο», και ότι η Βουλή έχει μεταβληθεί σε βιομηχανία παραγωγής Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. «Εμείς εδώ νομοθετούμε κάτω από την πίεση της τρόικας για τα προαπαιτούμενα» είπε, αναφερόμενος και σε «μικροκομματικές σκοπιμότητες που επηρεάζουν άμεσα τη ροή του νομοθετικού χρόνου».

 

Scroll to top