29/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΔΕΗ ανάβει το φως σε συμμαχίες

ΣΥΡΙΖΑ - Η ψηφοφορία για το μέλλον της Επιχείρησης, την Τετάρτη, αποτελεί σημείο αιχμής για την Κουμουνδούρου που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο από δυνάμεις που αντιτίθενται στην εκποίησή της.
      Pin It

ΣΥΡΙΖΑ – Η ψηφοφορία για το μέλλον της Επιχείρησης, την Τετάρτη, αποτελεί σημείο αιχμής για την Κουμουνδούρου που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο από δυνάμεις που αντιτίθενται στην εκποίησή της

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Tsipras-AlexisΣτην προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής του τακτικής θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ την ψηφοφορία για το μέλλον της ΔΕΗ, που αναμένεται να διεξαχθεί την Τετάρτη στη Βουλή, ζήτημα το οποίο για την ηγεσία της Κουμουνδούρου παίζει τον ρόλο της «διαχωριστικής γραμμής».

 

Την ίδια ώρα στην αξιωματική αντιπολίτευση αποτιμούν τα αποτελέσματα που έχει σε ευρύτερη κλίμακα η τακτική του κόμματος και η στοχοθεσία για το πολιτικό μέτωπο, όπως αυτό αποκρυσταλλώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Σε αυτό το μοτίβο η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται σε δύο επίπεδα.

 

* Το πρώτο αφορά τον άμεσο και συγκεκριμένο στόχο για την αποτροπή της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του χώρου της ενέργειας. Επ’ αυτού τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμούν ιδιαίτερα θετικά την ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία για την εκδήλωση της Πέμπτης, όπου προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στο επίμαχο νομοσχέδιο, όπως συνδικαλιστικοί φορείς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

 

«Αποδείχτηκε ότι δημιουργείται ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο, που όλες οι δυνάμεις του συμφωνούμε στο συγκεκριμένο ζήτημα, και καταφέραμε το ζήτημα να μην περάσει στα «ψιλά», όπως ήθελε η κυβέρνηση που έκλεισε τη Βουλή εσπευσμένα», έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πού εστιάζεται η κριτική

 

Επί της ουσίας της επαπειλούμενης εκποίησης της ΔΕΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει την κριτική του στα εξής πεδία:

 

● Με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα εκτοξευθεί, όπως άλλωστε έχει παραδεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που παρατήρησε αύξηση έως και 89% σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές περιπτώσεις.

 

● Το Μνημόνιο δεν επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, γεγονός που είχε παραδεχτεί και ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά είναι «δώρο» της κυβέρνησης στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.

 

● Σε όλη την Ευρώπη τα ηλεκτρικά δίκτυα ανήκουν στο Δημόσιο, ως στοιχεία στρατηγικής οικονομικής σημασίας. Μόνο στις μνημονιακές χώρες παραχωρούνται, αλλά και πάλι σε πολύ μικρότερο βαθμό.

 

● Η κυβέρνηση Σαμαρά γυρίζει την Ελλάδα στη δεκαετία του ’50, ακολουθώντας την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που θεωρούσαν τη δημόσια περιουσία «θήραμα».

 

* Την ίδια ώρα στο «στρατηγικό» επίπεδο, κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου αποτιμούν θετικά και τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα πορείας στην προσπάθεια οικοδόμησης πολιτικής συμμαχίας. Παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη στάση της ΔΗΜΑΡ, που «μπορεί για εσωκομματικούς λόγους να μην ήρθε στην εκδήλωση», ωστόσο η επιστολή της συνιστά «μια πρώτη μικρή αλλαγή πλεύσης».

 

«Ηταν η πρώτη φορά από την εποχή που έφυγε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, που υπήρξε επικοινωνία μας με αυτό το κόμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Πέραν πάντως των κυβερνητικών μεθοδεύσεων για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει μύδρους κατά του Αντώνη Σαμαρά για τη στάση του στα ευρωπαϊκά ζητήματα. «Η κυβέρνηση Σαμαρά παρουσιάζεται στις συνόδους κορυφής μόνο για να στηρίξει τις πιο αντικοινωνικές πολιτικές που εκφράζονται από την κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της», ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Ο οπαδός του Γιούνκερ

 

Επισημαίνει ακόμα ότι «ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του κ. Γιούνκερ, του οποίου οι θέσεις είναι συνώνυμες με τον μηχανισμό των μνημονίων και της σκληρής επιτήρησης της χώρας». Κατέληξε δε με τη φράση «δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να εκπροσωπείται από τους φίλους των κ. Γιούνκερ και Μέρκελ».

 

 

Scroll to top