05/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φιλόσοφοι και κληρονομιά

      Pin It

Σειρές ντοκιμαντέρ με δραματοποίηση και με ανιμέισον προσεχώς στην ΕΤ3

 

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Στις αρχές της φιλοσοφίας από μια διαφορετική οπτική γωνία αλλά και σε μνήμες από «ταραγμένα χρόνια» θα μας ξεναγήσει το επόμενο χρονικό διάστημα το τρίτο κανάλι της δημόσια τηλεόρασης. Δύο παραγωγές τελείως διαφορετικές μεταξύ τους, που δείχνουν όμως μια διαφορετική αναζήτηση από τους υπευθύνους της ΕΤ3.

 

Η αρχή, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου (24.00) με την πρεμιέρα της ντοκιμαντερίστικης σειράς «Animated… φιλόσοφοι» . Ο Σωκράτης, ο Πλάτων ή ο Νίτσε είναι μερικοί μόνο από τους φιλοσόφους που «αυτοσυστήνονται» στη νέα ενημερωτική και ψυχαγωγική σειρά της ΕΤ3. Αυτή τη φορά η ιστορία της φιλοσοφίας επιχειρείται να παρουσιαστεί με ανιμέισον που συνδυάζεται με συνεντεύξεις καθηγητών.

 

Σε κάθε επεισόδιο παρουσιάζονται με απλουστευμένο, προσιτό αλλά και χιουμοριστικό τρόπο οι βασικές γραμμές από τη σκέψη ενός φιλοσόφου από αυτούς που διαμόρφωσαν την ιστορία της δυτικής σκέψης. Ποια ήταν τα ερωτήματα που τον απασχόλησαν; Ποιες οπτικές άνοιξε η σκέψη του; Σε ποια περίοδο έζησε; Πώς επηρεάζει τον σύγχρονο κόσμο ένας άνθρωπος που έζησε ίσως πριν από 2.000 χρόνια; Τις απαντήσεις σε τέτοιου τύπου ερωτήματα επιχειρεί να αναδείξει η συγκεκριμένη σειρά, το σενάριο και η σκηνοθεσία της οποίας ανήκει στον Γιώργο Χατζηβασιλείου.

 

Στο πρώτο επεισόδιο παρουσιάζονται οι σκέψεις του Πυθαγόρα στον οποίο οφείλουμε πολλά: από τη μαθηματική σκέψη και τη θεωρητική θεμελίωση της μουσικής έως τη βαθιά επίδραση που άσκησε στη θρησκεία και στον μυστικισμό.

 

Προσεχώς, οι υπεύθυνοι της ΕΤ3 σχεδιάζουν να εντάξουν στο πρόγραμμα άλλη μία ντοκιμαντερίστικη σειρά με τίτλο «Μια κληρονομιά». Πρόκειται για τη νέα σειρά δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ σε σενάριο Φανής Τουπαλγίκη και σκηνοθεσία Κυριακής Μάλαμα. Το 1996-98 με τη συνεργασία του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς (ΙΑΠΕ) η ΕΤ3 κατέγραψε τις αφηγήσεις δεκάδων προσφύγων, που μικρά παιδιά το 1922-25 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους στην Ανατολική Θράκη, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μικρά Ασία.

 

Τα «Ταραγμένα χρόνια» σε σενάριο Φανής Τουπαλγίκη και σκηνοθεσία Κυριακής Μάλαμα παραγωγής 1996-97 αποτέλεσε την πρώτη απόπειρα πραγμάτευσης αυτού του αρχειακού υλικού για την δημιουργία τηλεοπτικού προϊόντος. Εκτός από την οθόνη της ΕΤ3, η ταινία-σύνοψη «Ταραγμένα χρόνια» προβλήθηκε στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2008 και το επεισόδιο «Ανταλλάξιμοι» στο αφιέρωμα στο έργο της Κυριακής Μάλαμα που έκανε το 13ο Φεστιβάλ το 2011.

 

Η νέα σειρά «Μια κληρονομιά», εσωτερική παραγωγή της ΕΤ3, αποτελεί μια νέα απόπειρα και με διαφορετική μεθοδολογία πραγμάτευσης μέρους του εν λόγω αρχειακού υλικού, το οποίο μάλιστα είχε σοβαρά προβλήματα φθοράς και αποκαταστάθηκε ύστερα από επίπονες και χρονοβόρες προσπάθειες του εργαστηρίου της ΕΤ3. Η Φανή Τουπαλγίκη έγραψε τα 10 σενάρια και τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο που μας πέρασε.

 

Η σκηνοθέτρια Κυριακή Μάλαμα «ζωντάνεψε» τα σενάρια σε ταινίες με τη συμμετοχή ηθοποιών: Εφη Δρόσου (Νερά της Λήθης), Γιάννης Ηλιόπουλος (Πιστεύω εις έναν Θεόν), Ακύλλας Καραζήσης (Με την ψυχή στο στόμα), Ολια Λαζαρίδου (Η μάνα μου), Αγγελική Λεμονή (Του καιρού γυρίσματα), Αλέξανδρος Λογοθέτης (Ψίχουλα Ιστορίας), Πέτρος Μάλαμας (Αδερφέ μου πού είσαι), Ελενα Μαυρίδου (Αδερφέ μου πού είσαι), Φάνης Μουρατίδης (Ξένη χώρα), Μάνια Παπαδημητρίου (Κομμάτια και θρύψαλα), Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Κομμάτια και θρύψαλα) και Μαρία Σκουλά (Μας πήρε ο αέρας και μας σήκωσε).

 

Η επεξεργασία του οπτικοακουστικού αρχείου και το μοντάζ επιμελήθηκε η Σόνια Μπρέλλου. Η διεύθυνση φωτογραφίας και η εικονοληψία είναι του Γιάννη Παρίση, ενώ στο steadicam συμμετείχε ο Κώστας Σταματίου. Η επιμέλεια του ήχου είναι του Δημήτρη Κούφτα, ενώ συνεργάστηκαν και οι Τάσος Χιδίρογλου και Νίκος Αποστολόπουλος. Πρωτότυπη μουσική έγραψε ο Πέτρος Μάλαμας. Για τα ρούχα και τα σκηνικά φρόντισε η Ιωάννα Μάμαλη και σε μια ταινία ο Νίκος Καλαϊτζίδης. Το μακιγιάζ επιμελήθηκε η Ειρήνη Μακιού. Η διεύθυνση παραγωγής είναι της Φανής Τουπαλγίκη και του Θεόδωρου Τσέπου.

 

[email protected]

 

Scroll to top