eisitirio-thema

27/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Γιώργος Λούκος άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του φεστιβάλ

Χωρίς εισιτήριο στην «Πειραιώς 260»

Εκτός από την πολύ ενδιαφέρουσα περφόρμανς του Αυστριακού χορογράφου Μίκαελ Κλίεν, προστέθηκαν στο πρόγραμμα μουσικές εκδηλώσεις με ρεμπέτικα, λαϊκά, παραδοσιακά, Αττίκ και οπερέτες από δημοφιλείς Ελληνες καλλιτέχνες.
      Pin It

Στα χαμηλά της Πειραιώς, εκεί όπου το Φεστιβάλ Αθηνών έχει δημιουργήσει το δικό του ιδιότυπο καλλιτεχνικό στέκι, οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα για όλους. Ετσι κι αλλιώς, η κινητικότητα κοινού – καλλιτεχνών καταγράφεται μέγιστη, καθώς οι παραστάσεις του πάνε περίφημα και σημειώνουν εκπλήξεις (sold out, εξαιρετικές κριτικές, αφετηρία για προβληματισμούς). Για πρώτη φορά, ωστόσο, παρουσιάζονται τέσσερις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται στις 7 Ιουλίου. Μια περφόρμανς και τρεις μουσικές παραστάσεις (συν μια λυρικού τραγουδιού που δόθηκε ήδη) θα ανεβάσουν το κέφι με μουσικές για όλα τα γούστα, από Τσιτσάνη μέχρι τζαζ και Αττίκ. Εκτός από την περφόρμανς, που θα δοθεί στο Κτίριο Α, οι υπόλοιπες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον κήπο της Πειραιώς 260 μετά τις παραστάσεις του Φεστιβάλ. Εντάχθηκαν στο πρόγραμμα από τον Γιώργο Λούκο που, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει να ανοίγει δρόμο με ασπίδα την τέχνη.

 

Η έναρξη γίνεται σήμερα (και αύριο) με την περφόρμανς «Jerusalem – Choreography for Greece» του Αυστριακού χορογράφου Μίκαελ Κλίεν. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει δουλειά του στο Φεστιβάλ, ένα έργο «καρπό της εμπειρίας του από τη ζωή του στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και των εκτεταμένων δημόσιων αναταράξεων…». Καινούργια σύλληψη η διαδραστική παράσταση-εγκατάσταση, είναι μια ριζοσπαστική χορογραφική συνεύρεση μιας ομάδας που αποτελείται από επαγγελματίες χορευτές και μη – έναν άστεγο, έναν πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, έναν αρχιτέκτονα, μια ιστορικό με προβλήματα κίνησης και, τη νεαρότερη όλων, ένα 20χρονο κορίτσι με ζητήματα έκφρασης.

 

Συμμετέχοντες και θεατές έχουν τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα στον χώρο, καθώς η παράσταση στοχεύει να αναδείξει ένα τελετουργικό μέσω των αισθήσεων και της κίνησης του σώματος και όχι χορευτικές επιδεξιότητες. Οι ερμηνευτές δεν ακολουθούν αυστηρές χορογραφικές οδηγίες. Κινούνται αυθόρμητα με κινήσεις που θυμίζουν περισσότερο «τον χορό που έκανε ο καθένας σπίτι του ή με τους φίλους του», όπως έχει πει ο Κλίεν. «Το όλο εγχείρημα κρύβει πίσω του έναν προβληματισμό για την κρίση του δυτικού πολιτισμού, στον οποίο έχει υπερτροφήσει η λογική και ο καταναλωτισμός έναντι του αισθήματος, της φαντασίας και της δημιουργικότητας». Σε αυτές τις σκέψεις παραπέμπει άλλωστε και ο τίτλος «Iερουσαλήμ», που με τη σειρά του παραπέμπει στο ομότιτλο ποίημα του «προφήτη» της αγγλικής λογοτεχνίας, του εκκεντρικού και πολύπλευρου Ουίλιαμ Μπλέικ (27 – 29 Ιουνίου στις 19.00, Κτίριο Α).

 

Τη σκυτάλη παίρνει η λαϊκή ερμηνεύτρια Σοφία Εμφιετζή για μια ρεμπέτικη βραδιά με πολύ κέφι. Με αφετηρία την «Αθηναϊκή Κομπανία» και μέχρι το «Καφέ Αμάν» του Κώστα Φέρρη, το «Τραγούδι για την Κοκκινιά» και το «Ταξίδι» του συγκροτήματος Δρόμος θα ερμηνεύσει παλιά και νεότερα κομμάτια υπό την ενορχήστρωση και το μπουζούκι του Νώε Ζαφειρίδη και μια ομάδα επιδέξιων μουσικών: Κώστας Τσεκούρας, Δημήτρης Γκίνης, Θοδωρής Κουέλης, Μιράν Τσαλικιάν (Κυριακή 29/6 στις 22.30).

 

• Μια παρέα φίλων και εξαιρετικών καλλιτεχνών, η Λένα Κιτσοπούλου με τον Τίμο Περλέγκα και τους «Rast Hitzaz» φέρνουν στη σκηνή ρεμπέτικα τραγούδια, λαϊκά και παραδοσιακά σε μια παράσταση που έχει περιοδεύσει σε πολλά στέκια όλο τον χειμώνα κι έχει γνωρίσει τη συμμετοχή και την αγάπη του κοινού. Παίζουν οι μουσικοί: Στράτος Γκρίντζαλης, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Παπαδάμης, Νικόλας Καραολάνης (Κυριακή 1η Ιουλίου 22.30).

 

Τέλος, δύο εξαιρετικές φωνές συναντώνται στην παράσταση «Ο Αγγελος Παπαδημητρίου και η Ελένη Κοκκίδου ξεχνάνε». Ζωντανεύουν αξέχαστα τραγούδια του Αττίκ και της οπερέτας με τη συνοδεία πιάνου από τον Νίκο Πλάτανο και τη Βάλια Πλαΐνη (Δευτέρα 7 Ιουλίου 23.00).

 

Β. Τζεβελέκου

 

Scroll to top