Επενδυτής χωρίς χρήμα
Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Τι να κάνουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του «Επενδυτή», ακόμα και η κοροϊδία έχει τα όριά της. Και ο εμπαιγμός επίσης, όπως υποστηρίζουν. Αφού λοιπόν ουδείς από την ιδιοκτησία της εφημερίδας τους ακούει, αφού αδιαφορεί το ντουέτο Σκαναβή-Μπενέκου, ιδιοκτήτες και της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», αποφάσισαν να στραφούν εναντίον τους. Και δικαστικά. Τι θα κάνουν;
Τα εξής:
1) Στρέφονται με νέα αγωγή για το σύνολο δεδουλευμένων και δικαιωμάτων επίσχεσης όλων των εργαζομένων κατά της DBAS (της εταιρείας που έχει την εφημερίδα), των μετόχων της και των δικαιωμάτων τους στις αδελφές εταιρείες του ομίλου.
2) Προχωρούν σε αναγκαστική εκτέλεση επί του βασικού περιουσιακού στοιχείου της DBAS, του τίτλου «Επενδυτής».
3) Κατοχυρώνουν νομικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα που προκύπτουν από την επίσχεση εργασίας – οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν 6 μήνες επίσχεσης εργασίας και μπήκαν αισίως στον 7ο.
4) Επιμένουν στην ποινική δίωξη των υπευθύνων της εταιρείας, βάσει των καταγγελιών που ήδη έχουν εδώ και μήνες διαβιβαστεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.
«Παρά την κινητοποίησή μας, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που μας δικαιώνουν, παρά την επίσχεση εργασίας που επισωρεύει πρόσθετες μεγάλες οφειλές σε μας, στα Ταμεία και στην Εφορία, δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση να καταβάλει έστω και ένα ευρώ» σημειώνουν οι εργαζόμενοι του «Επενδυτή» σε ανακοίνωσή τους. Και κατηγορούν τους δύο ιδιοκτήτες της εφημερίδας: «Ο ένας παρακολούθησε από απόσταση, σαν ήρεμος Βούδας, τα τεκταινόμενα (Δ. Μπενέκος). Ο δεύτερος μέτοχος (Αλ. Σκαναβής), αντιθέτως, αποδείχθηκε κινητικότατος, εμφανιζόμενος ανά μερικές εβδομάδες με μια πρόταση “λύσης”, πάντα σε βάρος των δεδουλευμένων και των δικαιωμάτων μας, αλλά και πάντα με την υπόσχεση επανέκδοσης της εφημερίδας από κάποιον “λευκό ιππότη”».
Εγιναν κάποιες προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ της ιδιοκτησίας και των εργαζόμενων αλλά οι τελευταίοι τις θεωρούν προσχηματικές. «Δεχθήκαμε να συζητήσουμε κούρεμα των δεδουλευμένων, “εθελοντικές” απολύσεις, κούρεμα των αποζημιώσεων, δραματική μείωση μισθών για όσους παραμείνουν σε μια επανέκδοση της εφημερίδας αλλά κάθε φορά η ιδιοκτησία (Αλ. Σκαναβής) επανερχόταν με χειρότερους για μας όρους και απαιτούσε μεγαλύτερα “κουρέματα”».