27/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ «Ποιο Μνημόνιο;»

 

Η αντιμνημονιακή ρητορική του Ευκλείδη Τσακαλώτου (ΣΥΡΙΖΑ) χθες στη Βουλή προκάλεσε την άμεση και γλαφυρή απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη. «Οταν λέτε ότι θα σκίσετε το Μνημόνιο, τι εννοείτε; Θα πας στην Ε.Ε. και θα σου πει “Ποιο Μνημόνιο; Αυτή είναι η πολιτική μας”. Εκεί δεν υπάρχει το “ολίγον έγκυος”, δηλαδή ή υποτάσσεσαι ή φεύγεις», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Εσείς τα δώσατε όλα πριν γίνετε κυβέρνηση. Θα πείτε μετά ότι “αυτός είναι ο συσχετισμός των δυνάμεων, δεν μπορούμε, περιμένετε να αλλάξει όλη η Ευρώπη”».

 

Χ.ΙΩ.

 

…………………………………………….

 

„ Αποτεφρωτήρια

 

«Υπακούουν μήπως σε “αόρατες θεϊκές” δυνάμεις που έχουν τους δικούς τους νόμους και ακυρώνουν τις νομοθετικές παρεμβάσεις της ελληνικής Βουλής;» διερωτήθηκε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, αναφερόμενος στους κυβερνητικούς παράγοντες που έχουν απορρίψει, τουλάχιστον 5 φορές, τροπολογίες σχετικές με τη διευκόλυνση της δημιουργίας χώρων αποτέφρωσης νεκρών. Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, διαβεβαίωσε χθες ρητά τους δημάρχους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη ότι θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό, η οποία θα προβλέπει τη δυνατότητα χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων εκτός κοιμητηρίων. Ιδωμεν…

 

Στ.Ζ.

 

…………………………………………….

 

„ Σκοπευτήριο Καισαριανής

 

Για ακόμη μία φορά δικάζεται ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής (νέος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας) Σπύρος Τζόκας, έπειτα από μήνυση της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας, κατηγορούμενος ότι «έπραξε παράνομα για την ίδρυση του Πανελλήνιου Μουσείου Εθνικής Αντίστασης», όπου μετέτρεψε έναν εγκαταλειμμένο σκουπιδότοπο σε τόπο μνήμης και περισυλλογής. Με ανακοίνωσή της η «Δύναμη Ζωής» καλεί όλους και όλες στο Α´ Μονομελές Πρωτοδικείο, στο κτίριο 2 της πρώην σχολής Ευελπίδων, το πρωί της Δευτέρας 30 Ιουνίου, προς υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης και της εθνικής αντίστασης του λαού. «Η απάντηση είναι μία: «φτάνει πια, ανατροπή σήμερα»», τονίζει η παράταξη της Ρένας Δούρου.

 

Στ.Ζ.

 

…………………………………………….

 

„ «Χέγκελ, Μαρξ και Ελευθερία»

 

Στην Αθήνα θα είναι την προσεχή Τετάρτη 2 Ιουλίου ο καθηγητής Φιλοσοφίας Αντρέας Αρντ για να μιλήσει με θέμα «Χέγκελ, Μαρξ και η Ελευθερία». Ο Αντρέας Αρντ έρχεται στη χώρα μας με πρόσκληση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας και της ομάδας εργασίας για τη μελέτη της Φιλοσοφίας των Κοινωνικών Επιστημών, ενώ συνδιοργανωτής της εκδήλωσης στο αμφιθέατρο Αργυριάδη του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνογερμανικών Σχέσεων. Η ομιλία του καθηγητή, ο οποίος διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο για τον Μαρξ, θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην αγγλική γλώσσα.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„ Λόγια…

 

Την Τρίτη ο δαιμόνιος «γαλάζιος» βουλευτής Δάνης (Τζαμτζής) με πύρινη ανακοίνωση απειλούσε με καταψήφιση την τροπολογία για την επαναφορά μέρους των περικοπών στους μισθούς των δικαστικών, χωρίς βέβαια να έχει ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία. Χθες στη Βουλή είπε επί λέξει: «Εμείς δεν είμαστε κατά στο να πάρουν οι δικαστικοί αυτά που δικαιούνται». Πρόσθεσε μόνο ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει την αποκατάσταση των αδικιών από τα «χαμηλά». Δεν διευκρίνισε αν εννοούσε π.χ. τους αγρότες της Πέλλας, δηλαδή της εκλογικής του περιφέρειας.

 

Χ. ΙΩ.

 

…………………………………………….

 

„ Εργαζόμενοι ΕΟΤ

 

Μπορεί η ΔΗΜΑΡ να αντιμετωπίζει σοβαρές εσωκομματικές δυσκολίες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κόμμα και ο πρόεδρός του δεν συνεχίζουν κανονικά την δραστηριότητά τους. Στο πλαίσιο των επαφών του με εκπροσώπους εργαζομένων και κοινωνικούς φορείς, ο Φώτης Κουβέλης συναντήθηκε με υπαλλήλους του ΕΟΤ με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ο Φ. Κουβέλης δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα -που αφορά 98 εργαζομένους- στη Βουλή και να αναδείξει την κατάσταση ομηρίας τους.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„ Αλαζονεία

 

Μια χαρακτηριστική ιστορία επικαλέστηκε χθες στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ), περιγράφοντας ανάγλυφα τη συμπεριφορά της κυβέρνησης. Οπως είπε, το βράδυ της 14ης Ιουλίου του 1789, όταν δηλαδή έπεσε η Βαστίλη, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ́ έγραψε στο ημερολόγιό του «rien», δηλαδή τίποτα. «Δεν ξέρουμε αν είναι αληθινή αυτή η ιστορία, αλλά είναι μια ιστορία που έχει καταγραφεί για την αλαζονεία της εξουσίας», σημείωσε και αναρωτήθηκε τι έγραψε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς το βράδυ της 25ης Μαΐου στο ημερολόγιό του. «Γιατί μας είπαν ότι πήραν το μήνυμα, αλλά δεν είναι προφανές ποιο μήνυμα πήραν».

 

Χ.ΙΩ.

 

…………………………………………….

 

„ Επιτυχία

 

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος συνεχάρη την Τετάρτη την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου για την ιστορική πρόκρισή της στους 16 του Μουντιάλ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, δεν έμεινε μόνο στα συγχαρητήρια. «Τελικά όποιος δεν το βάζει κάτω και μάχεται μέχρι το τέλος πάντα βγαίνει νικητής», έγραψε στο twitter. Παραλληλισμός της προσπάθειας της Εθνικής με την πολιτική στάση του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Εξαρτάται πώς εννοεί κανείς την επιτυχία…

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„ Συνεργασία

 

Την ένταξή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μετά τη λήξη της θερινής κοινοβουλευτικής περιόδου, ανακοίνωσε ο Νίκος Νικολόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου με τον Πάνο Καμμένο, στην οποία ανακοινώθηκε η συνεργασία τους. Ο πρόεδρος των AN.EΛΛ. ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει κάποιον για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να μην παραταθεί η θητεία της κυβέρνησης και να προκληθούν εκλογές, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανακαθορίσει τη στάση του στην περίπτωση που στη χώρα επικρατούν «ακραίες συνθήκες» όπως π.χ. «εάν δεχθεί η Ελλάδα επίθεση από ξένη χώρα»!

 

Τ.Τ.

 

…………………………………………….

 

„ Απάνθρωπα

 

Οργή και απόγνωση εκφράζουν οι συγγενείς των καρκινοπαθών στην Κρήτη για την έλλειψη των αναγκαίων φαρμάκων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και για την καθυστερημένη λειτουργία του καινούργιου ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος. Ταυτόχρονα οι Χανιώτες θεωρούν απαράδεκτο για την υγεία και τη ζωή των παιδιών τους να μην υπάρχει Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων και να μεταφέρονται τα μωρά και ειδικά τα πρόωρα στα νοσοκομεία του Ηρακλείου με τους συνεπαγόμενους κινδύνους.

 

Παν.Γεωργ.

 

…………………………………………….

 

„ Οι τεμπέληδες…

 

Εχουμε βαρεθεί να διαβάζουμε Γερμανούς και άλλους Βορειοευρωπαίους που τονίζουν πόσο…τεμπέληδες και απατεώνες είμαστε εμείς οι Νότιοι. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: όπως καταγράφει νέα μελέτη του ερευνητικού κέντρου Coe-Rexecode, στο Παρίσι, που δημοσιεύεται στο έγκυρο EuObserver, οι Ρουμάνοι και οι Ελληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι λαοί σε όλη την Ευρώπη, όσον αφορά τις πραγματικές ώρες εργασίας, και όχι τις ονομαστικές. Οι Ρουμάνοι λοιπόν… τερματίζουν με 2.099 ώρες δουλειάς τον χρόνο (μέσος όρος της τελευταίας τετραετίας), εμείς ακολουθούμε με 2.010, και έπονται κατά σειρά Ούγγροι, Βούλγαροι, Κροάτες, Πολωνοί, Λετονοί, Σλοβάκοι, Εσθονοί και Κύπριοι. Κάπου στη μέση είναι οι συγκριτικά… ακαμάτηδες Γερμανοί και Βρετανοί, ενώ οι πιο «τεμπέληδες» είναι οι Φινλανδοί με μόλις 1.648 ώρες εργασίας και οι Γάλλοι με 1.661 ώρες!Γ.Τσ.

 

…………………………………………….

 

„ Ελεύθεροι κι ωραίοι

 

Τελικά οι διακινητές μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ακόμα και με ποινές κάθειρξης αφήνονται κατά κανόνα ελεύθεροι εάν είναι ένστολοι, όπως έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς δεν θεωρούνται επικίνδυνοι για την κοινωνία μια και ο λευκός θάνατος δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους πολίτες πέρα από τις οικογένειες που χάνουν τα παιδιά τους από ναρκωτικά. Και καλά, η Δικαιοσύνη δείχνει σε αυτούς μεγάλη «επιείκεια». Οι άλλοι ένστολοι όμως που εξιχνιάζουν τις εγκληματικές οργανώσεις των ναρκωτικών και τους συλλαμβάνουν με ποσότητες δεν θα αισθάνονται, άραγε, λίγο δυσάρεστα -για να το πούμε κομψά- ακόμα κι αν πάρουν και κανένα ψωροεπίδομα, όταν συνάδελφοί τους ενδεχομένως αφού τα τσέπωσαν με τα ναρκωτικά τώρα μπορούν να πάνε διακοπές… με αναστολή;

 

Α.Ψ.

 

…………………………………………….

 

„ Εκλογικός θρίαμβος

 

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των εποχών σε εκλογές, από την ίδρυση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» -ψήφισαν 1.657 από τα οποία 1.602 έγκυρα-, θριάμβευσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με 600 ψήφους, 37,5% και 5 έδρες (είχε λάβει 36% στις περασμένες εκλογές). Απέναντι η διοίκηση που καλούσε γιατρούς και διευθύνουσες του νοσοκομείου να θέσουν υποψηφιότητες στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ (Ν.Δ.) και οι εργολάβοι στο πλευρό της. Η ΔΑΚΕ (είχε 3 έδρες στις περασμένες εκλογές) έλαβε 565 ψήφους και 5 έδρες, αφού πήρε και τις έδρες του ΠΑΣΟΚ που καταποντίστηκε (είχε λάβει 2 έδρες στις περασμένες εκλογές) με 99 ψήφους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 339 ψήφους και 3 έδρες.

 

Ντα.Β

 

…………………………………………….

 

Συμφωνία

 

Την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, σε συνάντηση που πραγματοποίησαν χθες, στη δυτική Φλάνδρα του Βελγίου, οι σοσιαλιστές πρωθυπουργοί και αντιπρόεδροι κυβερνήσεων, μεταξύ τους και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να ζητήσουν ως αντιστάθμισμα τις τρεις άλλες θεσμικές θέσεις, προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ύπατο εκπρόσωπο και προεδρία Eurogroup, καθώς και δεσμεύσεις ως προς τη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής με έμφαση στην ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του κοινωνικού κράτους. Για το δεύτερο σκέλος των δεσμεύσεων, ας κρατούν μικρό καλάθι.

 

Δ.Κ.

 

Scroll to top