Του Μπάμπη Μιχάλη
Η Αργεντινή κατέθεσε χθες την επόμενη δόση για την αποπληρωμή του αναδιαρθρωμένου χρέους της, όμως η αμερικανική Δικαιοσύνη έσπευσε αμέσως να δείξει τα δόντια της μπλοκάροντας την πληρωμή. Ο υπουργός Οικονομικών της λατινοαμερικανικής χώρας, Αξελ Κισίλοφ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του είχε την υποχρέωση να καταβάλει ώς την επόμενη Δευτέρα 832 εκατ. δολάρια στους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της. Από αυτό το σύνολο, όπως είπε, κατατέθηκαν χθες 539 εκατ. δολάρια στους λογαριασμούς που διατηρεί η κεντρική τράπεζα στην αμερικανική Bank of New York Μellon, ενώ τα υπόλοιπα διοχετεύτηκαν σε άλλα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα.
Περίπου μία ώρα μετά την ανακοίνωση του Κισίλοφ όμως, ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα απέρριψε το αίτημα της Αργεντινής για αναστολή προηγούμενης απόφασής του. Ο Αμερικανός εφέτης είχε αποφασίσει πριν από αρκετούς μήνες ότι το Μπουένος Αϊρες οφείλει να αποπληρώνει τους κατόχους των ομολόγων της που δεν δέχτηκαν κούρεμα παράλληλα με τις πληρωμές που πραγματοποιεί προς την πλειοψηφία των πιστωτών (93%), που αποδέχτηκαν αναδιάρθρωση του χρέους της το 2005 και 2010.
Οι «γύπες»
Στους πρώτους, που είναι «γύπες» -δηλαδή ληστρικά κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία αγόρασαν πάμφθηνα τα ομόλογα μετά τη στάση πληρωμών του 2001, αρνήθηκαν επίμονα την αναδιάρθρωση και διεκδικούν νομικά την αποπληρωμή τους στο ακέραιο ευελπιστώντας σε αποδόσεις 1.600% – οφείλονται συνολικά 1,33 δισ. δολάρια συν τους τόκους. Η Αργεντινή είχε ζητήσει από τον Γκρίζα αναστολή της απόφασής του προκειμένου να γίνει κανονικά η αποπληρωμή της δόσης των 832 εκατ. δολαρίων προς τη δεύτερη ομάδα πιστωτών – που έπρεπε να γίνει ώς τη Δευτέρα.
Καθώς στην απόφαση του Γκρίζα περιλαμβάνεται και εντολή προς την Bank of New York Mellon και άλλα ιδρύματα για απαγόρευση οποιασδήποτε μεταφοράς χρημάτων από την Αργεντινή προς τους κατόχους αναδιαρθρωμένων ομολόγων της τα χρήματα που κατατέθηκαν χθες μπλοκαρίστηκαν.
Προθεσμία 30 ημερών
Μετά από αυτές τις εξελίξεις το Μπουένος Αϊρες έχει πλέον στη διάθεσή του μια περίοδο χάριτος 30 ημερών προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της προτού διολισθήσει σε τεχνητή χρεοκοπία.
Ο Κισίλοφ προειδοποίησε σχετικά τα Ηνωμένα Εθνη μία ημέρα νωρίτερα, τονίζοντας ότι μετά την άρνηση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ στις 16 Ιουνίου να εξετάσει την έφεση κατά της απόφασης του Γκρίζα η χώρα του θα βρεθεί πιθανότατα με ακόμη μεγαλύτερες απαιτήσεις πιστωτών και ωθείται έτσι σε νέα χρεοκοπία. «Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο τρόπος που βλέπετε αυτήν την υπόθεση, η απόφαση ωθεί βίαια την Αργεντινή προς τον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής κρίσης» είπε χαρακτηριστικά προχθές αργά το βράδυ σε ομιλία του στην έδρα του ΟΗΕ.
Πάντως δικηγόροι της νοτιοαμερικανικής χώρας βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με το 7% των πιστωτών που έχουν αρνηθεί την αναδιάρθρωση των ομολόγων τους.
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
Καταδίκη της απόφασης, συμπαράσταση στη χώρα
Με κοινή δήλωσή τους εκατοντάδες ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και πολιτικοί -κυρίως από τη Βρετανία- καταδικάζουν την άρνηση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου να επιδικάσει την έφεση της Αργεντινής στην υπόθεση εναντίον των ληστρικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων (γύπες). «Τέτοιου είδους κεφάλαια αγοράζουν υποτιμημένο χρέος σε εξευτελιστικές τιμές από τους αρχικούς πιστωτές και στη συνέχεια επιδιώκουν την αποπληρωμή του μέσω ένδικων μέσων. Ακόμη και μια απειροελάχιστη δικαστική επιτυχία μπορεί να τους αποφέρει αξιοσημείωτα κέρδη από τις μικρές αρχικές τους επενδύσεις», υπογραμμίζουν. Οι υπογράφοντες τονίζουν ότι η ετυμηγορία της αμερικανικής Δικαιοσύνης:
α) θέτει σε κίνδυνο την κανονική αποπληρωμή του χρέους της Αργεντινής προς το 90% και πλέον των πιστωτών της, που αποδέχτηκαν τη διαγραφή του χρέους,
β) απορρίπτει οποιαδήποτε έννοια ευθύνης του πιστωτή για το επισφαλές χρέος και κατά συνέπεια οποιαδήποτε υποχρέωση αυτού για επαναδιαπραγμάτευση,
γ) αν οδηγήσει σε μια νέα χρεοκοπία την Αργεντινή θα αναιρεθούν προσπάθειες ετών από την κυβέρνηση της χώρας για επανένταξη στις κεφαλαιαγορές,
δ) ενδεχομένως να φέρει αντίθετα αποτελέσματα και για τη Νέα Υόρκη, αφού πιθανότατα θα απομακρύνει τους δανειολήπτες από την κεφαλαιαγορά της προς άλλες πιο εύτακτες,
ε) αποτελεί σοβαρή απειλή όχι μόνο για την Αργεντινή αλλά για όλες τις αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες.
Προτρέπουν τη βρετανική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την αμερικανική και «να υποβάλει προτάσεις νόμων που θα απαγορεύουν στα κερδοσκοπικά κεφάλαια να αψηφούν τις διεθνείς συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους για την Αργεντινή και την Ελλάδα στα βρετανικά δικαστήρια και καλούν στη δημιουργία ενός δίκαιου, ανεξάρτητου και διάφανου μηχανισμού διαιτησίας για τα κρατικά χρέη.
Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται οι δικοί μας καθηγητές Πανεπιστημίου στη Βρετανία Κώστας Δουζίνας και Κώστας Λαπαβίτσας, οι ομόλογοί τους Αλαν Φρίμαν, Τζον Κινγκ, Φρανσίσκο Ντομίνγκεζ, Αλέξις Λιτβάιν, Τουράν Σουμπασάτ, Πρίταμ Σινχ, ο εκδότης των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, η Ρόουζ Κόργουεϊ-Ουαλς από το ιρλανδικό Σιν Φέιν, ο γνωστός Τούρκος κινηματογραφιστής και συγγραφέας Ταρίκ Αλί, ο συγγραφέας Τζέρεμι Φοξ, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας βρετανικών συνδικάτων Νταγκ Νίκολς και πολλοί ακόμη.