29/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν ξέρει τι να παίξει στα παιδιά

Στο συνέδριο του Ποταμιού το μόνο δεδομένο είναι ότι ηγέτης θα είναι ο Στ. Θεοδωράκης, ενώ νεοφιλελεύθερα στελέχη, όπως η Αντ. Λυμπεράκη, διαγκωνίζονται με κεντροαριστερά (Ψαριανός, Χωμενίδης) για τη φυσιογνωμία του κόμματος.
      Pin It

Στο συνέδριο του Ποταμιού το μόνο δεδομένο είναι ότι ηγέτης θα είναι ο Στ. Θεοδωράκης, ενώ νεοφιλελεύθερα στελέχη, όπως η Αντ. Λυμπεράκη, διαγκωνίζονται με κεντροαριστερά (Ψαριανός, Χωμενίδης) για τη φυσιογνωμία του κόμματος

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

theodorakis-stauros«Κάθε αρχή και δύσκολη» λέει η παροιμία, ωστόσο το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την πρόκληση της δημιουργίας ενός κόμματος με διακήρυξη και καταστατικό. Οπως συνηθίζεται και στα «παλαιά κόμματα», η μάχη των ιδεών και των προτάσεων φτάνει σε αντιπαραθέσεις προσώπων, που επιχειρούν να επιβάλουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους επί του πολιτικού στίγματος του νεότευκτου κόμματος.

 

Στην κορυφή του Ποταμιού θα υπάρχει αναμφισβήτητα ο Σταύρος Θεοδωράκης, στον οποίο αναγνωρίζουν όλοι τον ηγετικό του ρόλο. Αλλωστε το στενό δυναμικό που στελεχώνει το κόμμα από την πρώτη ημέρα «πίνει νερό στο όνομά του», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά γνωρίζοντες το εσωτερικό του Ποταμιού.

 

Οι… άνθρωποί του

 

Ανάμεσα στα πρόσωπα που στηρίζουν αναφανδόν τον γνωστό δημοσιογράφο συγκαταλέγονται ο συνταγματολόγος Σταύρος Τσακυράκης και η δημοσιογράφος Χριστίνα Ταχιάου, που διαμορφώνουν την καθημερινή πορεία του κόμματος.

 

Η ομάδα των 22 υποψηφίων ευρωβουλευτών, που είχαν ανακοινωθεί σε πρώτη φάση τον Απρίλιο, θεωρείται ότι αποτελούν τη «σκληρή ομάδα» γύρω από τον επικεφαλής. Ωστόσο και εκεί υπήρξαν πρόσφατα «τριβές», σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως από τους πανεπιστημιακούς Περικλή Βαλλιάνο και Βάσω Κιντή. Οι όποιες διαφορές, βέβαια, υπερκεράστηκαν, ενώ στην ομάδα των «προεδρικών» προσέθεσαν το αναγκαίο «φιλελεύθερο προφίλ» υποψήφιοι προερχόμενοι από τη «Δημιουργία Ξανά», όπως η Αναστασία Τοπαλίδου, Στέφανος Ψημμένος και Γιώργος Μπάλλας.

 

Ο νεοφιλελεύθερος χώρος αποτελεί άλλωστε και έναν από τους βασικούς πόλους εντός του Ποταμιού. Η μεταπήδηση στο κόμμα της Αντιγόνης Λυμπεράκη από τη Δράση μαζί με αρκετά στελέχη που διαφώνησαν με τις τακτικές του Θεόδωρου Σκυλακάκη σηματοδοτεί ακόμα μία πολιτική μάχη στη δομή του κόμματος. Η μάχη αυτή αναμένεται να δοθεί, όπως είναι αναμενόμενο, στον τομέα της οικονομίας, καθώς το πρόσωπο που θα αναλάβει την αντίστοιχη θέση θα προσδώσει αυτονόητα και την ιδεολογική χροιά στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Το ζήτημα είναι αν τη θέση θα καταλάβει κάποιο στέλεχος νεοφιλελεύθερης κοπής, όπως η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ή κάποιο στέλεχος που «κοιτάει» προς την Κεντροαριστερά.

 

Με φόρα από τη ΔΗΜΑΡ

 

Επ’ αυτού θεωρείται κομβική η παρουσία αρκετών πρώην στελεχών κεντροαριστερών σχηματισμών. Οι Σπύρος Λυκούδης, Ανδρέας Παπαδόπουλος και Γρηγόρης Ψαριανός από τη ΔΗΜΑΡ, που θα παρέμβουν στο συνέδριο, ενδέχεται να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης προς πιο κεντρώες θέσεις, πεδίο στο οποίο δραστηριοποιείται ήδη και μια ομάδα προσώπων που προέρχονται από τους «58», όπως ο Αχιλλέας Γραβάνης. Σημαντικό ρόλο πάντως ενδέχεται να αναλάβει και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, που έκανε το δικό του «ταξίδι» στους διάφορους κεντροαριστερούς φορείς.

 

Ενα γενικότερο θέμα που απασχολεί μέλη του κόμματος είναι αν μετά το ιδρυτικό συνέδριο το Ποτάμι θα λάβει χαρακτηριστικά κόμματος ή θα είναι «οργανωτικός και πολιτικό αχταρμάς», όπως λένε χαρακτηριστικά.

 

Επ’ αυτού φαίνεται να συγκροτείται μία ομάδα μελών που θέτουν το χαρακτηριστικό δίλημμα: «θα γίνουμε κόμμα θέσεων ή κόμμα του “ναι σε ό,τι λέει ο αρχηγός”;». «Ιδωμεν» απαντούν με νόημα οι ίδιοι και παραπέμπουν τόσο στη σύνθεση του νέου 70μελούς ηγετικού οργάνου όσο και στις πολιτικές αρμοδιότητές του, που μέχρι στιγμής παραμένουν ασαφείς.

 

 

…………………………………………

 

 

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

 

Καλησπέρα, καλησπέρα

 

«Κάποιοι μιλούν αυτές τις μέρες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, κάποιοι άλλοι μιλούν για την ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς. Εμείς πάλι θέλουμε να μιλήσουμε για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη χθεσινή του ομιλία στο ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του θέλει «να φέρει τη μεγάλη αλλαγή, που δεκαετίες εξαγγέλλεται και ποτέ δεν έρχεται».

 

Χαρακτήρισε δε τα κόμματα «προπύργια του εθνικού μας λαϊκισμού» και υπογράμμισε πως «το ρουσφέτι εξακολουθεί να είναι και σήμερα ο συνεκτικός ιστός -η κόλλα- του οπισθοδρομικού, λαϊκίστικου συστήματος, το οποίο ομοιάζει επικίνδυνα με τον ποπουλισμό της Λατινικής Αμερικής». Ο επικεφαλής του κόμματος σημείωσε δε ότι το παλιό πολιτικό σύστημα εμποδίζεται να λάβει τις σωστές αποφάσεις από το κομματικό κράτος και τον λαϊκισμό.

 

«Πρέπει να πούμε “όχι” στη θεοποίηση της αγοράς και στην άποψη ότι οι άγραφοι νόμοι της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους μπορούν να ρυθμίσουν τα πάντα» επισήμανε σε άλλο σημείο και προέκρινε τις αρχές «κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοκρατία – νέο Δημόσιο – νέο παραγωγικό μοντέλο».

 

 

 

Scroll to top