Argentina-ipourgeio-oikonomikon

26/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Αργεντινή: «Μας σπρώχνουν στη χρεοκοπία»

Η κυβέρνηση αρνείται όμως να συμμορφωθεί με την απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου για να ξεπληρώσει στο ακέραιο τους κερδοσκόπους επενδυτές.
      Pin It

Η κυβέρνηση της Αργεντινής άρχισε τις διαδικασίες καταβολής της επόμενης δόσης της οφειλής της προς τους πιστωτές της που δέχθηκαν να αναδιαρθρώσουν τα ομόλογα τους, αρνείται όμως να συμμορφωθεί με την απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου για να ξεπληρώσει στο ακέραιο μέχρι τη Δευτέρα και τους κερδοσκόπους επενδυτές που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη συμφωνία.

Το Μπουένος Άιρες θα τηρήσει τη συμφωνία του που έκανε με το 93% των δανειστών του το 2005 και το 2010, δήλωσε σήμερα (Πέμπτη) ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση του έχει κινήσει τη διαδικασία για την εξόφληση της δόσης των 832 εκατομμυρίων δολαρίων που πρέπει να τους καταβληθεί τη Δευτέρα. Από την άλλη πλευρά, αποκαλώντας τους πιστωτές που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη συμφωνία αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους της Αργεντινής, «κεφάλαια γύπες», ο Αξελ Κισίλοφ είπε ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν παρά την απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου.

Όπως εξήγησε, η απόφαση της 12ης Ιουνίου, με την οποία το δικαστήριο απαιτεί την άμεση καταβολή από την Αργεντινή ποσού 1,65 δισ. σε αυτή την κατηγορία των ομολογιούχων, σημαίνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα, δεδομένου ότι έχει μόνο 28,5 δισ. σε συναλλαγματικά αποθέματα.

«Έτσι πιθανότατα, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, μας σπρώχνουν σε τεχνική χρεοκοπία και την οικονομία σε κρίση», είπε ο Κισίλοφ, που ταξίδεψε μέχρι τη Νέα Υόρκη για να προειδοποιήσει τους διπλωμάτες του Ομίλου των 77 χωρών και της Κίνας στον ΟΗΕ, αρνούμενος όμως να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Μεταξύ αυτών, τα μεγαλύτερα είναι τα Elliott Management’s NML Capital και Aurelius Capital Management, που ειδικεύονται στην αγορά επισφαλούς χρέους με μεγάλη έκπτωση στη δευτερογενή αγορά και στη συνέχεια διαπραγματεύονται επικερδείς συμφωνίες, συνήθως μέσω δικαστηρίων.

Η Αργεντινή έχει μια περίοδο χάριτος 30 ημερών για να έρθει σε συμφωνία με αυτούς τους ομολογιούχους, πριν κηρύξει αδυναμία πληρωμής.

Ο ειδικός μεσολαβητής που έχει ορίσει το αμερικανικό δικαστήριο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Reuters ότι συναντήθηκε με δικηγόρους και των δυο πλευρών τις τελευταίες 48 ώρες, και είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από Reuters

Scroll to top