Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Νέο σημείο ισορροπίας ανάμεσα στις πιέσεις που δέχεται από τους εταίρους και δανειστές, από τη μία, και την κοινωνική δυσφορία που συσσωρεύεται, από την άλλη, αναζητεί η κυβέρνηση Σαμαρά εν μέσω θέρους.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες με την τρόικα. Σε διαφορετική περίπτωση, βλέπει πλέον πως θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή και να φτάσει μέχρι τις προεδρικές εκλογές.
Η αμηχανία στο πρωθυπουργικό επιτελείο για τα επόμενα βήματα της Ε.Ε., με το Βερολίνο να μένει προσηλωμένο στο Σύμφωνο Σταθερότητας και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μ. Ρέντσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ να ζητούν εναγωνίως νέα αναπτυξιακά εργαλεία, αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στη στάση του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος περιορίστηκε σε μια γενικόλογη δήλωση κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, για «περισσότερη ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανεργίας». Ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της ελληνικής προεδρίας αρκέστηκε σε ρόλο ουδέτερου παρατηρητή.
Διαβεβαιώσεις Σαμαρά!
Αντιθέτως, στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο κ. Σαμαράς έδειξε ότι είναι σταθερά προσηλωμένος στην πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο». Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «η χώρα θα μπορέσει να τηρήσει τη συμφωνία με τους πιστωτές για μείωση του χρέους από το 175% του ΑΕΠ σήμερα σε επίπεδα κάτω του 110% έως το 2022. Αυτό θα είναι δυνατόν, εφόσον όλα τα μέρη τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
»Η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και οι πιστωτές πρέπει να τηρήσουν αυτό που είπαν: Να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους, μόλις η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα».
Η βεβαιότητα που εξέπεμπε η κυβέρνηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος στις αρχές του φθινοπώρου δεν είναι τόσο ισχυρή. Η διελκυστίνδα μεταξύ των μεγάλων ενδέχεται να πάει πίσω τις συζητήσεις στην Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος. Στο εσωτερικό όμως η κυβέρνηση έχει στείλει ήδη σήμα πως στον επόμενο προϋπολογισμό θα περιληφθούν διορθωτικά μέτρα (για τους αγρότες, τους ενστόλους και τους χαμηλοσυνταξιούχους). Και οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχουν δέσει κόμπο ότι η επιθεώρηση του Σεπτεμβρίου θα είναι η τελευταία και κινούνται από τώρα με υποσχέσεις προς το εκλογικό τους ακροατήριο.
Περιθώρια για αλλαγή ρητορικής, όπως παραδέχονται στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό και μέχρι το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μοιράζει υποσχέσεις για στοχευμένες διορθώσεις. Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υποσχέθηκε αυξήσεις στους ενστόλους, χωρίς να υπεισέλθει σε συγκεκριμένα μέτρα.
Η υπόσχεση διευρύνθηκε με διαρροή του υπουργείου Οικονομικών για επανεξέταση των φόρων και των περικοπών με την «ανάλυση ευαισθησίας» και την επανεκτίμηση ορισμένων μέτρων στις επόμενες συζητήσεις με την τρόικα.
Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση έχει να περάσει το πακέτο των προαπαιτούμενων και τις σφοδρές αντιδράσεις, πολιτικές και κοινωνικές, που προδιαγράφονται μέσα στο καλοκαίρι. Την επόμενη Τετάρτη έχει ανακοινωθεί η εισαγωγή του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στην Επιτροπή της Βουλής.
Και στο βάθος… τρόικα
Δεν αποκλείεται όμως να προηγηθεί το Ρυθμιστικό, που περιλαμβάνει και το νέο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας (και το Αλσος), που επίσης έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις. Οι τελικές αποφάσεις για τη σειρά του νομοθετικού έργου θα ληφθούν μετά την επιστροφή του κ. Σαμαρά από τις Βρυξέλλες, ενώ αναμένεται και νέα συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο εν όψει και της άφιξης της τρόικας.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη προσπάθησε να υποβαθμίσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, αναφέροντας ότι στο «παλλαϊκό μέτωπο» οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν ήταν οι ΑΝ.ΕΛΛ. του κ. Καμμένου, μερικοί υπόδικοι για βαρύτατα κακουργήματα συνδικαλιστές και ό,τι έχει απομείνει από την εποχή τού «λεφτά υπάρχουν».
Κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα ότι «υποκινεί αυτούς που για άλλη μια φορά απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες, για να βυθίσουν στο σκοτάδι ολόκληρη την Ελλάδα, να διαλύσουν τους επαγγελματίες εν μέσω καύσωνα και να πλήξουν ευθέως τον τουρισμό και τη διεθνή εικόνα της χώρας».