Του Δημήτρη Αγγελίδη
Η Ελλάδα «τιμήθηκε» χτες, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων, με την πολλοστή καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του άρθρου που απαγορεύει τα «βασανιστήρια και την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και τιμωρία».
Η καταδίκη αφορά την κράτηση δύο υπηκόων της Δομινικανής Δημοκρατίας, της Μαριάνα ντε λος Σάντος και της Αντζελα ντε λα Κρουζ, που συνελήφθησαν τον Αύγουστο του 2011 επειδή δεν είχαν χαρτιά και κρατήθηκαν προς απέλαση στα κρατητήρια της Υπηρεσίας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης [sic] Θεσσαλονίκης, η πρώτη για 49 μέρες και η δεύτερη για 42.
Οπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και σε προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις του το Δικαστήριο, οι συνθήκες κράτησης ήταν απάνθρωπες και εξευτελιστικές: λιγοστός χώρος (λιγότερα από 3 τετραγωνικά ανά άτομο), κακός φωτισμός, ύπνος σε στρώματα στο πάτωμα, έλλειψη δυνατότητας άσκησης και προαυλισμού, ανεπαρκές επίδομα σίτισης (5,87 ευρώ την ημέρα ανά άτομο). Το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 6.500 ευρώ για ηθική βλάβη.
«Χώροι όπως φυλακές, κέντρα κράτησης μεταναστών, ψυχιατρεία, αστυνομικά κρατητήρια και άλλα αποτελούν εστίες κινδύνου για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι επισημάνσεις έγκυρων φορέων για την κατάσταση των δικαιωμάτων στους χώρους αυτούς γεννούν ανησυχία. Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει τις μομφές διεθνών οργανισμών αλλά να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ανταποκριθεί στην πρόκληση της πρόληψης», αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη σε ανακοίνωσή του για την Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων.
Καταγεγραμμένες παραβιάσεις
Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των κρατούμενων αλλοδαπών καταγράφει σε αναλυτική ανακοίνωσή της και η Εκστρατεία για την Πρόσβαση στο Ασυλο (μια δράση οκτώ οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων).
Διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ελλιπή πρόσβαση στη διαδικασία, με αποτέλεσμα να συλλαμβάνονται και να κρατούνται άνθρωποι που ζητούν διεθνή προστασία, μεγάλα προβλήματα στην καταγραφή των αιτημάτων όσων θέλουν να ζητήσουν άσυλο και κράτηση ανθρώπων που απαγορεύεται να κρατούνται: υπήκοοι χωρών στις οποίες είναι ανέφικτη η απέλαση, ανήλικοι, μερικοί από τους οποίους ασυνόδευτοι, και βαριά ασθενείς.
Η Εκστρατεία καταγράφει περιπτώσεις ιδιαίτερα ευάλωτων κρατουμένων που συνάντησε στις επισκέψεις της στα κέντρα κράτησης Ελληνικού, Πέτρου Ράλλη, Κορίνθου, στα Α.Τ. Γλυφάδας Β' και Δραπετσώνας και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».