Της Αννας Ανδριτσάκη
Την πρόθεση να διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ, προκειμένου να ευνοηθούν ακόμη περισσότερες οικογένειες, επανέλαβε χθες ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στην πρώτη του επίσημη συνέντευξη Τύπου. Αν και δεν είναι ακόμα έτοιμος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες –δεν αναφέρθηκε σε πλαφόν ούτε προσδιόρισε κατηγορίες– ωστόσο δήλωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνεννοηθεί με τα Ανώτατα Ιδρύματα και θα προχωρήσει στη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα αφορά «ένα άνετο οικονομικό κριτήριο».
Ολοι δίκιο έχουν
Οσο για τις εκφρασμένες αντιρρήσεις -κυρίως των κεντρικών Ιδρυμάτων- που δεν αντέχουν τον υπερδιπλασιασμό κάθε χρόνο των πρωτοετών, η απάντηση του υπουργού είναι: «Υπάρχουν πολλά δίκια. Το πρώτο δίκιο είναι της ελληνικής οικογένειας αυτή τη στιγμή». Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα μια οικογένεια με δύο παιδιά, το ένα εκ των οποίων σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στην Κρήτη. «Δεν βγαίνει αυτή η οικογένεια με 20.000 ευρώ εισόδημα», συμπέρανε.
Για το έτερο δίκιο, αυτό του αιφνιδιασμού από την Τράπεζα Θεμάτων για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου που εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν πολύ υψηλά ποσοστά αποτυχίας, το αναγνωρίζει μεν, αλλά καμία δραστική αλλαγή (βλ. κατάργηση) δεν θα γίνει.
Κατά τα άλλα, γίνεται προσπάθεια ώστε μέχρι τις 3 Ιουλίου να έχουν ανακοινωθεί οι βαθμοί των υποψηφίων των πανελλαδικών και το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου οι βάσεις. Οσο για το καυτό θέμα της διαθεσιμότητας, σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, παρέμεινε στη θέση τού «ναι μεν, αλλά».
Δηλαδή, «υπάρχουν ιδιαιτερότητες που κατά κάποιον τρόπο δικαιολογούν τη δυσπιστία ορισμένων διοικητικών υπαλλήλων», αλλά «τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια τα κλείνουν μόνο οι πόλεμοι. Αντε, τα Πανεπιστήμια και οι αργίες. Δεν τα κλείνει κανένας, επειδή έχει ένα σοβαρό θέμα, κι αυτό πρέπει να είναι μια θέση αρχής για κάθε πολιτικό, κάθε συνδικαλιστή και κάθε εργαζόμενο».
Σήμερα, στη Ρόδο, ξεκινά η σύνοδος των πρυτάνεων και ο υπουργός -όπως είπε- θα θέσει το θέμα της διεύρυνσης των κριτηρίων στις μετεγγραφές, για τις οποίες, πάντως, θα αντιμετωπίσει τις γνωστές σοβαρές επιφυλάξεις. «Ευχαρίστως θα δεχόμασταν να επιβαρυνθούμε με μεγαλύτερο αριθμό πρωτοετών, αν παράλληλα δεχόμασταν ενίσχυση προσωπικού, υποδομών και πόρων», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του ΑΠΘ και μέλος του προεδρείου της Συνόδου, Γιάννης Μυλόπουλος.
«Θα μας βρει απέναντι»
Επισημαίνει μάλιστα ότι: «Αν δεν αυξηθούν τα απαιτούμενα κονδύλια, δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και ο υπουργός θα μας βρει απέναντι. Στο ΑΠΘ, εδώ και χρόνια δηλώνουμε ότι μπορούμε να δεχόμαστε ετησίως μέχρι 4.500 φοιτητές και κάθε χρόνο το υπουργείο μάς στέλνει 6.000, οι οποίοι με τις μετεγγραφές φτάνουν τις 8.000-8.500. Σχεδόν διπλασιάζονται δηλαδή».
Για τον ίδιο λόγο, την έντονη δυσαρέσκειά του -με σκληρές αιχμές για λαϊκισμό του υπουργού- εξέφρασε ο διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής, καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, αμέσως μετά τις πρώτες δηλώσεις του κ. Λοβέρδου για διεύρυνση των μετεγγραφών.
Στην ανακοίνωσή του επισήμανε: «Παρακαλώ θερμά τον κύριο υπουργό Παιδείας, πριν από δηλώσεις με σημαντική επιρροή στη λειτουργία των πανεπιστημίων, όπως σήμερα για την απελευθέρωση των μετεγγραφών, να τα συμβουλεύεται, όπως επιβάλλει και το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητό τους. Οδηγούμαστε σε άλογη, μη διαχειρίσιμη υπερφόρτωση των κεντρικών πανεπιστημίων, ενώ τα περιφερειακά ερημώνονται. Το καθεστώς των μετεγγραφών δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Για τους άπορους φοιτητές να παρέχονται διευκολύνσεις και υποτροφίες, ώστε να σπουδάσουν εκεί όπου εισάγονται. Το Πανεπιστήμιο δεν έχει χώρο για μικροπολιτική»…