Δύο φορές στο παρελθόν το Λονδίνο είχε επιβάλει τη θέλησή του, τώρα όμως, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Κάμερον στη σύνοδο κορυφής, ο Λουξεμβούργιος πρώην πρωθυπουργός ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά
Αυτή τη φορά δεν πέρασε το πείσμα των Βρετανών… Ολα έδειχναν χθες ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επέλεγε -όπως και έγινε- τον Λουξεμβούργιο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μη λαμβάνοντας υπόψη τις σφοδρές αντιδράσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος άστραψε και βρόντηξε κατά της υποψηφιότητάς του…
Είναι η τρίτη φορά που οι Βρετανοί έρχονται σε σύγκρουση με τους εταίρους στην Ε.Ε. για την επιλογή του προέδρου της Επιτροπής. Τις δύο φορές τούς έγινε το χατίρι και απορρίφθηκαν οι υποψηφιότητες δύο Βέλγων πρώην πρωθυπουργών, τους οποίους το Λονδίνο θεώρησε φεντεραλιστές. Την τρίτη φορά, όμως, το βρετανικό λιοντάρι ξεδοντιάστηκε…
Αστραψε και βρόντηξε
Ο Κάμερον το πάλεψε, φώναξε, έβγαλε από το συρτάρι το περίφημο δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο από την Ε.Ε. που έχει προαναγγείλει στον βρετανικό λαό σε περίπτωση που επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές, απείλησε, αλλά μόνον ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Ουρμπάν στάθηκε στο πλευρό του. Οι υπόλοιποι του γύρισαν την πλάτη. Ακόμη και οι ηγέτες που τον ακολούθησαν στην αρχή, βλέποντας ότι η υποστήριξη της Ανγκελα Μέρκελ για την υποψηφιότητα Γιούνκερ ήταν αρκετά χλιαρή. Στη συνέχεια, όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος ζύγισε τα υπέρ και τα κατά της όλης κατάστασης για τη χώρα της και αποφάσισε να δώσει το δαχτυλίδι στον Λουξεμβούργιο, δίνοντας εντολή στους 3 παραδοσιακούς συμμάχους της για αναδίπλωση.
Η χθεσινή συζήτηση διεξήχθη μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Ο Κάμερον επανέλαβε λίγο-πολύ αυτά που είχε δηλώσει προσερχόμενος στη συνεδρίαση των 28 ηγετών: «Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι ακατάλληλο πρόσωπο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Και φρόντισε να αναφερθεί, με απειλητικό τόνο, στην υπόσχεση που έδωσε στον βρετανικό λαό για επαναδιαπραγμάτευση των εξουσιών στην Ε.Ε., χωρίς να ξεχάσει το δημοψήφισμα στο οποίο «οι Βρετανοί θα αποφασίσουν για το μέλλον τους». Για τον Ντ. Κάμερον «είναι το πρώτο στάδιο μιας μακράς εκστρατείας για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν αλλαγές και ότι η Μ. Βρετανία θα έχει καλύτερη θέση στην Ευρώπη». Στην ουσία έβαλε ψηλά τον πήχη και αναγκάστηκε να περάσει από κάτω… Πάντως, ο Ντ. Κάμερον δεν παρέλειψε να επικρίνει όσους τον «πούλησαν» την τελευταία στιγμή.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε δεχθεί από το πρωί τα πρώτα «χκτυπήματα» από τους ευρωφοβικούς συμπατριώτες του της UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «ταπεινώθηκε» και «γελοιοποιήθηκε».
Το αντεπιχείρημα
Το επιχείρημα των άλλων εταίρων ήταν ότι πρέπει να αποφευχθεί μια σύγκρουση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για τον αντικαταστάτη του Ζ. Μπαρόζο, δεν πρόκειται να επικυρώσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ακόμη και ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντριχ Ράινφελντ, πρώην υποστηρικτής της θέσης Κάμερον για απόρριψη της υποψηφιότητας Γιούνκερ, δήλωσε για να δικαιολογήσει τη στροφή της Στοκχόλμης υπέρ του Γιούνκερ: «Πρόκειται για την ισορροπία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου και δεν είναι θέμα προσώπων… Αν δεν του είχε τραβήξει το αυτί η Αν. Μέρκελ θα έλεγε διαφορετικά πράγματα. Πιο λογικός ο Βέλγος πρωθυπουργός Ελιο ντι Ρούπο: «Μπορούμε να κατανοήσουμε τη βρετανική θέση και είναι σεβαστή από τη δική τους οπτική γωνία. Αλλά δεν μπορούν (οι Βρετανοί) μόνοι τους να μπλοκάρουν τις 26 χώρες που συμφωνούν»…
Η Αν. Μέρκελ μίλησε για επίτευξη συμβιβασμού, για εξεύρεση πεδίου συμφωνίας και γενικά έδειξε ότι το διασκέδασε… Και φυσικά γελούσε «κάτω από τα μουστάκια της».