Του Γιάννη Ντεντόπουλου
Κι όμως, οι ιστορίες της Ελλάδας και της Κόστα Ρίκα δεν θα συναντηθούν για πρώτη φορά το βράδυ της Κυριακής που μας έρχεται, στο Ρεσίφε της Βραζιλίας. Μπορεί στις 29 Ιουνίου, ώρα 11 μ.μ., οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου των δύο χωρών να μονομαχήσουν για την πολυπόθητη πρόκριση στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά πίσω από το ματς υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία.
Το 1821, όταν οι Ελληνες επαναστατούσαν για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό, οι Κοσταρικανοί απελευθερώνονταν από τους Ισπανούς αποικιοκράτες και έκαναν το πρώτο βήμα για να κατακτήσουν την απόλυτη ανεξαρτησία τους. Το 1823 πέταξαν από την πλάτη τους και τους Μεξικανούς, και το 1847, με ήρωα τον μαχητή Χουάν Σανταμαρία (η 11η Απριλίου είναι η μέρα που σκοτώθηκε ο Σανταμαρία στη μάχη Ρίβας-Ουόκερ και αποτελεί εθνική γιορτή), αποσχίστηκαν από τις Ενωμένες Επαρχίες της Κεντρικής Αμερικής που απαρτίζονταν από την Ουατεμάλα, τη Νικαράγουα, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα.
Ως ανεξάρτητο κράτος, η Κόστα Ρίκα αναγνωρίστηκε το 1850. Εκατό χρόνια μετά, το 1949, απέκτησε το πρώτο της Σύνταγμα. Εκτοτε, με πολίτευμα την Προεδρευομένη Δημοκρατία κατάφερε να εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποκαλείται πλέον «Ελβετία της Κεντρικής Αμερικής».
Οι ηγέτες της, με τελευταίο τον πρόσφατα εκλεγμένο πρόεδρο Λουίς Γκιγέρμο Σολίς, βάδισαν πάνω στο κοινό όραμα: να την κάνουν όνομα και πράγμα «Πλούσια Ακτή».
Πολύ σύντομα πέτυχαν να δημιουργήσουν μια χώρα που ευημερεί και ρίχνει το βάρος της στην εκπαίδευση. Δεν είναι τυχαίο ότι έφτασε να έχει το υψηλότερο ποσοστό αλφαβητισμού στη Λατινική Αμερική: 94,9%.
Παράλληλα, ήταν πολιτική επιλογή, παρότι η χώρα βρίσκεται σε ευαίσθητη περιοχή, συνορεύοντας προς βορρά με τη Νικαράγουα και νοτιοανατολικά με τον Παναμά, να συρρικνώσουν τις στρατιωτικές δαπάνες. Το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων μετράει πάνω-κάτω 100 αξιωματικούς και ναύτες. Ο… στόλος του πολεμικού ναυτικού απαριθμεί ένα μεγάλο ταχύπλοο περιπολικό και ένα πλήρως εξοπλισμένο ρυμουλκό στον Ατλαντικό Ωκεανό. Επίσης, 5 μικρά ταχύπλοα επιβλέπουν τις ακτές του Ειρηνικού και 12 μικρά ελαφρά αεροπλάνα και μικρά ελικόπτερα εποπτεύουν από αέρος την επικράτεια, η οποία έχει έκταση 51.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 4.253.877 κατοίκους, που έχουν προσδόκιμο ζωής τα 78,06 χρόνια: 75,43 χρόνια οι άνδρες και 80,83 οι γυναίκες.
Η χώρα χωρίζεται σε επτά διαμερίσματα και έχει πρωτεύουσα το Σαν Χοσέ. Το 2008 λειτουργούσαν 149 αεροδρόμια. Το οδικό δίκτυο καλύπτει περισσότερα από 35.000 χιλιόμετρα και η οδήγηση γίνεται στα δεξιά. Επίσημη γλώσσα του κράτους τα ισπανικά. Η κυρίαρχη θρησκεία είναι ο ρωμαιοκαθολικισμός, ενώ υπάρχουν αρκετοί προτεστάντες και βουδιστές.
Με νόμισμα το colon (ένα ευρώ ισούται με 745 colon), έχει εξελιχθεί σε φορολογικό παράδεισο, όπου στεγάζονται πολλές οffshore εταιρείες, γιατί απολαμβάνουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Είναι ενδεικτικό ότι μετά το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι σταθερά πάνω από το 4% ενώ ο πληθωρισμός κυμαίνεται κοντά στο 5%, ποσοστό πολύ χαμηλό για την περιοχή.
«Βαριά βιομηχανία» της είναι ο τουρισμός. Ποντάρει και αξιοποιεί τα εξωτικά και τροπικά μέρη που διαθέτει. Καταρράκτες, άγρια ζούγκλα, 14 ηφαίστεια αλλά και πάρκα όπως το «Cocos Island», που βρίσκεται στις ακτές της χώρας και προστατεύεται από την UNESCO ως εθνικός θησαυρός, συνιστούν μια ανεκτίμητη φυσική ομορφιά στην οποία καταφεύγουν πολλά σπάνια είδη πανίδας, μεταξύ των οποίων 900 διαφορετικά είδη ενδημικών πτηνών. Η θερμοκρασία, όλο τον χρόνο, «κινείται» μεταξύ 18 και 28 βαθμών Κελσίου.
Τα τεράστια κύματα που σκάνε στις ακτές προσφέρονται για εξάσκηση των σέρφερ και τον διαγωνισμό τους, αλλά εγκυμονούν και κινδύνους όπως μαρτυρούν οι κατά μέσο όρο 200 πνιγμοί που καταγράφονται κάθε χρόνο.
Πάντως, για να ταξιδέψει κανείς με ασφάλεια στην Κόστα Ρίκα είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί κατά του τυφοειδούς πυρετού, της ηπατίτιδας Α και Β, ενώ αν σκοπεύει να χωθεί στην άγρια φύση, καλό είναι να κάνει εμβόλιο και κατά της λύσσας και να λάβει προληπτικά φάρμακα κατά της ελονοσίας σε ορισμένες επαρχίες.
Οι αγρότες ασχολούνται με την παραγωγή καφέ, ανανά, μπανάνας, ζάχαρης. Οι κτηνοτρόφοι, με το βοδινό. Επίσης η ξυλεία και οι εξαγωγές υφασμάτων αποτελούν σημαντικές πηγές πλούτου.
Μόλις οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας σταματήσουν να τραγουδούν τον «Υμνο προς την Ελευθερία», ο Τζόελ Κάμπελ και η παρέα του θα τραγουδήσουν με τη σειρά τους το «Noble patria, tu hermosa bandera», δηλαδή… «Ενδοξη πατρίδα, η όμορφη σημαία σου»!
Ο καλύτερος ας νικήσει.