Η επιτροπή της Βουλής αναζητά λεπτομέρειες για την αξιολόγηση της λίστας Λαγκάρντ και τη διαμόρφωση του καταλόγου των μεγαλύτερων καταθετών
Του Χάρη Ιωάννου
Το τρίπτυχο «δεν ξέρω – δεν άκουσα – δεν θυμάμαι» αποτελεί το ουσιαστικό συμπέρασμα από την πρώτη εβδομάδα συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές καταθέσεις μαρτύρων που θα κληθούν να ρίξουν φως στην υπόθεση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των μελών της επιτροπής, οι μάρτυρες είτε εμμένουν πεισματικά στα όσα «περιορισμένης ευθύνης» είχαν δηλώσει στον εισαγγελέα είτε εμφανίζονται να υποστηρίζουν μια εκδοχή των γεγονότων που κάθε άλλο παρά πειστική ακούγεται.
Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους, πλην των πολιτικών επιδιώξεων, που τα… πνεύματα εντός της επιτροπής είναι ιδιαίτερη οξυμένα, με αποτέλεσμα να ακούγονται φωνές και διαπληκτισμοί καθ’ όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκης με επιστολή του προς το προεδρείο της Βουλής έχει ζητήσει να γίνονται δημόσιες οι συνεδριάσεις, προκειμένου να σταματήσει το όργιο φημών και παραπληροφόρησης.
Ως προς την ουσία της υπόθεσης, μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου έχασε το CD και το διαβιβαστικό του και ο πρώην διοικητής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτης, διέγραψε και το αντίγραφο USB. Την προηγούμενη εβδομάδα μάθαμε ακόμη ότι ο πρέσβης στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνης δεν διαθέτει γραπτό αποδεικτικό από τη λήψη της πρώτης λίστας το 2010, η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Χρ. Χατζή υποστηρίζει ότι απλώς παρέλαβε τον φάκελο τον Οκτώβριο του 2010, συμμετείχε σε μια σύσκεψη τον Ιανουάριο του 2011 και πέραν τούτου ουδέν, ενώ οι δύο μάρτυρες (Πλασκοβίτης, Φλωράτος) που είχαν αναφέρει τον μυστηριώδη συνταξιούχο πρέσβη Ηλ. Κλη αναίρεσαν τις καταθέσεις τους, λέγοντας πως τον ανέφεραν κατά λάθος…
Επίσης, σημειώνεται ότι, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» στις 2.2.2013, η διευθύντρια διεθνών σχέσεων του ΥΠΟΙΚ Σ. Πιτένη έχει προειδοποιήσει από τις 22 Νοεμβρίου του 2012 πως υπάρχει «επιτακτική ανάγκη άμεσης εκκίνησης φορολογικού ελέγχου» στα πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος «τακτοποίησής» τους εν όψει της γενικότερης συμφωνίας με την Ελβετία.
Νέες καταθέσεις
Οι εργασίες της επιτροπής θα συνεχιστούν σήμερα με την κατάθεση δύο ακόμη συνεργατών του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για τη Σοφία Ρίτσου, σύμβουλο του υπουργού και του πρώην γενικού γραμματέα Ηλ. Πλασκοβίτη για θέματα ληξιπρόθεσμων οφειλών και φοροδιαφυγής, η οποία έχει καταθέσει ότι δεν είχε την παραμικρή ιδέα για τη λίστα Λαγκάρντ.
Επίσης, σήμερα αναμένεται να καταθέσει και ο Γ. Αγγελόπουλος, ο υπάλληλος στο γραφείο του υπουργού που έκανε την ανάλυση των αρχείων και κατέληξε στον κατάλογο των δέκα (ή είκοσι) μεγαλύτερων καταθετών.
Για αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να καταθέσουν ο υπάλληλος στο πρωτόκολλο του υπουργείου Οικονομικών Ν. Χρηστίδης, ο νομικός σύμβουλος του ΥΠΟΙΚ Α. Μπάνος, ο νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος και ο υπάλληλος του υπουργείου Χρ. Αθανασίου που έφτασε μέχρι την… τρόικα αναζητώντας τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά λάμβανε αρνητική απάντηση.