enoikiazetai1011

27/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιχείρηση «καλύτερες μέρες»

Μέσω κορυφαίου αξιωματούχου ομολογούν αποτυχία των μνημονιακών μέτρων. Υπόσχονται επαναξιολόγησή τους για... λαϊκή κατανάλωση. «Αναλύσεις ευαισθησίας» κατόπιν εορτής.
      Pin It

Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου

 

oiko

Εβγαζε τα προς το ζην πουλώντας τυρόπιτες, μέχρι που τον «έφαγαν» τα μνημόνια

Την αποτυχία των μνημονιακών μέτρων, τα οποία διέλυσαν τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της χώρας, οδηγώντας στην ανεργία περισσότερους από 1,5 εκατ. εργαζομένους και στο «λουκέτο» εκατοντάδες χιλιάδες καταστήματα και βιοτεχνίες, ομολογεί η κυβέρνηση, με αφορμή την αλλαγή «φρουράς» στο υπουργείο Οικονομικών. Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου, σε μια προσπάθεια να πείσει τους εξαθλιωμένους πολίτες ότι τα… δύσκολα πέρασαν και ότι έρχονται καλύτερες ημέρες, προανήγγειλε χθες επαναξιολόγηση των μέτρων του Μνημονίου (κυρίως των φορολογικών) ομολογώντας εμμέσως ότι αυτά τα μέτρα και την κοινωνία διέλυσαν και εισπρακτικά απέτυχαν.

 

Μηνύματα

 

Στο πλαίσιο της νέας προσέγγισης που επιχειρεί η κυβέρνηση με το υποτιθέμενο άνοιγμα στην κοινωνία και ταυτόχρονα την απαρέγκλιτη τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, άρχισε η αποστολή μηνυμάτων εντός και εκτός της χώρας, χωρίς όμως να αλλάζουν στο παραμικρό οι δημοσιονομικοί στόχοι. «Να ικανοποιηθεί ο πολίτης, να βλέπει φως στο τέλος της ημέρας και παράλληλα να ικανοποιείται η ανάγκη να ισοσκελίζονται οι προϋπολογισμοί» είναι η νέα επωδός του οικονομικού επιτελείου, αποκαλύπτοντας την κυβερνητική αγωνία να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές. Η ορολογία που εισάγει το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο του αφηγήματος περί φοροελαφρύνσεων από το 2015, είναι η «ανάλυση ευαισθησίας για όλα τα μέτρα». Δηλαδή τεχνική ανάλυση, με την οποία θα επαναξιολογηθεί η σχέση απόδοσης – κοινωνικού κόστους μέτρων όπως η έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και άλλοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, οι οποίοι «γεννήθηκαν» την εποχή των μνημονίων.

 

Ζήσε Μάη μου…

 

Πότε όμως θα αρχίσει αυτή η αξιολόγηση; «Στη μετά τρόικα εποχή» διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του αξιωματούχου, ο οποίος νωρίτερα είχε… αδειάσει ουσιαστικά τους προκατόχους του για τα μέτρα που επέβαλαν χωρίς καμιά μελέτη για τις δυσανάλογες επιπτώσεις στην κοινωνία σε σχέση με τις εισπράξεις του Δημοσίου. Σ’ αυτή τη φάση, το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Οχι μόνο για να λάβει τα 2 δισ. ευρώ των υποδόσεων και το 1,8 δισ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά και για να στείλει μήνυμα συμμόρφωσης στους δανειστές, εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου, όπου θα κριθεί το θέμα των φοροελαφρύνσεων. Τα υπόλοιπα περί επαναξιολόγησης και «εργαλειοθήκης» που θα βοηθήσει στο μέλλον είναι προς… λαϊκή κατανάλωση. «Ηρθε ή ώρα να δούμε ποιος πληρώνει τη νύφη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να πει κουβέντα και για τα άλλα «καλούδια» των μνημονίων (περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και τόσα άλλα διαλυτικά των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα μέτρα).

 

Η τρόικα θα επισκεφτεί τον Ιούλιο τη χώρα μας και, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου, είναι «λογικές» οι πιέσεις από τους δανειστές. «Πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ότι ως Ελλάδα αυτό θέλουμε να κάνουμε και να τους δείξουμε ότι το κατέχουμε. Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι σημαντική για λόγους αξιοπιστίας», είπε χαρακτηριστικά. Σε μια προσπάθεια να απομυθοποιήσει την τρόικα είπε ότι «αυτή δεν είναι η θεά», ενώ χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα την ύφεση λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία και το πώς «οι τράπεζες θα επιλύσουν τα προβληματικά δάνεια». Είναι ευκαιρία αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα, θα απαιτηθούν 3 έως 4 χρόνια γι’ αυτό, υπογράμμισε, και «το κλειδί είναι πως θα πέσει χρήμα».

 

Η φοροδιαφυγή

 

Κεντρικό κεφάλαιο για τον νέο υπουργό Οικονομικών είναι και το θέμα της φοροδιαφυγής, είπε το ίδιο στέλεχος. Για να τονίσει ότι «ο κουμπαράς είναι η φοροδιαφυγή για να ελαφρυνθεί ο πολίτης. Είναι ο μόνος τομέας που μπορώ να βρω λεφτά και έσοδα. Θα ασχοληθώ πολύ περισσότερο από τους παλαιότερους υπουργούς». Φαίνεται ότι υπάρχει σπουδή για τη χάραξη του κεντρικού σχεδιασμού των ελεγκτικών υπηρεσιών σε συνεργασία με τη νέα γενική γραμματέα, καθώς ήδη στο εξάμηνο καταγράφεται απόκλιση έναντι των στόχων.

 

Ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Χριστόδουλος Στεφανάδης θα ενημερώσει το Euro Working Group την Δευτέρα για την πορεία εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων, ενώ το ζήτημα θα συζητηθεί στο Eurogroup στις 7 Ιουλίου. Αμέσως μετά τα κλιμάκια της τριμερούς αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για έναν έλεγχο διάρκειας περίπου 10 ημερών.

 

…………………………………………..

 

! Στην αύξηση του ποσού, το οποίο μπορεί να παρακρατήσει το Δημόσιο από τις συντάξεις για να ανακτήσει ποσά που έχει καταβάλει αχρεωστήτως σε συνταξιούχους προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα προβλέπεται αύξηση του ποσού αυτού από τις 6.000 στις 15.000 ευρώ.

 

Scroll to top